Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Tαϊλάνδη: Μάχες στρατού και ανταρτών





thailand-bomb-attackΣυγκρούσεις μεταξύ στρατιωτών των κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών, σημειώθηκαν στην Ταϊλάνδη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ένας στρατιώτης και ένας αντάρτης. Άλλοι δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν. 
Η επιχείρηση ήταν έφοδος στην κατοικία υπόπτου για κατασκευή βομβών, ο οποίος ήταν και το θύμα από την πλευρά των ανταρτών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού.
Το θύμα είχε σε βάρος του πολλά εντάλματα σύλληψης, μεταξύ των οποίων ένα για τη δολοφονία αστυνομικού, το 2005. Η διαμάχη στην Ταϊλάνδη είναι μεταξύ των μουσουλμάνων Μαλάι μάχονται για την αυτονομία τους και των βουδιστών αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού στη χώρα.

Οι τρεις νότιες επαρχίες της Ταϊλάνδης, Πατάνι, Γιάλα και Ναρατιουάτ, αποτελούσαν μέχρι το 1909 που προσαρτήθηκαν στην Ταϊλάνδη, τμήμα του μουσουλμανικού σουλτανάτου του Μαλάι, ενώ ακόμα και σήμερα το 80% του πληθυσμού της περιοχής είναι μουσουλμάνοι. Στις περιοχές αυτές πάνω από 4.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία έξι χρόνια, λόγω της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ