Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου 2010

Νέος κύκλος έντασης για Ρομά

Ο πρώην ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, κατηγόρησε το Παρίσι ότι πραγματοποιεί «φυλετικό ολοκαύτωμα».
 
«Μέσα σε τρεις μήνες θα κλείσουν 300 παράνομοι καταυλισμοί, κυρίως εκείνοι των Ρομά». Αυτό αναφέρει – σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Parisien - εσωτερικό σημείωμα του υπουργείου Εσωτερικών που εστάλη στις αρχές Αυγούστου σε νομάρχες, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι οι πρόσφατες απελάσεις παράνομων μεταναστών δεν είχαν στόχο ειδικά τους Ρομά.

Ο υπουργός Μετανάστευσης πάντως απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η Γαλλία έχει στο στόχαστρό της τους Ρομά.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του προέδρου Σαρκοζί συνεχίζει να δέχεται επικρίσεις από τα τέλη Ιουλίου όταν ξεκίνησε τις απελάσεις των Ρομά που διέμεναν σε παράνομους καταυλισμούς, είτε μέσω εθελοντικής αποζημίωσης ύψους 300 ευρώ, είτε με εντολή απέλασης για εκείνους που κρίνονταν απειλή για τη δημόσια τάξη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την κυβέρνηση Σαρκοζί να σταματήσει τις απελάσεις, κίνηση που απέρριψε το Παρίσι, ενώ ο πρώην ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, κατηγόρησε το Παρίσι ότι πραγματοποιεί «φυλετικό ολοκαύτωμα».

Η Γαλλία δήλωσε ότι τα σχόλια του πρώην ηγέτη της Κούβας, Φιδέλ Κάστρο, για την αντιμετώπιση που έχουν στη χώρα οι Ρομά είναι απαράδεκτα και αποδεικνύουν την άγνοιά του για την ιστορία. «Η χρήση (της λέξης) ‘ολοκαύτωμα’ από τον κύριο Κάστρο δείχνει την άγνοιά του για την ιστορία και περιφρόνηση για τα θύματά του. Αυτές οι λέξεις είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπερνάρ Βαλερό.
 
ΣΚΑΙ