Παρακάτω θα βρείτε συνημμένα μία σύντομη αλλά περιεκτική και διαφωτιστική μελέτη του καθηγητή οικονομικών Philipp Bagus στο πανεπιστήμιο Universidad Rey Juan Carlos της Μαδρίτης, στην οποία αναλύει διαξοδικά και κατανοητά την άνοδο και την πτώση του σοσιαλιστικού οράματος μιας ενωμένης κεντρομόλου και κρατιστικής Ευρώπης (κατά βάση Γαλλικής έμπνευσης). Όπου τον κεντρικό ρόλο τα τελευταία δέκα χρόνια διαδραμάτισε το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα -αντίβαρο στη νέα ενωμένη Γερμανία- στο οποίο στηρίχτηκε όλη η προσπάθεια εκπόνησης μιας κεντρικής πολιτικής με κύριο άξονα την ενιαία νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και της γραφειοκρατικής ελίτ των Βρυξελλών.
Τα αποτελέσματα αυτού του κρατιστικού σοσιαλιστικού πειράματος από εδώ και πέρα θα τα ζούμε πλέον έντονα στο πετσί μας σαν χώρα που οδηγήθηκε μέσα από τις σοσιαλιστικές πολιτικές -αντανάκλαση αντίστοιχων ευρωπαϊκών - των τελευταίων δεκαετηρίδων, υποχρεούμενοι εν τέλει στην απεμπόληση των εθνικών κυριαρχικών μας διακαιωμάτων και ίσως-ίσως αυτών των ίδιων των ατομικών μας ελευθεριών. Επιλογή ζωής τελικά μιάς θολωμένης πολιτικά γενιάς του πολυτεχνείου που θα αφήσει όμως ανεξίτηλο αντίκτυπο στις επόμενες γενιές ελλήνων (άν καταφέρουν να υπάρξουν).
Το κείμενο είναι στην αγγλική και διατίθεται με την ευγενή παραχώρηση του ινστιτούτου μελετών αυστριακής οικονομικής σκέψης Φον Μίζες. Αξίζει ιδιαίτερα να διαβαστεί διότι αφενός απευθύνεται σε μη ειδικό κοινό και αφετέρου, είναι μία υγιής και κρυστάλλινη κριτική της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης αλλά, και μία κατανοητή ιστορική ανάλυση της έννοιας του χρήματος καθώς και της αξίας του κανόνα χρυσού ως μηχανισμού ελέγχου της κρατικής σπατάλης
σήμερα...