Η αντιπολίτευση όλων των αποχρώσεων κατηγορεί το κυβερνών Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα του προέδρου Χοσνί Μουμπάρακ ότι εκμεταλλεύεται το κυβερνητικό πλεονέκτημα προκειμένου να διατηρήσει την παντοδυναμία του.
Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί οι Αιγύπτιοι, για να αναδείξουν 508 από τα 518 μέλη του κοινοβουλίου τους. Περίπου 40 εκατομμύρια είναι οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στις πρώτες εκλογές που διεξάγονται στη χώρα μετά την υιοθέτηση νέου Συντάγματος το 2006. Περισσότεροι από 5 χιλιάδες είναι οι υποψήφιοι. 64 έδρες έχουν κατοχυρωθεί με ποσόστωση στις γυναίκες, αλλά όλα αυτά ελάχιστη σχέση έχουν με δημοκρατικές διαδικασίες ανάδειξης του πολιτικού προσωπικού. Η αντιπολίτευση όλων των αποχρώσεων κατηγορεί το κυβερνών Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα του προέδρου Χοσνί Μουμπάρακ ότι εκμεταλλεύεται το κυβερνητικό πλεονέκτημα προκειμένου να διατηρήσει την παντοδυναμία του. Τυπικά υφίσταται μια Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και δεκάδες τοπικές επιτροπές εποπτείας, αλλά τα περιθώρια κινήσεων που έχουν για να διασφαλίσουν αδιάβλητες εκλογές είναι σχεδόν ανύπαρκτα.
Αίνιγμα η δύναμη των «Αδελφών Μουσουλμάνων»
Κυριότερος αντίπαλος του καθεστώτος Μουμπάρακ είναι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Μια ισλαμιστική παράταξη, με παράδοση στην περιοχή, η οποία, μολονότι επισήμως είναι εκτός νόμου, αξιοποιεί το «παραθυράκι» περί ανεξάρτητων υποψηφίων, για να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία. Στις προηγούμενες εκλογές οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κατάφεραν να αποσπάσουν το 20% των εδρών του κοινοβουλίου και να σχηματίσουν μάλιστα και κοινοβουλευτική ομάδα. Στον σημερινό πρώτο γύρο των εκλογών, κανείς δεν γνωρίζει εάν οι ισλαμιστές επαναλάβουν την προηγούμενη τους επιτυχία. Άλλωστε η συμμετοχή των Αιγυπτίων στις κάλπες αναμένεται να είναι και φέτος απογοητευτική. Και όπως λέει ο Αχμάντ Ντιγιάμπ, πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των προσκειμένων στους Αδελφούς Μουσουλμάνους βουλευτών: «Αντί να διασφαλίσει έναν έντιμο προεκλογικό αγώνα, το κυβερνών Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα υιοθετεί αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας προκειμένου να αποτρέψει την εκλογή των Αδελφών Μουσουλμάνων. Αδιαφορεί έτσι για το γεγονός ότι η ελεύθερη διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα προβλέπεται και από το Σύνταγμα της χώρας. Περίπου 1.200 από τους υποστηρικτές μας έχουν συλληφθεί. Άλλοι υποψήφιοί μας διαγράφτηκαν από τα ψηφοδέλτια, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος. Αυτό που υφίστανται οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είναι κυνήγι μαγισσών», τονίζει ο Αχμάντ Ντιγιάμπ.
Πλήγμα στη δημοκρατία η νέα εκλογική νομοθεσία
Τις απόψεις του Ντιγιάμπ συμμερίζεται σε μεγάλο βαθμό και η «διεθνής αμνηστία». Σε σχετική έκθεση η διεθνής οργάνωση στιγματίζει τις πρακτικές του καθεστώτος. Σε αντίθεση όμως με τους ισλαμιστές που συμμετέχουν στις εκλογές, άλλες κινήσεις προτίμησαν να μποϋκοτάρουν την εκλογική φάρσα. Μεταξύ αυτών είναι και Η Εθνική Κίνηση για την Αλλαγή, με επικεφαλής τον πρώην γενικό διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι. Η νέα εκλογική νομοθεσία μάλλον έχει επιδεινώσει την κατάσταση, υποστηρίζει ο Νάσερ Αμίν, διευθυντής του Αραβικού Κέντρου για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ο οποίος δραστηριοποιείται ως εκλογικός παρατηρητής. «Μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου από το 2000 υποχρέωνε το κράτος να ορίζει σε κάθε εκλογικό τμήμα έναν δικαστικό αντιπρόσωπο. Από την οπτική γωνία των πολιτών αυτό ήταν η μοναδική εγγύηση για έντιμες και διάφανες εκλογικές διαδικασίες. Και αυτό γιατί οι Αιγύπτιοι δικαστές είναι σχετικά ανεξάρτητοι από το κράτος», τονίζει ο Νάσερ Αμίν.
Με λίγα λόγια, οι πιθανότητες μια έντιμης εκλογικής διαδικασίας είναι ελάχιστες, καθώς σε περιπτώσεις παρατυπιών και εκλογικής νοθείας οι δυνατότητες δικαίωσης των αδικημένων υποψηφίων τείνουν μάλλον στο μηδέν.
Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
dw-world