Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Στην προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η Τουρκία

Η Τουρκία αναλαμβάνει από σήμερα την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ένα μήνα. Η τουρκική εφημερίδα ''Ζαμάν'' γράφει ότι η Τουρκία προγραμματίζει να φέρει από κοινού τα 15 μέλη του ΣΑ των ΗΕ σε μια Σύνοδο Κορυφής.


Η εφημερίδα σημειώνει ότι μεταξύ 20 – 22 Σεπτεμβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί μια Σύνοδος στόχων ανάπτυξης χιλιετίας. Από την Άγκυρα θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη αντιπροσωπεία ανωτάτου επιπέδου, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ. Παράλληλα, τόσο ο Πρόεδρος Γκιουλ, όσο και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου θα μεταβούν στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συμμετάσχουν σε διμερείς και πολυμερείς συνομιλίες, γράφει η εφημερίδα.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ ανέφερε ότι ο πλέον σημαντικός σκοπός της Συνόδου του ΣΑ είναι η διαφύλαξη, η οικοδόμηση και η σύσταση της ειρήνης. Η Τουρκία, ανέφερε, αισθάνεται ανησυχία από το γεγονός ότι οι χώρες, οι οποίες δραστηριοποιούνται για τη διασφάλιση της ειρήνης, δεν συμπεριφέρονται με ιδιαίτερη επιμέλεια σε θέματα, όπως οι δολοφονίες των πολιτών και οι βιασμοί. Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και ότι δημιουργεί προβλήματα.

Η τουρκική προεδρία θα κληθεί να διαχειριστεί δύο σημαντικά ζητήματα στο πλαίσιο της δράσης της στον ΟΗΕ.Στις 23 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, θα προεδρεύσει σε ειδική συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης για την προστασία της ειρήνης.Την 27η Σεπτεμβρίου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου θα προεδρεύσει σε ειδική συνεδρίαση του ΟΗΕ, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
 

ΣΗΜΕΡΙΝΗ,ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ