ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ Πέμπτη νωρίς το πρωί ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Απ. Ταμβακάκης πέταξε για τις ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχει στις ετήσιες διεργασίες που συνήθως συνοδεύουν τη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Πολλοί υπέθεταν ότι μεσούσης της ριψοκίνδυνης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, θα απέφευγε ένα τόσο μακρινό ταξίδι και ότι λογικώς θα έμενε στην Αθήνα, προκειμένου να παρακολουθεί από κοντά τις διαθέσεις και τις κινήσεις των επενδυτών.
Ορισμένοι εκ των ανταγωνιστών του μετέδιδαν επιφυλάξεις για την έκβαση του εγχειρήματος και άλλοι θεωρούσαν ότι η υπόθεση θα παιζόταν ως την τελευταία στιγμή.
Η αλήθεια είναι πάντως ότι ο κ. Ταμβακάκης πέταξε προς την Ουάσιγκτον με τα θέματα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής κλεισμένα. Από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας η διοίκηση της Τράπεζας είχε σαφείς ενδείξεις ότι η αύξηση του κεφαλαίου έβαινε προς υπερκάλυψη και ότι η επιτυχία της είχε κριθεί από την ημέρα ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων.
Στην Εθνική Τράπεζα πιστεύουν ακράδαντα ότι αύριο, με την εξάντληση της προθεσμίας καταβολής των χρημάτων από τους επενδυτές, θα πιστοποιηθεί η υπερκάλυψη της αύξησης του κεφαλαίου κατά 1,8 δισ. ευρώ απευθείας από τους επενδυτές χωρίς τη συνδρομή των εγγυητριών ξένων τραπεζών.
Διαθέτουν μάλιστα στοιχεία που βεβαιώνουν το ενδιαφέρον και νέων επενδυτών από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Αντιστοίχως θεωρούν ότι επιτυχής θα είναι και η πώληση του 20% της Finansbank στην Τουρκία, από την οποία προσδοκάται άλλο 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα προικοδοτήσει την υπερανάπτυξη της τουρκικής θυγατρικής που «τρέχει» με ρυθμό 30% τον χρόνο και θα ελευθερώσει τη μητρική από την υποχρέωση κεφαλαιακών ενισχύσεων σε μια περίοδο όπου τα κεφάλαια χρειάζονται στην Αθήνα.
Κοινή είναι η πεποίθηση ότι η επιτυχής έκβαση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας θα προσφέρει την ευκαιρία επανάκαμψης των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου, όπως και αφετηρία εξελίξεων για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ταμβακάκης, προεξοφλώντας το αποτέλεσμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, έχει βολιδοσκοπήσει τέσσερις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες για την επανέναρξη λειτουργίας των γραμμών τραπεζικής χρηματοδότησης προς την Εθνική Τράπεζα και ήδη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις.
Αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά για την Εθνική Τράπεζα, δεν είναι απίθανο, σε σύντομο χρόνο, ίσως και πριν από το τέλος της εφετινής χρονιάς, να ανοίξουν και πάλι οι ροές διεθνούς χρηματοδότησης προς τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Αν όντως επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, θα διευκολυνθούν και οι άλλες τράπεζες και θα αρχίσει σιγά σιγά να αμβλύνεται το οξύ πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας.
Αυτή η αλληλουχία εξελίξεων με βάση την Εθνική Τράπεζα πιθανώς τώρα να φαντάζει υπεραισιόδοξη.
Ωστόσο, όπως βεβαιώνει από τις ΗΠΑ και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εurobank κ. Ν. Καραμούζης, το κλίμα είναι πλέον πολύ διαφορετικό για την ελληνική οικονομία και τις εγχώριες τράπεζες. «Πριν από τρεις μήνες δεν μας άνοιγαν την πόρτα και τώρα μας ακούνε με προσοχή, σέβονται την προσπάθεια της χώρας και βλέπουν ευκαιρίες» δηλώνει χαρακτηριστικά.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τούτο τον καιρό, έναντι αυτών ακριβώς των θετικών προοπτικών, «τρέχουν» στο παρασκήνιο τα σενάρια τραπεζικών γάμων. «Ολοι μιλούν με όλους» παραδέχονται οι τραπεζίτες, οι συναντήσεις είναι τακτικές και τα σενάρια φουντώνουν.
Ολοι αντιλαμβάνονται ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση της Εθνικής πιθανώς να ενισχύσει τις επεκτατικές διαθέσεις της.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ισχυροποιημένη η Διοίκηση της Εθνικής θα θελήσει να «προσαρτήσει» το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και όπως λένε οι πιο υποψιασμένοι, που ερμηνεύουν την πρόσφατη πρωθυπουργική δήλωση για δύο δημόσιους πυλώνες στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, έχει ήδη εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης.
Προφανώς η υποψία από μόνη της αρκεί για να ανάψει φωτιά στα επιτελεία των άλλων εμπορικών τραπεζών, οι οποίες θα θελήσουν να βρουν κατ΄ αρχήν χρηματοδοτικές διεξόδους και μαζί παντρέματα ισχυροποίησης. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πυκνώνουν και πάλι οι φήμες που θέλουν πολύ κοντά τη Εurobank με την Αlpha Βank και την Πειραιώς σε διεθνείς αναζητήσεις.
Ορισμένοι μάλιστα επιμένουν, παρά τις συνεχείς διαψεύσεις, ότι οι τεχνικές συζητήσεις μεταξύ Εurobank και Αlpha είναι σε προχωρημένο στάδιο και σπεύδουν να προεξοφλήσουν γάμο. Τίποτε πάντως για την ώρα δεν προδικάζει τίποτε. Οι ειδικοί λένε ότι ακόμη και αν τεχνικά είναι προετοιμασμένη μια συγχώνευση δεν σημαίνει ότι θα γίνει κιόλας. Πολύ περισσότερο όταν είναι γνωστές οι διοικητικές ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων.
Οπως και να έχει πάντως, η κυβέρνηση υπολογίζει στις κινήσεις της Εθνικής και θέλει να πιστεύει ότι προσεχώς ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα είναι σε θέση να δώσει σημαντικά γεγονότα, ικανά να επηρεάσουν όχι μόνο την οικονομία, αλλά και την πολιτική.
TO BHMA