«Ομαδικό εργατικό ατύχημα» χαρακτηρίζεται στο πόρισμα του Τεχνικού Επιθεωρητή του Υπουργείου Εργασίας ο φρικτός θάνατος των τριών εργαζομένων (εκ των οποίων μία εγκυμονούσα) στο υποκατάστημα της Marfin Egnatia Bank, επί της οδού Σταδίου, στις 5 Μάη κατά τη διάρκεια επεισοδίων που ακολούθησαν την μεγαλειώδη διαδήλωση κατά της υιοθέτησης του Μνημονίου
Παρά τις επισταμένες και μεθοδικές προσπάθειες ΜΜΕ και λοιπών καλοθελητών να συνδέσουν τη διαμαρτυρία των εργαζομένων με τη δολοφονία των τριών αθώων, το πόρισμα αποδεικνύεται καταπέλτης για τις συνθήκες εργασίας και την εργοδοσία του τεθλιμμένου, συνήθως λαλίστατου με άποψη για όλα, κ. Βγενόπουλου. Ο Τεχνικός Επιθεωρητής του υπουργείου Εργασίας επισημαίνει σειρά σημαντικών παραλήψεων στις οποίες ουσιαστικά αποδίδει και την ευθύνη για το τραγικό συμβάν.
Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι η μοναδική έξοδος κινδύνου του υποκαταστήματος ήταν κλειδωμένη, όπως επίσης κλειδωμένες ήταν και δύο άλλες πόρτες από τις οποίες θα μπορούσαν να διαφύγουν και να γλιτώσουν τη ζωή τους. Επιπλέον, το υποκατάστημα δεν διέθετε πιστοποιητικό πυρασφάλειας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το προσωπικό δεν είχε εκπαιδευτεί ν’ αντιμετωπίσει την περίπτωση πυρκαγιάς, όπως ορίζει σαφώς ο νόμος.
Το πόρισμα του Τεχνικού Επιθεωρητή δημοσιεύετα στο έντυπο της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής της Εργασίας και του Περιβάλλοντος (hugeia@εργασία). Η Εταιρεία, αμέσως μετά τη δολοφονία των τριών, είχε εκδόσει δελτίου Τύπού όπου μιλούσε, εξαρχής, για «καθαρά εργατικό ατύχημα» και έθετε πολλαπλά ερωτήματα για το κατά πόσο είχε τηρηθεί η νομοθεσία ως προς τους κανόνες ασφαλείας στην λειτουργία του υποκαταστήματος.
Στο έντυπό της, όπου φιλοξενείται το πόρισμα του Τεχνικού Επιθεωρητή του υπουργείου Εργασίας, η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής της Εργασίας και του Περιβάλλοντος υπενθυμίζει ότι ούτε στην αναφορά αυτή δεν εμπεριέχονται απαντήσεις για το κομβικό ερώτημα που η ίδια είχε θέσει: υπήρχε ή δεν υπήρχε μελέτη εκτίμησης του επαγγελματικού κινδύνου όσον αφορά το συγκεκριμένο υποκατάστημα της Marfin Egnatia Bank, όπως θα έπρεπε με βάση το νόμο; Και αν δεν υπήρχε πώς και γιατί λειτουργούσε;
Γιατί οι πραγματικοί ένοχοι της τραγωδίας είναι όσοι διαμόρφωσαν τέτοιους όρους εργασίας και όσοι τους επέτρεψαν να υφίστανται.