Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Σχέδιο κινητοποίησης κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα

Αυξημένη ετοιμότητα από τους εισαγγελείς των φυλακών της χώρας ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας στη συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου υπάρχει σχέδιο κινητοποίησης κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα. Ο κ. Καστανίδης, εν τω μεταξύ, προανήγγειλε την αύξηση των οργανικών θέσεων δικαστών και εισαγγελέων τα επόμενα χρόνια .
Επτακόσιες χιλιάδες μηνύσεις εκκρεμούν στις εισαγγελίες της χώρας, και υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν αγγίξει το ένα εκατομμύριο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, τα στοιχεία αυτά καθιστούν τη Δικαιοσύνη τον μεγάλο ασθενή κυρίως, κατά το μέρος που αφορά στην απονομή της.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, ζήτησε αυξημένη ετοιμότητα από τους εισαγγελείς που εποπτεύουν τις φυλακές, καθώς υπάρχουν πληροφορίες για προσπάθεια πρόκλησης έντασης στα σωφρονιστικά καταστήματα.
Ομιλία Καστανίδη στην 26η ετήσια τακτική γενική συνέλευξητης Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος
Στη μεγάλη ευθύνη που έχουν επωμιστεί εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τον τόπο αναφέρθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης μιλώντας στην 26η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.
«Οι δικαστικοί λειτουργοί καλούνται αυτή την περίοδο να αναλάβουν και να επωμιστούν υποθέσεις σοβαρότατες, και δεν αναφέρομαι σε αυτές που έχουν πολιτικό ενδιαφέρον, αλλά σε εκείνες που αφορούν ευρύτατες κοινωνικές ομάδες και έχουν κοινωνικό και ηθικό ενδιαφέρον. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όπως πάντοτε έτσι και τώρα θα επιτελέσουν το καθήκον τους με ευσυνειδησία και ανεξαρτησία».
Αναφερόμενος στην συζήτηση περί ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης ο Υπουργός τόνισε ότι «στα θέματα της εσωτερικής ανεξαρτησίας κανένας δεν μπορεί να σχηματίσει κανόνες ή να κάνει δημόσια συζήτηση. Ανήκει στη βαθειά πίστη του εκάστοτε δικαστικού λειτουργού αν θα είναι όντως ανεξάρτητος ή όχι» είπε και συμπλήρωσε:
«Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν για το νόμο 3841 που αφορά στην επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Και εξακολουθώ να ισχυρίζομαι με πείσμα ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι η μοναδική από συστάσεως του ελληνικού κράτους που παραιτήθηκε οικειοθελώς από το αποκλειστικό προνόμιο της να επιλέγει στον χρόνο που πρέπει και με τον τρόπο που οπωσδήποτε θέλει ανώτατους δικαστικούς λειτουργού για τις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης . Τα υπόλοιπα τα ακούω σαν μια ευχάριστη ή άλλοτε δυσάρεστη συζήτηση στο δημόσιο βίο της χώρας που δεν συνοδεύεται όμως από έργα».
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης μίλησε και για την «υιοθέτηση μιας ριζοσπαστικής θέσης για το πώς πρέπει να επιλέγεται η ηγεσία της Δικαιοσύνης, από το σύνολο των χωρών μελών που ανήκουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης» κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Υπουργών Δικαιοσύνης του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Κωνσταντινούπολη.
«Τέτοιες θέσεις δεν υπήρχαν στο παρελθόν σε επίπεδο διακρατικής συνεργασίας . Και αισθάνομαι ευτυχής γιατί η χώρα μας, παρά τη στενότητα της συνταγματικής διατύπωσης, έκανε βήματα προλαμβάνοντας και τις αποφάσεις του Συμβουλίου των Υπουργών στα πλαίσια του Συμβουλίου της Ευρώπης. Φαίνεται ότι εμείς παρακολουθούμε στενότερα τις διεθνής τάσεις απ αυτούς που μιλούν στο όνομα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, αλλά παρόλα αυτά αρνούνται τέτοιου είδους ριζοσπαστικές και δημοκρατικές ρυθμίσεις».
Μιλώντας για το νόμο 3849 ο οποίος, όπως είπε ο Υπουργός , προβλέπει δρακόντειες διατάξεις για το πολιτικό σύστημα ,τόνισε τη σημασία που έχει το γεγονός ότι ήταν ένα από τα πρώτα μέτρα τα οποία ελήφθησαν και αφορούσαν στη διαφθορά των ανώτατων πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων. Ο Χάρης Καστανίδης υπογράμμισε ότι είχε ανακοινωθεί 1 χρόνο νωρίτερα ενώ το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αντιπολίτευση. Υπενθύμισε πως νόμοι οι οποίοι προβλέπουν ευνοϊκή μεταχείριση για εκείνους που θα αποκαλύψουν και θα τεκμηριώσουν πράξεις διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, υπάρχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια στις εσωτερικές έννομες τάξεις των περισσοτέρων προηγμένων χωρών της Ευρώπης.
Αναφερόμενος στο διάλογο που προηγείται της δημιουργίας ενός νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαωμάτων, ο Υπουργός τόνισε ότι «όλα τα νομοσχέδια τελούν υπό την αυστηρή παρατήρηση πολλών θεσμικών φορέων, μεταξύ αυτών και όλων των Ενώσεων. Είναι προφανές ότι επειδή εμείς εννοούμε ότι ο διάλογος είναι ουσιαστικός δεν είναι αξιοπερίεργο να αλλάζουν διατάξεις από την αρχική μορφή του νομοσχεδίου μέχρι την κατάθεση του στην Βουλή».
Επίσης, μίλησε και για την ιδέα διαμόρφωσης νέου κλάδου εισαγομένων, αυτού των εισαγγελέων, στην Εθνική Σχολή Δικαστών.
«Θεωρώ ότι αυτό είναι μια ενδιαφέρουσα τομή όπως και το γεγονός ότι σε συνθήκες απίστευτης δημοσιονομικής πίεσης η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αυξήσει τον αριθμό των εισαγομένων στην Εθνική Σχολή Δικαστών και του χρόνου. Ήδη στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό στην απονομή της διοικητικής δικαιοσύνης αυξάνεται ο αριθμός των οργανικών θέσεων άρα και των εισαγομένων διοικητικών δικαστών».
Τέλος ο υπουργός ζήτησε «τις επόμενες ώρες και μέρες οι εισαγγελείς οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τις φυλακές να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα».

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8