Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Π.Ο.Υ: η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης οδηγεί στη φτώχεια


Η Π.Ο.Υ. παρουσίασε την ετήσια έκθεσή της. Στο επίκεντρο της κριτικής η αύξηση του κόστους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλες τις χώρες του κόσμου, ανεξάρτητα από το επίπεδο οικονομικής τους ανάπτυξης.

Στην 100σέλιδη έκθεσή της η Π.Ο.Υ παρουσίασε τα σημαντικότερα προβλήματα και τις προτάσεις της για την βελτίωση της υγείας του πληθυσμού του πλανήτη μας.

Γενική διαπίστωση της έκθεσης είναι ότι το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αυξήθηκε σε όλες τις χώρες, ανεξάρτητα από το επίπεδο της οικονομικής τους ανάπτυξης. Έτσι στην κεντρική Αφρική, όπου το προσδόκιμο ζωής αγγίζει τα 48 χρόνια, τα έξοδα για την υγεία έφθασαν τα 55 δολάρια ανά κάτοικο ενώ στην Ελβετία, με προσδόκιμο ζωής πάνω από 80 χρόνια, το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κατά κεφαλήν άγγιξε τα 4.300 δολάρια.
Η γενική διευθύντρια της Π.Ο.Υ Μάργκαρετ Τσαν υπογράμμισε χθες στο Βερολίνο ότι «το υψηλό κόστος περίθαλψης δεν εγγυάται καλύτερη παροχή υπηρεσιών, αντίθετα αποτρέπει τους φτωχούς από την μόνιμη πληρωμή εισφορών σε κάποιο ταμείο υγείας, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που μετά από την θεραπεία κάποιας ασθένειας οδηγούνται στα όρια της φτώχειας.»

150 εκατομμύρια άνθρωποι οδηγούνται ετησίως στα όρια της φτώχειας

Μέχρι το 2015 πρέπει να μειωθεί η παιδική θνησιμότητα κατά δύο τρίτα 

Το μήνυμα λοιπόν της Π.Ο.Υ είναι ότι ουδείς πρέπει να οδηγείται σε οικονομική καταστροφή, επειδή χρειάζεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης οι περισσότερες χρεοκοπίες νοικοκυριών στις ΗΠΑ προκλήθηκαν από το υψηλό κόστος κάποιας ιατρικής θεραπείας.
Στις χώρες του ΟΟΣΑ και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, το Μεξικό, την Ουγγαρία και την Πολωνία, γύρω στα 4 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν οικονομικά, διότι αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σε παγκόσμιο επίπεδο 150 εκατομμύρια άνθρωποι διολισθαίνουν ετησίως στα όρια της φτώχειας και 100 εκατομμύρια οδηγούνται στη φτώχεια λόγω του υψηλού κόστους των φαρμάκων, των γιατρών και των νοσοκομείων.

Βελτίωση του ιατροφαρμακευτικού συστήματος παγκοσμίως προσφέρουν, σύμφωνα με την έκθεση της Π.Ο.Υ, τα συστήματα περίθαλψης που στηρίζονται στην αρχή της αλληλεγγύης, δηλαδή εκείνα που στα ταμεία υγείας πληρώνουν όλοι τον οβολό τους ανεξάρτητα από το ύψος των εσόδων τους.
Η διευθύντρια της οργάνωσης Μάργκαρετ Τσαν τόνισε επίσης ότι το υψηλό κόστος μιας θεραπείας ή ενός συστήματος υγείας γενικά, δεν εγγυώνται οπωσδήποτε και ανάλογη παροχή υπηρεσιών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σημειώνεται πρόοδος, αλλά «δεν είναι ισότιμα κατανεμημένη σε όλες τις χώρες και κυρίως είναι παροδική και ασταθής. Πρέπει να εργαστούμε σκληρά για την τελική ευθεία, για να πετύχουμε τους στόχους μας το 2015.»

Οι στόχοι που έχουν υπογράψει και τα 193 κράτη – μέλη της Π.Ο.Υ είναι: η μείωση της θνησιμότητα στις μητέρες κατά τρία τέταρτα, της παιδικής θνησιμότητας κατά δύο τρίτα, και μέχρι το 2015 πρέπει να τερματιστεί η διάδοση του AIDS.

Matthias Bölinger / Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

dw-world