Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Pimco: Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία έξω από το ευρώ για να υπάρξει ανάκαμψη


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh0NR3lP6NvaF55tWtcwHlAv2SbQ0h1ZcntWyn8McrwlU-s8A9DJFiq7IrFWeqeOTt2PErzoWzgGdZoly1gMRsNNVWci_68LC0NQipWVbrt-dsNo2d8Uw8baaPtMs2JshMtqwIklAom8g/s1600/340x.jpg"Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, χωρίς το δικό τους νόμισμα ή μεταβιβάσεις σημαντικών κεφαλαίων, δεν θα ξανασταθούν στα πόδια τους", δηλώνει ο Αντριου Μπόσομγουερθ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Pimco Europe στην γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Στέλεχος της Pimco (Pacific Investment Management Co.), της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων ομολόγων στον κόσμο, θεωρεί ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πρέπει να βγουν από την ευρωζώνη, εάν θέλουν την ανάκαμψη των οικονομιών τους.

Η απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες για τη διαμόρφωση του Μόνιμου Μηχανισμού Κρίσεων στην Ευρωζώνη δεν ικανοποιεί τους επενδυτές, και οι εντάσεις θα διατηρηθούν και το 2011, εκτιμά ο Άντριου Μπόσομγουερθ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Pimco, της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων ομολόγων παγκοσμίως. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Die Welt" (20/12/2010), σημειώνει ότι το ευρω-ομόλογο "αργά ή γρήγορα" θα θεσπιστεί.

    Ο Μηχανισμός Κρίσεων "μας πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα", λέει ο κ. Μπόσομγουερθ, επικροτώντας το ότι από το 2013 θα επωμίζονται και ιδιώτες επενδυτές το κόστος ενδεχόμενης πτώχευσης και όχι μόνον οι φορολογούμενοι.

    Ωστόσο, θεωρεί ότι είναι "πλάνη" η προσδοκία πολλών πολιτικών ότι οι αγορές θα ηρεμήσουν. "Επειδή οι αγορές δεν εμπιστεύονται ότι χώρες όπως Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία θα μπορέσουν σε μόνιμη βάση να εξυπηρετήσουν το χρέος τους, θα συνεχίσουν το σενάριο της πτώχευσης παρ' όλα τα δάνεια του ΔΝΤ και της ΕΕ".
Κατά συνέπεια, λέει ο κ.Μπόσομγουερθ, "σήμερα πουλούν τα ομόλογα των προβληματικών χωρών αλλά δεν βρίσκουν κανέναν αγοραστή πλην της ΕΚΤ. Έτσι τα επιτόκια συνεχίζουν να ανεβαίνουν - και μάλιστα το ίδιο συμβαίνει για την Ισπανία, την Ιταλία και το Βέλγιο. Αυτό καθιστά συνεχώς ακριβότερο το δανεισμό για τις χώρες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το χρέος και ο κίνδυνος πτώχευσης", λέει ο κ. Μπόσομγουερθ.
"Αργά ή γρήγορα θα φτάσουμε στο ευρω-ομόλογο"
Για τις χώρες Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία ο κ. Μποσομγουόρθ εκτιμά ότι "δεν θα σταθούν στα πόδια τους χωρίς δικό τους νόμισμα" ή χωρίς οικονομική βοήθεια από την ΕΕ. Για την Ισπανία, την Ιταλία και το Βέλγιο εκτιμά ότι "έχουν καλές πιθανότητες να τα καταφέρουν εντός της Ένωσης", αλλά και αυτό δεν θα είναι εφικτό χωρίς την υποστήριξη των άλλων χωρών-μελών.
"Αργά ή γρήγορα θα φτάσουμε σε ένα ευρω-ομόλογο", λέει ο κ. Μπόσομγουερθ. "Αυτό μπορεί να ``πονέσει`` χώρες όπως Γερμανία και Γαλλία, γιατί θα πληρώσουν περισσότερο για την εξυπηρέτηση του χρέους τους, αλλά και οι άλλες χώρες πρέπει να καταβάλουν το μερίδιό τους στη σταθεροποίηση της Νομισματικής Ένωσης", λέει ο κ. Μπόσομγουερθ.

    Η Pimco είναι θυγατρική της Allianz και είναι το νούμερο ένα επενδυτικό κεφάλαιο ομολόγων διαχειριζόμενο ένα τις δολάρια παγκοσμίως.

ΑΠΕ-imerisia.gr