Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Ο εγκέφαλος προδίδει όλες τις κρυφές σκέψεις

Οι «κρυμμένες» σκέψεις μας χάρη στην τεχνολογία πλέον αποκαλύπτονται, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα. Η κινητικότητα που καταγράφεται στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων λειτουργιών «προδίδουν» τον παίκτη που θέλει να «ρίξει» τον συμπαίκτη του.
Αμερικανοί νευρολόγοι εντόπισαν στον εγκέφαλο το "ίχνος" της μπλόφας, δηλαδή της ικανότητας των ανθρώπων να προβάλλουν στους άλλους μια απατηλή εικόνα του εαυτού και των σκέψεων τους με σκοπό να τους "ξεγελάσουν".
Οι ερευνητές παρακολούθησαν με τη βοήθεια της μαγνητικής τομογραφίας τη δραστηριότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου την ώρα που δύο άνθρωποι έπαιζαν ένα παιχνίδι στρατηγικής.
Όσοι επιχείρησαν να "κλέψουν" τον αντίπαλο τους προδόθηκαν από την ιδιαίτερη κινητικότητα που παρατήρηθηκε στον εγκέφαλο τους.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αποτέλεσματα της έρευνας αυτής μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα για την κατανόηση του τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ατόμων που πάσχουν από κάποια διανοητική ασθένεια, όπως ο αυτισμός.
"Η εν λόγω μελέτη είναι ένας τρόπος για να εξετάσουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και τον τρόπο που οι άλλοι σκέφτονται για εμάς" δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής της έρευνας Ριντ Μοντάγκ, του κολλεγίου ιατρικής Μπέιλορ στο Χιούστον.
Για "την ικανότητα και την επιθυμία του ανθρώπου να χειραγωγήσει τις σκέψεις του συνομιλητή ή του συμπαίκτη του με σκοπό να κερδίσει κάτι από αυτό" ο Ριντ Μοντάγκ έδωσε το παράδειγμα μιας τυπικής συνέντευξης μεταξύ υποψηφίου και εργοδότη.
"Οι άνθρωποι στέλνουν μηνύματα μεταξύ τους για να διασφαλίσουν την εικόνα του εαυτού τους στο μυαλό των άλλων. Στέλνεις το βιογραφικό σου, ο εργοδότης το διαβάζει και σχηματίζει μία εικόνα για εσένα. Στη συνέχεια πηγαίνεις στην συνέντευξη και λες πράγματα με σκοπό να χειραγωγήσεις την σκέψη του συνομιλητή σου αναφορικά με το άτομο σου", σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας.
"Στο παιχνίδι οι παίκτες χρησιμοποιούν αυτή τη λειτουργία διαφορετικά. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, οι "πωλητές" πρέπει να περάσουν μία πληροφορία για την αξία ενός αντικειμένου στους "αγοραστές" με σκοπό να το πουλήσουν όσο το δυνατόν φθηνότερα. Σύμφωνα με την έρευνα, το 11% των παικτών προσπάθησαν συνειδητά να εξαπατήσουν τους συμπαίκτες τους με το να τους κάνουν να πιστέψουν ότι ήταν απολύτως ειλικρινείς μαζί τους" επισημαίνει, τέλος, ο Ριντ Μοντάγκ. 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ