Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Τέλος εποχής στην Αίγυπτο

   Ο Αιγύπτιος αντιφρονών Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), έφτασε χθες Πέμπτη στο Κάιρο και δήλωσε έτοιμος να ηγηθεί της αλλαγής του καθεστώτος του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

    Από την πλευρά της η Μουσουλμανική Αδελφότητα, βασικό κίνημα της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στις διαδηλώσεις "οργής" που είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν σήμερα μετά την προσευχή. Μέχρι στιγμής η Μουσουλμανική Αδελφότητα άφηνε τα μέλη της να αποφασίζουν μόνα τους αν θα συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις ή όχι.

    Εξάλλου τουλάχιστον 20 μέλη της οργάνωσης συνελήφθησαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ανάμεσά τους πέντε πρώην βουλευτές και πέντε μέλη του πολιτικού γραφείου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος της οργάνωσης Αμπντελμονέιμ Αμπντέλ Μάκσουντ.

    Χθες, Πέμπτη, το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου προειδοποίησε ότι θα λάβει "αποφασιστικά μέτρα" κατά των διαδηλωτών. "Το υπουργείο Εσωτερικών προειδοποιεί ξανά κατά αυτών των ενεργειών (των διαδηλώσεων) και δηλώνει ότι θα ληφθούν αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπισή τους", αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

    Οι χθεσινές διαδηλώσεις σημαδεύτηκαν από τον θάνατο ενός ακόμα διαδηλωτή από την αστυνομία, του έβδομου από την Τρίτη, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στο χωριό Σέιχ Ζουαγιέντ, στο βόρειο Σινά, ενώ περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε όλη την Αίγυπτο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δυνάμεων ασφαλείας.

    Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Διακιωμάτων (HRW) κατηγόρησε την αιγυπτιακή αστυνομία ότι αυξάνει τη χρήση βίας κατά των διαδηλωτών με "εντελώς απαράδεκτο και δυσανάλογο" τρόπο.

    Η οργάνωση, με έδρα τις ΗΠΑ, επισημαίνει επίσης ότι οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα βίαια επεισόδια, αν και σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο οι νεκροί μέχρι στιγμής είναι επτά: πέντε διαδηλωτές και δύο αστυνομικοί.

    "Παρατηρήσαμε έναν τρόπο διατήρησης της τάξης εντελώς απαράδεκτο και δυσανάλογο κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων", δήλωσε ο Τζο Στορκ, υπέυθυνος της HRW για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αμερική.

    "Αντί να καταφεύγουν σε μεγαλύτερη καταπίεση, οι (αιγυπτιακές αρχές) θα έπρεπε να ερευνούν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες παρατηρήθηκε υπερβολική χρήση βίας από τη μεριά της αστυνομίας", πρόσθεσε.

    Ο ΕλΜπαραντέι δήλωσε από το Κάιρο: "Πρόκειται για μία κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της Αιγύπτου (...) Η επιθυμία για αλλαγή πρέπει να γίνει σεβαστή".

    Ο πρώην επικεφαλής της ΙΑΕΑ δεν ηγείται κάποιου κόμματος, όμως δημιούργησε ένα κίνημα, τον Εθνικό Σύλλογο για την Αλλαγή, το οποίο ζητεί δημοκρατικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

ΑΠΕ