Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

...Πλησιάζει Κέρκυρα η ψηφιακή τηλεόραση

alt
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», η Αιτωλοακαρνανία (με στόχευση και την Κέρκυρα) θα είναι η επόμενη περιοχή στην οποία θα ξεκινήσει η εκπομπή της ψηφιακής τηλεόρασης από την Digea. Το κέντρο εκπομπής της Αιτωλοακαρνανίας αφορά την περιοχή κάλυψης του Ιονίου και της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ θα ακολουθηθεί η μέθοδος του «switch off», δηλαδή η άμεση πλήρης και αποκλειστική μετάβαση σε ψηφιακές εκπομπές (κατάργηση των αναλογικών). Προηγήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η Ξάνθη, όπου παράλληλα με τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς συμμετείχαν στην αλλαγή του καθεστώτος εκπομπής από αναλογική σε ψηφιακή, και η κρατική ΕΡΤ

Κίνδυνος «ιμπεριαλιστικών» τηλεοπτικών ψηφιακών τάσεων από την Ιταλία


Πάντως, τόσο οι παράγοντες των τηλεοπτικών σταθμών όσο και στελέχη του αρμόδιου υπουργείου φαίνεται πως βάζουν σε προτεραιότητα πλέον την περιοχή μας –εκτός των άλλων- για έναν σημαντικό λόγο: τον ανταγωνισμό που έχει ξεσπάσει μεταξύ γειτονικών χωρών για την κάλυψη του φάσματος των συχνοτήτων. Κυρίως στη Δυτική Ελλάδα, λόγω της αλματώδους ανάπτυξης της ιταλικής βιομηχανίας των ΜΜΕ, στον τομέα της ψηφιακής τηλεόρασης και της ταχύτατης επέκτασης της τα τελευταία χρόνια προς κάθε κατεύθυνση και βέβαια και προς τα ανατολικά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, συχνότητες, οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται-καταλαμβάνονται ψηφιακά, από το όποιο κράτος, γίνονται αντικείμενο διεκδίκησης από τις όμορες χώρες, που θα ήθελαν να τις χρησιμοποιήσουν. Η Ιταλία είναι το κράτος της Ε.Ε., με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη όσον αφορά τις ψηφιακές τηλεοπτικές υπηρεσίες.

Πάντως, στο θέμα αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής της Digea, Γιώργος Μαθιός, με αφορμή το switch off στην Ξάνθη, δίνοντας μήνυμα στις γειτονικές χώρες όσον αφορά την πολιτική που θα ακολουθήσει από εδώ και στο εξής η χώρα μας στον τομέα της ψηφιακής τηλεόρασης με την έναρξη των ψηφιακών εκπομπών στην περιοχή της Θράκης, τόσο από τους ιδιωτικούς όσο και από τους δημόσιους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Φωνές για προβλήματα στο χάρτη ψηφιακών συχνοτήτων


Χαρακτηριστικές είναι οι συζητήσεις τεχνικών και ανθρώπων που γνωρίζουν τα τεχνικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την τηλεόραση και την τεχνολογία, σε εξειδικευμένα φόρουμ στο ίντερνετ (sat.gr, avsite.gr κλπ.). Παραθέτουμε μερικά από τα σχόλια αυτά που αφορούν την περιοχή μας:

•    Χωρίς τον Παντοκράτορα Κέρκυρας Ιταλοί και Αλβανοί θα θερίσουν.... Η δυτική Ελλάδα για να καλυφθεί σωστά χρειάζεται ένα "κορμό" από τα ΚΕ Παντοκράτορα, Ακαρνανικών και Αίνου!
•    Οι Ιταλοι πέρυσι κανανε αισθητη την παρουσια τους  πολλα καναλια στην  Πρεβεζα ειχαν παρεμβολη απο ψηφιακο θορυβο στην εικονα.Τα Ακαρνανικα καλυπτουν μια περιοχη αλλα δεν ειναι αρκετα απο μονα τους.
•    Πρέπει να βελτιώσουν τον χάρτη που έχουν φτιάξει, αλλιώς σε πολλές περιοχές θα υπάρχει πρόβλημα από γείτονες χώρες. Εννοείται πως όλα πρέπει να γίνονται ταχύτατα για να μην μας πάρουν τις συχνότητες! Επίσης, καλύτερα να φάμε (και καλά) κράξιμο από τους γείτονες πως εκπέμπουμε με μεγάλη ισχύ (δύσκολο το βλέπω, αλλά λέμε τώρα...) παρά να τους παρακαλάμε μετά για να μας "δανείσουν" κάποια συχνότητα "δική τους", για να εκπέμψουμε τα Ελληνικά κανάλια.
•    Για να δουμε τι θα γινει με τους δημους που δεν θα καλυπτονται λογω ιδιοτροπης ορογραφιας απο τους κυριους πομπους. Π.χ. βλεπω την Δυτικη Κερκυρα, Λευκαδα, Κεφαλλονια και Ζακυνθο να αντιμετοπιζουν σοβαρα προβληματα απο Ιταλια μερια.
  

corfupress