Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Η Αλβανία αμφισβητεί τα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα!

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του αλβανικού τύπου τα Τίρανα εμφανίζονται να αμφισβητούν τα σύνορα με την Ελλάδα! Συγκεκριμένα, οι Αλβανοί εμφανίζονται να μην αναγνωρίζουν την οροθετική γραμμή Ελλάδας-Αλβανίας αφού φέρονται να ετοιμάζονται να αποστείλουν αντιπρόσωπο στηνΑθήνα για προβάλλει τις απαιτήσεις της χώρας τους για παραχώρηση ελληνικού εδάφους!

Επίσης, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της αλβανικής εφημερίδας Gazeta-Shqip, το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει παραλάβει ελληνικό έγγραφο με το ερώτημα εάν «Η Ελλάδα είναι σε πόλεμο με την Αλβανία»! Δηλαδή, εάν η πληροφορία ισχύει, τότε εμφανίζεται το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να μην γνωρίζει εάν ισχύει το εμπόλεμο στις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας ή όχι!

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι τη συγκεκριμένη πληροφορία την διαρρέουν Αλβανοί διπλωμάτες, καθώς και ένας πρώην υπουργός εξωτερικών της χώρας. Τέλος, αναφέρεται πως η χώρα μας αναμένει απάντηση. Μια πρώτη παρατήρηση θα μπορούσε να είναι η υπενθύμιση του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας που αφορά στην αυτονομία της Βορείου Ηπείρου και ότι άλλο μπορεί να συνεπάγεται το συγκεκριμένο νομικό έγγραφο...


Υπενθυμίζεται πως η Αλβανία, μέσω του ανωτάτου δικαστηρίου ακύρωσε την υπογεγραμμένη συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ), η οποία είχε λάβει χώρα πριν κάποιους μήνες. Τώρα, σύμφωνα με το αλβανικό πρωτοσέλιδο, τα Τίρανα φέρονται να ακυρώνουν και το αντίστοιχο πρωτόκολλο που αφορά τα χερσαία σύνορα μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας.


Η εφημερίδα ισχυρίζεται πως τα Τίρανα είναι αποφασισμένα να θέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εδαφικά ζητήματα. Μάλιστα η ταυτότητα του διαπραγματευτή από την αλβανική πλευρά είναι γνωστή αφού σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα της αλβανικής αντιπροσωπίας θα ηγηθεί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου εξωτερικών Γκαζμέντ.


Η αλβανική πλευρά φαίνεται αποφασισμένη να διαπραγματευθεί σκληρά το κατά πόσο θα ισχύσει με ποιες τροποποιήσεις η υπάρχουσα συμφωνία για τις ΑΟΖ, ενώ επισημαίνεται πως τα περιθώρια ελιγμών είναι μικρά εξαιτίας της πίεσης που ασκούν τα ΜΜΕ της χώρας στο εν λόγω ζήτημα.


Αν το δημοσίευμα ευσταθεί και πράγματι το θράσος των γειτόνων μας έχει φθάσει σε τέτοια επίπεδα, η «στρατηγική ψυχραιμία» της χώρας μας, θα πρέπει να εξαντληθεί στο άκουσμα της πρώτης πρότασης του συγκεκριμένου «αιτήματος» και να τους «πετάξει από το παράθυρο της Βασιλίσσης Σοφίας». Ωστόσο, πως να εφαρμόσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μέτρα σοβαρού κράτους, εάν αληθεύει η πληροφορία που δημοσιεύεται περί της προαναφερθείσας διευκρινιστικής επιστολής;


Είναι επίσης σαφές πως στο παιχνίδι του καθορισμού των ΑΟΖ στο Ιόνιο εμπλέκονται και άλλοι «άμεσα ενδιαφερόμενοι» τόσο από τα απέναντι στενά του Οτράντο, οι οποίοι θεωρούσαν από την εποχή των σταυροφοριών την Ιλλυρία ως τσιφλίκι τους, όσο και «έμμεσα ενδιαφερόμενοι», οι γνωστοί «φίλοι και σύμμαχοι» από την ανατολική πλευρά του Αιγαίου, οι οποίοι αντιλαμβάνονται την Αλβανία πρώτον ως βάση για την στρατηγική περικύκλωση της χώρας μας, όσο και ως πλατφόρμα για την καταστρατήγηση του Δικαίου της Θαλάσσης, αφού ότι συμβεί στο Ιόνιο αποτελεί πρόκριμα και νομικό προηγούμενο για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Σε κάθε περίπτωση, αυτό έχει και «ανάποδη» ανάγνωση που οφείλει να προσέξει πολύ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών:


Όποια «ρύθμιση» συμφωνήσουν με την Τουρκία, θα πρέπει να θυμούνται ότι θα τη βρουν μπροστά τους ως διπλωματικό τετελεσμένο και στο Ιόνιο!


Ας σημειωθεί ότι η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ σε ένα «προφητικό»

δημοσίευμα στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2010 με τον τίτλο « Ελλάδα-Αλβανία: Για πόσο ακόμα τα Τίρανα θα παίζουν με τα νεύρα της Αθήνας » αποκαλύπτει έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών με ημερομηνία 16 Νοεμβρίου 2007 με το οποίο υπογραμμίζεται πως το «εμπόλεμο» με την Αλβανία ισχύει!