Ο «ΑΕΡΑΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ» της περασμένης Κυριακής που διαμορφώνει το κατάλληλο ψυχολογικό κλίμα, οι συμμαχίες που έχουν οικοδομηθεί στο παρασκήνιο, η άντληση ψηφοφόρων από τη δεξαμενή των μικρών κομμάτων κυρίως της Αριστεράς, η αύξηση της συσπείρωσης των οπαδών των συνδυασμών και η κινητοποίηση των εκλογέων που επέλεξαν την αποχή και αποτελούν περίπου το ένα τρίτο του πραγματικού εκλογικού σώματοςθα κρίνουν την αναμέτρηση στον δεύτερο γύρο. Η μάχη δίνεται στις 11 από τις 13 περιφέρειες στις οποίες δεν εξελέγη περιφερειάρχης την πρώτη Κυριακή των εκλογών, για την οποία έχουν επιστρατευτεί όλες οι εφεδρείες. Το έντονο παρασκήνιο, οι πολιτικές ίντριγκες, οι «ανίερες συμμαχίες», τα ετερόκλητα διλήμματα και οι απατηλές υποσχέσειςέχουν επανέλθει στο προσκήνιο για τη διαμόρφωση του κατάλληλου κλίματος.
Θεσσαλία και Βόρειο Αιγαίο
Στη Θεσσαλία, όπως και στο Βόρειο Αιγαίο, όπου το ΚΚΕ έχει αυξημένη δύναμη (13,10%), επανήλθαν στο προσκήνιο τα σενάρια για «ανίερες συμμαχίες» και για «βρώμικο ΄89». Η επαναληπτική εκλογή, παρά ταύτα, θεωρείται μία από τις πλέον αμφίρροπες. Ο υποψήφιος της ΝΔ κ. Κ. Αγοραστός, που συγκέντρωσε ποσοστό 38%, κατόρθωσε να αντιστρέψει, εν μέρει, την εικόνα της πτωτικής πορείας του κόμματος στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, χωρίς ωστόσο να δώσει σημάδια σαφούς ανάκαμψης. Ο υποψήφιος του ΠαΣοΚ κ. Απ. Παπατόλιας, ο οποίος το 2006 είχε κάνει τη μεγάλη ανατροπή κερδίζοντας τη Νομαρχία Μαγνησίας (την κατείχε η ΝΔ από το 2002), ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο τον δρόμο και για την πλήρη επικράτηση του κυβερνώντος κόμματος στις εθνικές εκλογές του 2009, ήρθε δεύτερος, κερδίζοντας το 34,85% των ψήφων.
Σε θρίλερ εξελίσσεται η αναμέτρηση και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στην οποία οι υποψήφιοι που στηρίζονται από τα δύο μεγάλα κόμματα σχεδόν ισοψήφησαν. Ο νομάρχης Λέσβου κ. Παύλος Βογιατζής που στηρίζεται από τη ΝΔ πήρε 38,28% και ο δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Αθανάσιος Γιακαλής που στηρίζεται από το ΠαΣοΚ 36,32%. Το αν θα έχει ωστόσο συνέχεια η «έκπληξη Γιακαλή» εξαρτάται από τη στάση των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, ο υποψήφιος του οποίου κ. Στρατής Κόρακας συγκέντρωσε 15,74%.
Δυτική Ελλάδα
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο υποψήφιος που στηρίχθηκε από το ΠαΣοΚ, ο πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Απόστολος Κατσιφάρας, συγκέντρωσε ποσοστό 43,32% έναντι 26,70% του αντιπάλου του κ. Γ. Παπαναστασίου που στηρίχθηκε από τη ΝΔ και θεωρείται από τα σίγουρα χαρτιά του ΠαΣοΚ. Η πρωτοκαθεδρία του ΠαΣοΚ εκφράζεται κατά κανόνα και στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Δ. Ελλάδα, ιδιαίτερα στην Αχαΐα και στην Ηλεία, όπου διατηρεί σταθερά τον έλεγχο των νομαρχιών από το 1994.
Ιόνια Νησιά
Αυξάνονται σημαντικά και οι πιθανότητες για την επικράτηση του πανεπιστημιακού κ. Ηλία Μπεριάτου (25,55%) στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων απέναντι στον υποψήφιο της ΝΔ κ. Σπύρο Σπύρου (30,40%), καθώς κατόρθωσε να περάσει στον δεύτερο γύρο εξοστρακίζοντας τον «πράσινο αντάρτη» κ. Γ. Καλούδη στην τρίτη θέση (19,76%). Ο κ. Καλούδης κρατά ίσες αποστάσεις από τους κκ. Σπύρου και Μπεριάτο, επικαλούμενος τη ρήση του Ρήγα Φεραίου «όποιος συλλογάται ελεύθερα, συλλογάται καλά». Στελέχη του συνδυασμού του εκτιμούν ότι η κομματική προέλευση των ψηφοφόρων του είναι σύνθετη, καθώς, όπως λένε, περίπου το 50% προέρχεται από τη ΝΔ, το 30% από το ΠαΣοΚ και το υπόλοιπο 20% από την Αριστερά.
Ο κ. Μπεριάτος, ωστόσο, έχει στα υπέρ του την απώλεια της πρωτοκαθεδρίας της ΝΔ στην περιοχή, της οποίας τα ποσοστά στις εθνικές εκλογές του 2009 κατρακύλησαν στο 32,8%. Σε ρυθμιστικό ρόλο αναδεικνύονται, ωστόσο, οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ, ο υποψήφιος του οποίου κ. Θεόδωρος Γουλής «επιβεβαίωσε» ότι το κόμμα διαθέτει ισχυρή παρουσία στην περιοχή συγκεντρώνοντας 15,30%.
Ανατολική Μακεδονία-Θράκη
Η μάχη της πρώτης Κυριακής στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη κρίθηκε για 2.500 ψήφους υπέρ του υποψηφίου του ΠαΣοΚ κ. Αριστείδη Γιαννακίδη - δύο φορές νομάρχη Ροδόπης- που πήρε το 41,75% των ψήφων έναντι 41,08% του υποψηφίου της ΝΔ κ. Γ. Παυλίδη, νομάρχη Ξάνθης από το 1998. Η θέση του κ. Γιαννακίδη ενισχύεται σημαντικά στον δεύτερο γύρο, καθώς εκτιμάται ότι θα συσπειρώσει τη μουσουλμανική μειονότητα, εκπρόσωποι της οποίας την πρώτη Κυριακή κατήρτισαν αυτόνομα ψηφοδέλτια. Το ΠαΣοΚ από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 έχει διαμορφώσει μια ισχυρή παρουσία στο μουσουλμανικό στοιχείο του Νομού Ροδόπης, γεγονός που, εκτός των άλλων, του επέτρεψε να διατηρήσει, από το 1994, τον έλεγχο της υπερνομαρχίας Εβρου- Ροδόπης. Αντιθέτως, οι μουσουλμάνοι, που αποτελούν το 15% του εκλογικού σώματος, διατηρούν...«ανοικτούς λογαριασμούς» με τον νυν πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είχε αρνηθεί να συμπεριλάβει υποψηφίους τους στα ψηφοδέλτια της Πολιτικής Ανοιξης, γεγονός που λειτουργεί αρνητικά για τον υποψήφιο του κόμματος κ. Παυλίδη.
Δυτική Μακεδονία
Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας που μαζί με αυτήν της Πελοποννήσου έχει χαρακτηριστεί «κάστρο» της ΝΔ, οι πιθανότητες εκλογής του υποψηφίου που στηρίζει το κόμμα, του νυν νομάρχη Κοζάνης κ. Γ. Δακή, ο οποίος την πρώτη Κυριακή συγκέντρωσε ποσοστό 46,30%, είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Ο αντίπαλος του κ. Δακή, ο υποψήφιος του ΠαΣοΚ κ. Ι. Παπαϊορδανίδης, ένα νέο και άφθαρτο πρόσωπο που επιλέχθηκε μετά την άρνηση πρωτοκλασάτων στελεχών του κόμματος να «εκτεθούν» ως υποψήφιοι (π.χ. Πάρις Κουκουλόπουλος ), συγκέντρωσε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 38,40%. Η «αντιμνημονιακή στάση» των ψηφοφόρων, που ερμηνεύει και το γεγονός ότι ο υποψήφιος του ΚΚΕ κ. Αντώνης Τσάκωνας έλαβε 8,22%, καλλιεργείται και μετά την αλματώδη αύξηση του αριθμού των ανέργων που ήταν απόρροια του παγώματος των προσλήψεων από τη ΔΕΗ και της εν γένει κάμψης του επιχειρηματικού τομέα.
Στερεά Ελλάδα
Την έκπληξη που έκανε την πρώτη Κυριακή επιχειρεί να μετατρέψει σε νίκη στον δεύτερο γύρο ο υποψήφιος για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχος Περγαντάς. Η στήριξή του είχε χαρακτηριστεί ως «λύση ανάγκης» μετά την άρνηση της πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κυρίας Κατερίνας Μπατζελή να αποδεχθεί το «χρίσμα». Ωστόσο ο νυν νομάρχης Βοιωτίας συγκέντρωσε 39,02% έναντι 35,20% του κ. Αθ. Χειμάρα που στηρίχθηκε από τη ΝΔ, αξιοποιώντας την πολιτική υπεροχή του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο στις βουλευτικές εκλογές του 2009 ήρθε πρώτο σε όλους τους νομούς. Ο ίδιος ανέτρεψε και την εικόνα που τον ήθελε να υπερέχει μόνο στη Βοιωτία, όπου διατηρούσε υψηλή δημοτικότητα (το ΠαΣοΚ ελέγχει μόνο δύο νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις από τις πέντε συνολικά, τη Βοιωτία και την Εύβοια) και να κατέλθει στη μάχη της δεύτερη Κυριακής με τον αέρα του νικητή.
Ο κ. Αθανάσιος Χειμάρας, από την άλλη πλευρά, νομάρχης Φθιώτιδας, που προέρχεται από τον συνδικαλιστικό χώρο της ΔΕΗ και έχει μεγάλη αυτοδιοικητική εμπειρία, δεν είχε τις προσδοκώμενες επιδόσεις, παρ΄ ότι ο κ. Νικόλας Παπανδρέου που στήριξε τον ΛΑΟΣ και λειτούργησε την πρώτη Κυριακή ως το αντίπαλον δέος του υποψηφίου της ΝΔ συγκέντρωσε μόνο 7,96% των ψήφων.
Η «ΜΗΤΕΡΑ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ» ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Η «μάχη των μαχών» δίδεται στην Περιφέρεια Αττικής,στην οποία αναμετρούνται ο υποψήφιος που στηρίζει το ΠαΣοΚ κ.Ι.Σγουρός και ο «εκλεκτός» της ΝΔ κ.Βασίλης Κικίλιας , οι οποίοι την περασμένη Κυριακή συγκέντρωσαν το 24,06% και το 20,43% των ψήφων αντιστοίχως.Η πλάστιγγα,όπως εκτιμούν επιτελείς των υποψηφίων,θα κριθεί από τη στάση που θα κρατήσουν τόσο οι ψηφοφόροι του κ.Ι.Δημαρά(15,96%) όσο και εκείνοι όλων των κομμάτων της Αριστεράς (33%).Η δεξαμενή αυτή των ψήφων,που φθάνει το 46%,διαμορφώνει ένα ετερόκλητο μωσαϊκό που καθίσταται ακόμη πιο πολύπλοκο αν προσμετρηθεί και το ποσοστό της αποχής,το οποίο στην Αττική ξεπέρασε το 44%.
Τα πολιτικά κόμματα απέφυγαν να τοποθετηθούν ευθέως σχετικά με το ποιον υποψήφιο θα στηρίξουν στον δεύτερο γύρο,προκρίνοντας το «λευκό ή άκυρο» (ΚΚΕ) ή την «κατά συνείδηση ψήφο» (ΣΥΡΙΖΑ).O ΛΑΟΣ,αντιθέτως,του οποίου ο υποψήφιος κ. Αδωνις Γεωργιάδηςέλαβε 6,57% την πρώτη Κυριακή,δήλωσε ότι δεν θα στηρίξει τον κ.Κικίλια.Υπέρ του κ. Σγουρού συγκλίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι,των οποίων ο υποψήφιος κ.Κ. Διάκος έλαβε το 4,04%.Τον υποψήφιο του ΠαΣοΚ στηρίζει για τον δεύτερο γύρο και ο υποψήφιος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ.Γρ. Ψαριανός (3,81%).
Να ψηφίσουν τον κ. Σγουρό προτρέπουν τους ψηφοφόρους τους και τέσσερις δήμαρχοι (οι κκ.Ν. Ζενέτος, δήμαρχος Ιλίου,Ν. Σαράντης, δήμαρχος Αγίων Αναργύρων-Καματερού,Γ. Καπλάνης , δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας,καιΣτ. Κασιμάτης , δήμαρχος Κορυδαλλού),οι οποίοι εξελέγησαν από την πρώτη Κυριακή με τη στήριξη του ΠαΣοΚ,του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Ο κ.Σγουρός βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση,με δεδομένο ότι ένα σημαντικό ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος που στις εθνικές εκλογές του 2009 πήρε το 40,41% των ψήφων και στις αυτοδιοικητικές του 2006 κατόρθωσε να ελέγξει τη διευρυμένη Νομαρχία Αθηνών-Πειραιώς,εκτιμάται ότι θα επανακάμψει στον δεύτερο γύρο των εκλογών.Επιπλέον,ένα σημαντικό ποσοστό των ψήφων που πήρε ο ανεξάρτητος υποψήφιος κ.Ι.
Δημαράς (υπερβαίνει το 10%),ο οποίος κάνει λόγο για«ακηδεμόνευτη συνείδηση των πολιτών» που τον στήριξαν,προέρχονται από το ΠαΣοΚ,ενώ συσπείρωσε γύρω του και ένα μικρό ποσοστό νεοδημοκρατών (περίπου 4%) που διαφωνούν με τις επιλογές της Ρηγίλλης και πρόσκεινται στην κυρίαΝτόρα Μπακογιάννη.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Μπραντεφέρ Τατούλη με τον γαλάζιο Δράκο
Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αναδεικνύεται η μάχη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην οποία ο υποψήφιος που στηρίχθηκε από το ΠαΣοΚ και το ΛΑΟΣ κ.Π. Τατούληςέλαβε το 41,71% των ψήφων και ο υποψήφιος που στηρίχθηκε από τη ΝΔ,νομάρχης Μεσσηνίας κ.Δ.Δράκος, το 40,94%.Το αποτέλεσμα,δηλαδή,κρίθηκε για μόλις 3.000 ψήφους,γεγονός που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τον δεύτερο γύρο.Το έντονο παρασκήνιο πάντως που πυροδότησε κυρίως η επιλογή Τατούλη δεν έχει κοπάσει ούτε εν όψει της αναμέτρησης της δεύτερης Κυριακής.
Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας κ.Π. Μπεγλίτης, ο οποίος ήταν αντίθετος στην επιλογή του κ.Τατούλη,μετέβη στην εκλογική του περιφέρεια,την Κορινθία,για να βάλει πλάτη στην εκλογή του,καθώς διαπιστώθηκε ότι ο υποψήφιος του κόμματος σε αυτήν ακριβώς την περιοχή συγκέντρωσε τα χαμηλότερα ποσοστά.Το ίδιο συνέβη,από την άλλη πλευρά,και με πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ,όπως ο αντιπρόεδρος του Κόμματος κ.Δ.Αβραμόπουλος, οι οποίοι μετέβησαν στην Αργολίδα,όπου τα ποσοστά του κ.Δράκου ήταν χαμηλά,ώστε να...συνετίσουν τη βουλευτή του κόμματος κυρίαΕλσα Παπαδημητρίουη οποία στηρίζει ανοιχτά τον κ.Τατούλη.
Η επιλογή πάντως του κ.Τατούλη πέτυχε τον στόχο της: λειτούργησε στον πρώτο γύρο ως «σφήνα» στην επιρροή της ΝΔ,με δεδομένο ότι ο κ.Δράκος διατηρούσε το «πλεονέκτημα των ποσοστών». Σε κάθε περίπτωση,πάντως,ρυθμιστές του δεύτερου γύρου είναι η...αποχή και οι ψηφοφόροι των μικρών κομμάτων.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Η «παντοκρατορία Ψωμιάδη» και οι ελπίδες Μπόλαρη
Με «κομμένα τα φτερά του» αλλά πάντα από πλεονεκτική θέση κατέρχεται στον δεύτερο γύρο ο υποψήφιος που στηρίχθηκε από τη ΝΔ για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ψηφίζουν περίπου 1,5 εκατομμύριο εγγεγραμμένοι) κ.Παναγιώτης Ψωμιάδης. Ο κ.Παναγιώτης Ψωμιάδης κατόρθωσε να «σπάσει» το φράγμα του 37,6% που είχε συγκεντρώσει η ΝΔ στις εθνικές εκλογές του 2009 (το χαμηλότερο ιστορικά ποσοστό της στην περιοχή),λαμβάνοντας 43,19%.Οι επιδόσεις του ωστόσο υπολείπονται κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ποσοστού που πήρε ως υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης, γεγονός που ο ίδιος αποδίδει στη μη επαρκή στήριξή του από τη ΝΔ λόγω της υποψηφιότητας του αδελφού του,κάτι που ξύνει «παλιές πληγές» με τη Ρηγίλλης.Στον δεύτερο γύρο ποντάρει κυρίως στις ψήφους του ΛΑΟΣ.
Ο υποψήφιος του ΠαΣοΚ κ.Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος έλαβε 30% στον πρώτο γύρο,κάνει λόγο για ανατροπή της«παντοκρατορίας Ψωμιάδη»και ποντάρει,κατά κύριο λόγο,στην ισχυρή δεξαμενή των ψήφων των κομμάτων της Αριστεράς.Συνολικά το ποσοστό της Αριστεράς,συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ, ο υποψήφιος του οποίου κ. Θεοδόσης Κωνσταντινίδηςπήρε 9,09%, υπερβαίνει το 20%, κάτι που σημαίνει ότι «τίποτε δεν χάθηκε». Ηδη οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν την καταψήφιση του κ. Ψωμιάδη,ενώ δεδομένη θεωρείται και η στήριξη του κ. Μπόλαρη από την υποψήφια της Δημοκρατικής Αριστεράς κυρία Ασημίνα Ξηροτύρη.
ΗΠΕΙΡΟΣ
Αμφίρροπο παιχνίδι
Σε ντέρμπι αναδεικνύεται η εκλογή και στην Περιφέρεια Ηπείρου,παρ΄ ότι ο υποψήφιος που στηρίχθηκε από τη ΝΔ κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης (44,76%) υπερίσχυσε του υποψηφίου του ΠαΣοΚ κ.ΕυάγγελουΑργύρη (38,70%).Το ΠαΣοΚ,που επέλεξε για υποψήφιο ένα στέλεχος από την κεντρική πολιτική σκηνή, τον αντιπρόεδρο της Βουλής,διατηρεί αυξημένα ποσοστά σε όλους τους νομούς της περιφέρειας στις βουλευτικές εκλογές του 2009. Η ΝΔ,που εξεδήλωσε την προτίμησή της στο νυν νομάρχη Ιωαννίνων,είχε σαφή υπεροχή στις νομαρχιακές εκλογές του 2006, αφού κέρδισε τους τρεις από τους τέσσερις νομούς.
Η εικόνα αυτή έχει ωστόσο,εν μέρει,ανατραπεί.Οι υποψήφιοι που στηρίχθηκαν από το ΠαΣοΚ στους τρεις μεγάλους δήμους της περιφέρειας (Ιωάννινα,Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα) κατόρθωσαν να υπερισχύσουν στον πρώτο γύρο,γεγονός που αναπτερώνει τις ελπίδες του κ.Αργύρη.Στα Ιωάννινα και στην Πρέβεζα μάλιστα οι κκ. Φίλιππος Φίλιος (44,30%) και Χρήστος Μαΐλης (38,64%) αντιστοίχως, εκτός από τη στήριξη του ΠαΣοΚ,έχουν διασφαλίσει και την υποστήριξη ευρύτερων δυνάμεων της Αριστεράς,κάτι που θα λειτουργήσει υπέρ του κ.Αργύρη στον δεύτερο γύρο.Το ποσοστό που συγκεντρώνουν τα κόμματα της Αριστεράς,συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού του ΚΚΕ,του οποίου ο υποψήφιος κ. Κ.Κωτσαντής έλαβε 8,36%,αγγίζουν το 20% του εκλογικού σώματος,που θα είναι εξαιρετικά καθοριστικό για το ποιος τελικά από τους υποψηφίους των δύο μεγαλύτερων κομμάτων θα επικρατήσει.
ΤΟ ΒΗΜΑ
Η εικόνα αυτή έχει ωστόσο,εν μέρει,ανατραπεί.Οι υποψήφιοι που στηρίχθηκαν από το ΠαΣοΚ στους τρεις μεγάλους δήμους της περιφέρειας (Ιωάννινα,Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα) κατόρθωσαν να υπερισχύσουν στον πρώτο γύρο,γεγονός που αναπτερώνει τις ελπίδες του κ.Αργύρη.Στα Ιωάννινα και στην Πρέβεζα μάλιστα οι κκ. Φίλιππος Φίλιος (44,30%) και Χρήστος Μαΐλης (38,64%) αντιστοίχως, εκτός από τη στήριξη του ΠαΣοΚ,έχουν διασφαλίσει και την υποστήριξη ευρύτερων δυνάμεων της Αριστεράς,κάτι που θα λειτουργήσει υπέρ του κ.Αργύρη στον δεύτερο γύρο.Το ποσοστό που συγκεντρώνουν τα κόμματα της Αριστεράς,συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού του ΚΚΕ,του οποίου ο υποψήφιος κ. Κ.Κωτσαντής έλαβε 8,36%,αγγίζουν το 20% του εκλογικού σώματος,που θα είναι εξαιρετικά καθοριστικό για το ποιος τελικά από τους υποψηφίους των δύο μεγαλύτερων κομμάτων θα επικρατήσει.
ΤΟ ΒΗΜΑ