Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Οικονομικό Ινστιτούτο Μονάχου: Αναδιαρθρώστε τώρα το χρέος σας

Οικονομικό Ινστιτούτο Μονάχου: Αναδιαρθρώστε τώρα το χρέος σας

Σε αναδιάρθρωση του χρέους της προτρέπει την Ελλάδα ο Γερμανός  οικονομολόγος, Χανς Βέρνερ Ζιν, διευθυντής του Ινστιτούτου του Μονάχου για την Οικονομία, ifo, αντικρούοντας το σενάριο δανειοδότησης της Ελλάδας από τον μηχανισμό διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για επαναγορά του χρέους της.

«Η Ελλάδα  θα ήταν προτιμότερο να συμφωνήσει αναδιάρθρωση του χρέους της με τις τράπεζες. Αυτές μπορούν να της χορηγήσουν νέες πιστώσεις,  αντικαθιστώντας τα παλιά χρέη», δηλώνει ο Ζιν σε  συνέντευξή του στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.
Ο Ζιν εμφανίζεται αντίθετος στα σχέδια που φέρεται να μελετούν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για επαναγορά του ελληνικού χρέους,  υποστηρίζοντας ότι στην πραγματικότητα «πρόκειται ξανά για την έκδοση ευρωομολόγων με νέο όνομα και νέα αιτιολόγηση, πρόκειται για κοινοτικοποίηση των παλιών χρεών».
Ο Γερμανός οικονομολόγος απευθυνόμενος στην Ελλάδα, τονίζει  ότι «θα μπορούσε επιτέλους να φορολογήσει τους πλούσιους πολίτες της που σήμερα κάνουν τις δουλειές τους στη μαύρη αγορά, είτε  να μειώσει τις χωρίς μέτρο υψηλές αποδοχές στις κρατικές επιχειρήσεις».
Τέλος, ο Ζιν ασκεί κριτική στη διαχείριση της κρίσης από την ΕΕ, λέγοντας ότι η Ευρώπη τον περασμένο Μάιο, για να αποκρούσει την επίθεση των κερδοσκόπων κατά της Ελλάδας, «αντί να παραβιάσει την συνθήκη του Μάαστριχτ, έπρεπε να συνταχθεί με τις ΗΠΑ και να απαγορευτούν ακάλυπτες πωλήσεις ελληνικών ομολόγων».

ΕΘΝΟΣ