Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Μάχη κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής

Υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και διαφθοράς στο χώρο της Υγείας αποκάλυψε ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης, μιλώντας στην ημερίδα που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με θέμα το «Ξέπλυμα Χρήματος». Στην ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας τόσο των πολιτών όσο και του κράτους αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη συγκρότηση ενιαίου σώματος επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης, Γιώργος Ζορμπάς. Εκτεταμένους ελέγχους για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς.
Υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και διαφθοράς αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρης μιλώντας σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Καπελέρη βρίσκονται και ερευνώνται:
  • τέσσερις γιατροί οι οποίοι έκαναν εισαγωγές σκευάσματος από το εξωτερικό. Αγόραζα το σκεύασμα 180 ευρώ, και το υπερτιμολογούνσαν στη συνέχεια ο διαθέτοντας το στον ΟΠΑΔ έναντι 2.943 ευρώ! Η ζημιά για το δημόσιο ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ
  • Υπόθεση εικονικών παραστατικών στον ΟΠΑΔ με ζημία 4 εκατ. ευρώ. Αασφαλισμένοι χρεώνονταν με θεραπείες χωρίς να έχουν ουδέποτε υποβληθεί σε αυτές.
  • «Συνεργασία» γιατρών με νοσοκομείο για εισαγωγές εμφυτευμάτων με ζημία 37 εκατ. ευρώ
  • Συναλλαγές για προμήθεια βηματοδοτών που με υπερτιμολογήσεις οδήγησαν σε ζημία του ελληνικού δημοσίου 25 εκατ. ευρώ
  • Εικονικές συνταγογραφήσεις γιατρών του ΙΚΑ.
Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κατά την ομιλία του επισήμανε ότι η φοροδιαφυγή διογκώθηκε τα περασμένα χρόνια όχι λόγω της ικανότητας των φοροφυγάδων, αλλά εξαιτίας της έλλειψης πολιτικής βούλησης, και τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί το ελεγκτικό δυναμικό του ΣΔΟΕ και πρότεινε η μη δικαιολόγηση του πόθεν έσχες να είναι ποινικό αδίκημα.
Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα του υπουργείο θα προχωρήσει σε εκτεταμένους ελέγχους σε οφ-σορ εταιρείες και εξονυχιστικές διασταυρώσεις τραπεζικών δεδομένων για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Όπως είπε  η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πατάξει τη διαφθορά, η οποία σύμφωνα με στοιχεία του 2008, αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ.
Ο πρώην πρόεδρος της επιτροπής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος Γιώργος Ζορμπάς εμφανίστηκε επικριτικός για όλες τις τακτοποιήσεις υποχρεώσεων που έχουν οι φορολογούμενοι όπως είναι η περαίωση, η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα αυθαίρετα κτίσματα. Ειδικά για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, υποστήριξη ότι περιέχει στοιχεία αντισυνταγματικότητας καθώς χορηγεί φορολογική αμνηστία για όσους κάνουν χρήση των διατάξεών του.
Ο κ.Ζορμπάς χαρακτήρισε ακόμη αποτυχημένο το σύστημα του πόθεν έσχες, λέγοντας ότι θα έπρεπε κατ' αρχήν οι ίδιοι οι πολιτικοί που δηλώνουν μεγάλη ακίνητη περιουσία να ελέγχονται για τα εισοδήματα τους, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι 80 δικαστικοί δεν υπέβαλλαν δήλωση πόθεν έσχες και δεν τιμωρήθηκαν.
Ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής χαρακτήρισε βραδεία την απονομή δικαιοσύνης και εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμμία καταδίκη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς, Κώστας Μπακούρης σημείωσε ότι η διαφθορά παγκοσμίως ξεπερνά το ένα τρις δολάρια ετησίως.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ