Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Το βατερλό του κ. Τσίπρα και η απόγνωση των στρατηγών του

http://asset.tovima.gr/assetservice/Image.ashx?c=15723058&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=1000


Οχι, δεν προτείνει στον κ. Στέλιο Γιαννακόπουλο να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης στην Αττική ο κ. Τσίπρας, παρ΄ ότι η Κουμουνδούρου ακόμη αναζητεί υποψήφιο κοινής αποδοχής. Η φωτογραφία είναι από τη συνάντηση με το προεδρείο του ΠΣΑΤ την περασμένη Τετάρτη. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ και το επιτελείο του δέχονται εσωκομματικά πυρά για τον τρόπο που έχουν χειριστεί το ζήτημα της υποψηφιότητας στην Αττική

Τα διαδοχικά λάθη της Κουμουνδούρου και οι κλεφτές ματιές σε ΠαΣοΚ και Κουβέλη οδηγούν τον ΣΥΡΙΖΑ σε αδιέξοδο 

Το βατερλό του κ. Τσίπρα και η απόγνωση των στρατηγών του





«Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος αδιεξόδου» γράφεται εδώ και δύο μήνες στην Κουμουνδούρου, με το βλέμμα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου, επιμένουν στελέχη του ΣΥΝ που εκτιμούν ότι η ηγεσία τους έβαλε «το κάρο μπροστά από το άλογο». Η γκρίνια τους για τους επικοινωνιακούς χειρισμούς του επιτελείου του προέδρου του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρα , με την ονοματολογία υποψηφίων για την περιφέρεια Αττικής που πηγαινοέρχονται στην επικαιρότητα προτού «κλειδώσουν», διασταυρώνεται με τη δυσαρέσκεια στελεχών από άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή της ηγετικής ομάδας να επενδύσει σε στελέχη που κινούνται απέναντι στο μνημόνιο.

Από την άλλη πλευρά, οι κλεφτές ματιές στον Κουβέλη και στο ΠαΣοΚ για τη χάραξη της στρατηγικής του, οδήγησαν τον κ. Αλ. Τσίπρα και τους «στρατηγούς» του σε διαδοχικά λάθη και εσφαλμένες κινήσεις που τον ανάγκασαν να μετατραπεί σε «ουρά των εξελίξεων».

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΣΥΝ εκτιμούν ότι οι παλινωδίες στην τακτική της Κουμουνδούρου είναι η γραμμή άμυνας του επιτελείου του κ. Τσίπρα στο ενδεχόμενο «βατερλό» που θα μπορούσε να σημάνει η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου, με δεδομένη την άρνηση του ΣΥΝ να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου ο κ. Αλ. Αλαβάνος . «Το ζήτημα είναι ποιος θα πάρει την ευθύνη για εξελίξεις που μπορεί να εμπεριέχουν όχι απλώς δύο ψηφοδέλτια, αλλά και διάσπαση του χώρου του ΣΥΡΙΖΑ.Εκεί παίζεται το παιχνίδι» έλεγε στέλεχος του ΣΥΝ. Ο κ. Τσίπρας πάντως έχει επιλέξει να προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έχοντας εναλλακτικές προτάσεις, ώστε να μην κατηγορηθεί για μονοδιάστατη εμμονή. Εξ ου και η υιοθέτηση της πρότασης που έγινε από το «Αριστερό Ρεύμα» στην τελευταία Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ για την επιλογή Γλέζου ως επικεφαλής στην Περιφέρεια Αττικής, με αντιπεριφερειάρχες «όλους τους κορυφαίους»- κκ. Τσίπρας, Αλαβάνος, Μητρόπουλος.

Η επιμονή στην ονοματολογία προτού εκφραστεί η «ανταρσία» των διαφωνούντων του ΠαΣοΚ, αλλά και η διαρροή για «βαριά σαν ιστορία» ονόματα, όπως αυτό του Γλέζου, προτού σιγουρευτεί η αποδοχή της πρότασης, αποτελεί, σύμφωνα με στελέχη της Κουμουνδούρου, «επανάληψη μιας τακτικής που επικρίθηκε, μια και επαναλήφθηκε πολλές φορές αυτό το καλοκαίρι, αλλά και μαζί είναι το τελευταίο χαρτί μιας παρτίδας που ξεκίνησε χωρίς σίγουραπολιτικά φύλλα». Μακρύς ο προηγούμενος κατάλογος ονοματολογίας της Κουμουνδούρου με αρνήσεις για υποψηφιότητα: Σοφία Σακοράφα, Σπ. Παπασπύρος, Δ. Τσακνής...

Πέντε πρόσωπα δίπλα στον κ. Τσίπρα έχουν κληθεί να οργανώσουν το πολιτικό σχέδιο που έχει χαράξει με βάση τις αποφάσεις του συνεδρίου του ο ΣΥΝ, αλλά και να υλοποιήσουν την επικοινωνιακή πολιτική. Η ηγεσία της Κουμουνδούρου πιστεύει ότι αξίζει να υπάρξει «αγώνας μέχρι τέλους» στην προσπάθεια για τη συνάντηση των αριστερών δυνάμεων με τον «αντιμνημονιακό» σοσιαλιστικό χώρο, ιδίως στην Περιφέρεια Αττικής, τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, που θα μπορούσε να δημιουργήσει «πολιτικό σεισμό» αν έχανε εκεί το ΠαΣοΚ από ένα μέτωπο δυνάμεων που απορρίπτουν τα κυβερνητικά μέτρα... Η πεντάδα είναι ο κ. Ν. Βούτσης (μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού), ο Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ κ. Δ.Βίτσας, ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Π.Σκουρλέτης, ο υπεύθυνος του τμήματος Αυτοδιοίκησης κ. Αλ. Φλαμπουράρης και ο διευθυντής του γραφείου του κ. Τσίπρα Ν. Παππάς.

OΙ ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ AΤΤΙΚΗΣ


Ο κ. Ι. Μπανιάς (φωτογραφία) τορπίλισε την υποψηφιότητα του κ. Αλ. Μητρόπουλου, στην οποία επένδυσε πολλά η ηγεσία της Κουμουνδούρου
Χαρακτηριστικό της σύγχυσης που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι κινήσεις για την Περιφέρεια Αττικής.Η ηγεσία της Κουμουνδούρου επένδυσε πρώτα στην υποψηφιότητα του καθηγητή Εργατικού Δικαίου και μέλους του Εθνικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ κ.Αλ.

Μητρόπουλου. Ακολούθως περίμενε εναγωνίως το κείμενο υπογραφών διαφωνούντων του ΠαΣοΚ.Γι΄ αυτό άλλωστε,μετά την αποχώρηση από το ΠαΣοΚ του κ.Νότη Μαριά,ο οποίος είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ και ανήκει στην ομάδα των «αντιμνημονιακών»,είχε ζητήσει την αναβολή της συνεδρίασης της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ,η οποία ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης.

Την επομένη όμως ήρθε δήλωση του μέλους της επιτροπής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές και στελέχους της ΑΚΟΑ κ.Ι.Μπανιάγια να αποδομήσει την ονοματολογία περί τον κ.Μητρόπουλο.«Η υποψηφιότητα Μητρόπουλου έχει τελειώσει εδώ και καιρό.Η πλειοψηφία των μελών της Γραμματείας δεν θεωρούν ότι είναι μια υποψηφιότητα που θα μπορούσε να εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ»αποκάλυψε ο κ.Μπανιάς.Από την Παρασκευή η κατάσταση έγινε ακόμη πιο περίπλοκη,μετά την παραίτηση του κ.Μητρόπουλου από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ και τη σχεδόν βέβαιη πλέον κάθοδό του στις περιφερειακές εκλογές.



ΤΟ ΒΗΜΑ