Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Τρεις πρώην υπουργοί της ΝΔ παραπέμπονται στο Δικαστικό Συμβούλιο για το Βατοπέδιο

Τρεις πρώην υπουργοί της ΝΔ παραπέμπονται στο Δικαστικό Συμβούλιο μετά από μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη αργά το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή για την υπόθεση της μονής Βατοπεδίου. Πρόκειται για τους Πέτρος Δούκα, Αλέξανδρο Κοντό και Ευάγγελο Μπασιάκο. Η κατηγορία αφορά αυτουργία και συναυτουργία σε απιστία σε βάρος του Δημοσίου για τους κυρίους Μπασιάκο και Δούκα, και μόνο συναυτουργία για τον κ. Κοντό. Η πρόταση άσκησης δίωξης σε βάρος Ρουσόπουλου και Βουλγαράκη, δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία από το σώμα. Ψήφισαν 184 βουλευτές. Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι αποχώρησαν στη διάρκεια της συζήτησης λίγο μετά τα μεσάνυχτα. «Οι βουλευτές τοποθετηθήκαν αβίαστα και ελεύθερα επί του πορίσματος της προανακριτικής», σχολίασε ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Έξαρχος. Τόνισε ότι «το αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι τίποτα από ότι υποστήριξε η ΝΔ περί δήθεν σκευωρίας και πολιτικής εμπάθειας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. 
Την παραπομπή στο δικαστικό συμβούλιο, τριών από τους πέντε πρώην υπουργούς της Ν.Δ. που είχαν αρχικά προταθεί, για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας, αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής.
Πρόκειται για τους Ευάγγελο Μπασιάκο, Αλέξανδρο Κοντό, (πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης) και Πέτρο Δούκα (πρώην υφυπουργό Οικονομικών), οι οποίοι παραπέμπονται μονάχα για το αδίκημα της αυτουργίας και συναυτουργίας στο αδίκημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου και όχι για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος και της απάτης σε βάρος του Δημοσίου για την δήθεν κυριότητα της Μονής επί της λίμνης, για τα οποία είχε επίσης προταθεί η παραπομπή τους.
Οι άλλοι δύο ελεγχθέντες πρώην υπουργοί, οι κ. κ. Γ. Βουλγαράκης (κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος) και Θ. Ρουσόπουλος (κατηγορούμενος για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία, της ηθικής αυτουργίας στην προσπόριση αθέμιτου περιουσιακού οφέλους εκ μέρους της Μονής Βατοπεδίου και της απάτης από κοινού σε βάρος του Δημοσίου) δεν παραπέμπονται στο δικαστικό συμβούλιο.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, όπως ανακοινώθηκαν από τον Πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο, έχουν ως εξής:

ΘΟΔΩΡΗΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ψήφισαν 184 βουλευτές, έγκυρα 179, άκυρα 5 λευκά 1.
Για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην προσπόριση αθέμιτου περιουσιακού οφέλους εκ μέρους της Μονής Βατοπεδίου και τρίτων εταιρειών, υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 131 βουλευτές, κατά 38 και «παρών» δήλωσαν 8.
Για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου, υπέρ τάχθηκαν 131 βουλευτές, κατά 37 και «παρών» δήλωσαν 9
Για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα της απάτης από κοινού σε βάρος του Δημοσίου, υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 130, κατά 38 και «παρών» δήλωσαν 9.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: Ψήφισαν 184 βουλευτές, έγκυρα 182, άκυρα 2 λευκά 2
Για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 139, κατά 29 και «παρών» δήλωσαν 8.
Για το αδίκημα της αυτουργίας και συναυτουργίας σε απιστία σε βάρος του Δημοσίου, υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 162 βουλευτές, κατά 8 και «παρών» δήλωσαν 7.
Για το αδίκημα της απάτης από κοινού και κατ' εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 139, κατά 27 και «παρών» δήλωσαν 10 βουλευτές.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: Ψήφισαν 184, έγκυρα 181, άκυρα 3 και λευκά 1
Για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 134, κατά 34 και «παρών» δήλωσαν 9
Για το αδίκημα της αυτουργίας και συναυτουργίας σε απιστία σε βάρος του Δημοσίου, υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 155 βουλευτές, κατά 13 και «παρών» δήλωσαν 8
Για το αδίκημα της απάτης από κοινού και κατ' εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 136, κατά 31 και «παρών» δήλωσαν 9
ΠΕΤΡΟΣ ΔΟΥΚΑΣ: Ψήφισαν 184, έγκυρα 178, άκυρα 6, λευκά 1.
Για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 134, κατά 34 και «παρών» δήλωσαν 8
Για το αδίκημα της αυτουργίας και συναυτουργίας σε απιστία σε βάρος του Δημοσίου, υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 156 βουλευτές, κατά 11 και «παρών» δήλωσαν 7
Για το αδίκημα της απάτης από κοινού και κατ' εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 135, κατά 30 και «παρών» δήλωσαν 8
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ψήφισαν 184 βουλευτές, έγκυρα 179, άκυρα 5, λευκό 1
Υπέρ της παραπομπής του για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος τάχθηκαν 104 βουλευτές, κατά 54 και «παρών» δήλωσαν 20.
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Έξαρχος, δήλωσε πως «οι βουλευτές τοποθετήθηκαν αβίαστα και ελεύθερα επί του πορίσματος της προκαταρκτικής επιτροπής. Η διαδικασία της Βουλής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ολοκληρώθηκε με τις παραπομπές τριών πρώην υπουργών της ΝΔ. Το αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι τίποτα απ' όσα υποστήριξε η ΝΔ, περί δήθεν σκευωρίας και πολιτικής εμπάθειας, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η ΝΔ, για μία ακόμα φορά είναι εκτεθειμένη για την αποχώρησή της και την προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου που επιχείρησε».
   
Η μαραθώνια διαδικασία, χαρακτηρίστηκε από ήπιους τόνους, παρότι στο τέλος των τοποθετήσεων σημειώθηκε η αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ, με κοινά τα επιχειρήματα περί «μεθοδευμένης παραπομπής», έλλειψης στοιχείων και παρατυπιών στη σύνταξη του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής, που απετέλεσε και το κατηγορητήριο για τους πέντε πρώην υπουργούς.
Βασικά χαρακτηριστικά της επιχειρηματολογίας της συμπολίτευσης, υπήρξαν κατά την συζήτηση, η ανάγκη κάθαρσης και προάσπισης της εικόνας της δοκιμαζόμενης πολιτικής τάξης της χώρας και η πεποίθηση, πως η ζημία για το ελληνικό Δημόσιο είναι δεδομένη, αν και όχι πλήρως τεκμηριωμένη. Για το ΠΑΣΟΚ πάντως, η τεκμηρίωση του σκανδάλου δεν έχει κλείσει, καθώς πολλά αναμένει από τους φορολογικούς και διαχειριστικούς ελέγχους που έχει παραγγείλει το υπουργείο Οικονομικών και την περαιτέρω έρευνα των τραπεζικών λογαριασμών που διακίνησαν τα κεφάλαια της Μονής.

Η Νέα Δημοκρατία, επέμεινε στους ισχυρισμούς της περί «σκευωρίας» και «ανύπαρκτου σκανδάλου», με τον κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπο μάλιστα, να προειδοποιεί και για το ενδεχόμενο, να έχουν υποπέσει, τουλάχιστον οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συνέταξαν το πόρισμα της Προανακριτικής, στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας. Άλλο τόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση και ο ΛΑΟΣ, καυτηρίασαν την επιλογή του Προεδρείου να δεχθεί ως έγκυρη την επιστολική ψήφο στη διαδικασία - ένσταση που συμμερίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και εν μέρει και το ΚΚΕ.
Τα κόμματα της Αριστεράς, (μαζί και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, μέλη της «Δημοκρατικής Αριστεράς»), συμφώνησαν μονάχα στην παραπομπή των τριών υπουργών που έχουν συνδεθεί με την υπόθεση με αποφάσεις τους, και μονάχα για το αδίκημα της αυτουργίας σε απιστία - ενώ παράλληλα στηλίτευσαν τις κυβερνήσεις των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων για τους χειρισμούς τους, που διόγκωσαν τις αξιώσεις της Μονής επί της Βισθωνίδας και των δημοσίων εκτάσεων γενικότερα. «Όχι σε όλα» δήλωσε σε δημοσιογράφους πως θα ψηφίσει και η Ντόρα Μπακογιάννη, χαρακτηρίζοντας «έγκλημα» την παραπομπή των πέντε.
Από τους κατηγορούμενους πρώην υπουργούς, μονάχα ο Θοδωρής Ρουσόπουλος απείχε της διαδικασίας: Οι υπόλοιποι υπερασπίστηκαν τους εαυτούς τους, διακηρύσσοντας την αθωότητά τους - και ιδιαίτερα οι τρεις υπουργοί που χειρίστηκαν την υπόθεση με αποφάσεις τους (Δούκας, Μπασιάκος, Κοντός) υπογράμμισαν εκ νέου, πως παρέλαβαν την λίμνη Βισθωνίδα και τις παραλίμνιες εκτάσεις, διαγραμμένες από την κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου και προχώρησαν με νόμιμες αποφάσεις καλυμμένες με την εγκυρότητα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, επ' ωφελεία της τοπικής κοινωνίας.
Σημειώνεται πάντως, πως οι κατηγορούμενοι πρώην υπουργοί, δεν επικαλέστηκαν παραγραφή των αδικημάτων, παρότι το ΠΑΣΟΚ δέχθηκε σφοδρή κριτική εκ μέρους της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, για την απροθυμία του να αποφανθεί στο πόρισμα της Προανακριτικής, επί του ζητήματος της παραγραφής.

Δηλώσεις Γ. Βουλγαράκη για το πολιτικό του μέλλον και την απόφαση της Βουλής σχετικά με το Βατοπέδι

Iκανοποιημένος για τη χθεσινή απόφαση μη παραπομπής του για την υπόθεση της μονής Βατοπεδίου εμφανίστηκε ο Γιώργος Βουλγαράκης, ενώ άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το πολιτικό του μέλλον σε σχέση με τον κομματικό σχηματισμό που θα συνταχθεί.
Ο πρώην υπουργός, μιλώντας στο ραδιοσταθμό "Real", τόνισε, αναφορικά με τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, ότι ένα μεγάλο κομμάτι του Κοινοβουλίου, «ευτυχώς κινήθηκε πέρα και πάνω από τις κομματικές γραμμές, έβγαλε τα κομματικά γυαλιά και είδε τα πράγματα πιο καθαρά. Θα μπορούσε να τα δει ακόμη καθαρότερα, διότι υπάρχουν και πάρα πολλά άλλα ζητήματα, στα οποία η Βουλή δεν τοποθετήθηκε, όπως η επιστολική ψήφος, που είναι ένα πολύ κακό δείγμα για τη δημοκρατία μας, ή οι παραγραφές».
Ο κ. Βουλγαράκης σημείωσε πως είναι πολύ δύσκολο να εκφράσει τα προσωπικά του συναισθήματα και συνέχισε:
«Οταν τα γεγονότα ακολουθούν μία αλληλουχία η οποία είναι τρομερή, όταν μέσα από όλη αυτή την ιστορία βλέπει κανείς να καταρρέει ο κοινωνικός ιστός στον οποίο ζει, να βλέπει να κλυδωνίζεται η οικογένειά του, τα τέσσερα παιδιά του, να βλέπει να χάνεται η μάνα του, χωρίς να μπορεί να εξηγήσει πώς μπορούν να συμβαίνουν αυτά από το μηδέν και κυρίως να μην μπορεί να δώσει απαντήσεις γιατί κανείς δεν θέλει να ακούσει. Μπορεί να κάνει κι αυτός λάθος ενδεχομένως, γιατί έχω ξαναπεί, όταν κανείς πυροβολείται, είναι πολύ δύσκολο να μιλήσει λογικά. Εγώ προσωπικά, έχω κάνει επικοινωνιακά λάθη, πολλά».
«Όταν αισθάνεσαι ότι σε πνίγει κάτι, είναι λογικό να κάνεις και πράγματα τα οποία δεν εννοείς», είπε, συμπληρώνοντας ότι δεν έκανε πολιτικά λάθη.
Σε ό,τι αφορά τη ΝΔ και την αποπομπή του, ο πρώην υπουργός τόνισε πως «η υπόθεση αυτή σε μεγάλο βαθμό, είχε ουσιαστικά εσωκομματική αφετηρία. Από εκεί ξεκίνησε όλη η διαδικασία, όπου ξαφνικά έλεγε το ΠΑΣΟΚ ένα επιχείρημα, το υιοθετούσαν κάποιοι στη ΝΔ, αναπαράγονταν και γινόταν μία σφαίρα. Έλεγαν ότι είχα μία υπεράκτια εταιρία που έκανε συμβόλαια του Βατοπεδίου, που έκανε φοροδιαφυγή. Χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια για να αποδείξω ότι δεν είχα υπεράκτια εταιρία, ότι δεν είχα καμία σχέση με αυτά τα πράγματα, να γίνουν ειδικοί έλεγχοι, να αποδειχθεί πως δεν έκανα φοροδιαφυγή, πλην όμως υπήρξε αυτή η συνομοσπονδία των προθύμων, οι οποίοι έπαιρναν το θέμα αυτό, το σήκωναν, το έπαιρνε στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ, αυτό δημιουργούσε ένα μπούμερανγκ, στο τέλος είχε χάσει η ΝΔ την πολιτικότητά της, στηριζόταν μόνο στις δημοσκοπήσεις. Έλεγαν οι δημοσκοπήσεις έτσι, κάναμε έτσι, έλεγαν οι δημοσκοπήσεις αλλιώς, κάναμε αλλιώς, κάτι το οποίο παθαίνει σήμερα ο Παπανδρέου και σε κάποιο βαθμό και η ΝΔ. Ολα αυτά τα πράγματα δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μίγμα, το οποίο δημιούργησε μία συγκυρία, που δεν μπορούσε κανείς, παρά μόνο να σκιαμαχεί».
Ο ίδιος τόνισε πως προσπαθεί να καταλάβει πού το πάει η ΝΔ, τονίζοντας ότι μπερδεύτηκε περισσότερο από τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε στις τελευταίες εκλογές.
«Ήμουν και είμαι ΝΔ, δεν είναι θέμα αρχηγού, αλλά συνείδησης», τόνισε και συμπλήρωσε: «Μέσα στην ψυχή μου, στα κόκαλα μου, δεν μπορώ να αποποιηθώ μία ιστορία, όπου ξεκίνησα από φοιτητής στο πανεπιστήμιο παίρνοντας 6% τη ΔΑΠ και φτάνοντας εδώ που έφτασα.Είμαι μέσα στην ψυχή μου ΝΔ. Το πώς θα εκδηλωθεί αυτό το πράγμα, οι εξελίξεις στο χώρο είναι τόσο ραγδαίες, οι ανακατατάξεις τόσο μεγάλες, αυτό που εύχομαι είναι ο χώρος να σταθεί στα πόδια του. Πιστεύω ότι ο χώρος πολυ-διασπασμένος δεν μπορεί να προχωρήσει. Δεν μπορεί να έχει μέλλον ο χώρος πολυδιασπασμένος. Ειδικά η κεντροδεξιά, που στην Ελλάδα, ιδεολογικά, υπήρξε μειοψηφία. Οι Ελληνες είναι κεντροαριστεροί στη βάση τους, ακόμη και οι δεξιοί, είναι κεντροαριστεροί στη νοοτροπία τους. Όλα είναι ανοικτά. Θα παρακολουθήσω τι θα γίνει, δεν έχω καμία βιασύνη να τοποθετηθώ, θα παρακολουθήσω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την ομιλία της κυρίας Μπακογιάννη την Κυριακή και όλα όσα θα ακολουθήσουν, παρακολουθώ τον κ. Καρατζαφέρη, πράγματι έχει κάνει πολύ σοβαρές τοποθετήσεις - και ο κ. Σαμαράς έχει κάνει σοβαρές τοποθετήσεις, εγώ δεν περνάω στην άλλη άκρη, επειδή ο κ. Σαμαράς φέρθηκε επιπόλαια, δεν μηδενίζω κανέναν, γιατί έχω μάθει στη ζωή μου να τα αξιολογώ όλα, στην πολιτική όλα συμβαίνουν. Εδώ ο Σαμαράς έγινε αρχηγός της ΝΔ, το πιστεύατε αυτό πριν από τρία χρόνια; Όλα συμβαίνουν στην πολιτική».

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ/ΜΠΕ