Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Νέα στοιχεία για το δάνειο της Κατοχής

 Οταν εισέβαλαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα επέβαλαν στην κατοχική κυβέρνηση να καταβάλλει κάθε μήνα στις ναζιστικές δυνάμεις 1,5 δισ. δρχ.
 
Η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να ανακινήσει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων αν όντως έχουν βρεθεί τα συμβόλαια 
 
 
Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων επανέρχεται στην κυβέρνηση (ήδη ήρθε στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης), με τον υφυπουργό Εξωτερικών και έναν από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού κ. Δ. Δόλλη να το ανακινεί. Το δήλωσε ο ίδιος στη Βουλή αλλά, όπως είπε μιλώντας στο «Βήμα», έχει αρχίσει έρευνα, όπως αποκαλύπτει, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν στοιχεία που να «δένουν» την υπόθεση και αν μπορεί η Ελλάδα να διεκδικήσει τα χρήματα αυτά, τα οποία ούτε λίγο ούτε πολύ υπολογίζονται με τα σημερινά δεδομένα σε δισεκατομμύρια ευρώ.

Το όλο θέμα ανακινήθηκε εξαιτίας της... Φράιμπουργκ, όχι βεβαίως της ομώνυμης ποδοσφαιρικής ομάδας της Μπουντεσλίγκα αλλά της πόλης Φράιμπουργκ, στη Νοτιοδυτική Γερμανία, όπου υπήρξαν ανακοινώσεις ότι βρέθηκαν σημαντικά στοιχεία από τα αρχεία των ναζιστών. Ανάμεσα στα αρχεία αυτά που αποκαλύφθηκαν προσφάτως πιθανολογείται ότι περιλαμβάνονται και τα συμβόλαια για το «αναγκαστικό συμβατικό δάνειο» που επέβαλαν οι Γερμανοί όταν εισέβαλαν στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα δάνειο που υπέγραψαν οι γερμανοί κατακτητές με την κατοχική κυβέρνηση («αναγκαστική δανειακή σύμβαση» το αποκαλούσαν) με το οποίο η χώρα μας είχε την υποχρέωση να καταβάλλει κάθε μήνα στις ναζιστικές δυνάμεις 1,5 δισ. δρχ. Εδώ και χρόνια πολλοί αναζητούσαν το συμβόλαιο αυτό και δεν μπόρεσαν να το ανακαλύψουν ώσπου ήρθε η αποκάλυψη των αρχείων της Φράιμπουργκ. Ουδείς γνωρίζει αν όντως στα αρχεία αυτά περιλαμβάνεται και το δάνειο, αλλά, όπως αναφέρθηκε από τους αρμοδίους, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι μπορεί να περιλαμβάνεται. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, όταν επιστρέψει από την Αυστραλία (την οποία θα επισκεφθεί αυτές τις ημέρες), θα αναζητήσει, όπως είπε, τον τρόπο- υπό την προϋπόθεση ότι όντως θα βρεθεί η «αναγκαστική σύμβαση» με τους Γερμανούς - με τον οποίο θα ξεκινήσει η διαδικασία για τη διεκδίκηση αυτών των χρημάτων. Τα χρήματα που θα ζητηθούν δεν έχουν ωστόσο υπολογισθεί με ακρίβεια και βεβαίως θα έχει ενδιαφέρον η όποια αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης.



ΤΟ ΒΗΜΑ