Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2010

Σκληρή κόντρα στην Τουρκία για το δημοψήφισμα


ImageΣφοδρή κριτική στην αντιπολίτευση άσκησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν καταγγέλλοντας τις τακτικές των αντιπάλων του εν όψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής για τις προωθούμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση έχει ως στόχο να τροποποιηθεί το Σύνταγμα του 1982 που καταρτίστηκε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980 και να "απονευρώσει" του κεμαλικούς εν όψει των εκλογών της επόμενης χρονιάς.

Μιλώντας στο BBC, ο T.Ερντογάν κατηγόρησε τους αντιπάλους του για «παραπληροφόρηση και μαύρη προπαγάνδα». Γενικά η αντιπαράθεση στην Τουρκία είναι οξύτατη.

Οι μεταρρυθμίσεις αφορούν σε αλλαγές στο δικαστικό σύστημα που αποτελεί πορπύργιο των κεμαλικών στιας ανώτατες βαθδμίδες του. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση Ερντογάν ότι προωθεί αλλαγές, που θα της δώσουν μεγαλύτερη εξουσία στον διορισμό των ανώτερων δικαστών.

Το δημοψήφισμα διεξάγεται ακριβώς στην 30ή επέτειο του πραξικοπήματος.
Ο Ταγίπ Ερντογάν ταξιδεύει σε όλη την Τουρκία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες προσπαθώντας να εξασφαλίσει το «ναι» των Τούρκων ψηφοφόρων.
Στην κριτική του προς την αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι η προπαγάνδα της εξαπατά τους πολίτες. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει πλημμύρα παραπληροφόρησης και μαύρης προπαγάνδας» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός στο BBC.
«Υποστηρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι προσωπικό μου σχέδιο ή σχέδιο του κόμματός μου. Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι» είπε και πρόσθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα κάνουν το Σύνταγμα πιο δημοκρατικόΠάντως, οι αντίπαλοί του υποστηρίζουν ότι με τις προωθούμενες αλλαγές η κυβέρνηση Ερντογάν θα έχει περισσότερες εξουσίες πάνω στη Δικαιοσύνη, σε μια προσπάθεια να εγκαθιδρυθεί ένα ισλαμικό πραξικόπημα από την πίσω πόρτα.
Το κόμμα του Ερντογάν έχει συγκρουστεί πολλές φορές με τη Δικαιοσύνη, η οποία βλέπει τον εαυτό της ως φύλακα των κοσμικών αξιών της χώρας.
Από την πλευρά του ο Ερντογάν απαντά ότι το κόμμα του ποτέ δεν κάνει διαχωρισμούς ανάμεσα σε «κοσμικούς» και «μη κοσμικούς» Τούρκους.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr