Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Νίκη Ερντογάν στο δημοψήφισμα





Erdogan_referendumΜεγάλη νίκη του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΔικαιοσύνης και Ανάπτυξης προβλέπουν τα πρώτα Exit Polls για το δημοψήφισμα που θα επικυρώσει τις συνταγματικές αλλαγές. Περίπου το 60% των τούρκων ψηφοφόρων είπε "ΝΑΙ" στην αναθεώρηση του Συντάγματος η οποία θα δώσει περισσότερη δύναμη στο ισλαμικό-συντηρητικό κόμμα απέναντι στην αντιπολίτευση και τον στρατό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τηλεοπτικών δικτύων. 
 
 Σύμφωνα με την Τουρκική εταιρία δημοσκοπήσεων A&G που μεταδόθηκε από το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, το 57,8% των ψηφοφόρων είπε «ναι» ενώ το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV αναφέρει ότι με καταμετρημένο το 70 % των ψήφων, το «ναι» συγκεντρώνει 60,5% έναντι ενός 41% για το «όχι».

«Η Τουρκική Δημοκρατία βρίσκεται σήμερα σε σημείο καμπής. Περνάμε σημαντικές εξετάσεις.» δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Εκατομμύρια τούρκοι πολίτες προσήλθαν στις κάλπες από τις επτά το πρωί και ενέκριναν το πακέτο των 26 συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η κυβέρνηση.

Η ψηφοφορία διεξήχθη ομαλά με εξαίρεση μερικά επεισόδια στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου ζει η κουρδική μειονότητα. Στην περιοχή της Μερσίνας, έξω από εκλογικό τμήμα, μία ομάδα 20 μασκοφόρων συγκεντρώθηκε και φώναξε συνθήματα υπέρ του PKK. Στην ίδια περιοχή, σε διαφορετικό περιστατικό, διαδηλωτές λιθοβόλησαν ψηφοφόρους που πήγαιναν προς τις κάλπες ενώ στην επαρχία Μπατμάν, έξι αστυνομικοί και τέσσερις διαδηλωτές τραυματίστηκαν σε επεισόδια.

Το δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος οργανώθηκε στην 30η επέτειο του τελευταίου στρατιωτικού πραξικοπήματος και χαρακτηρίστηκε ως «δοκιμασία δημοκρατίας» αλλά και ως δοκιμασία της εμπιστοσύνης του τουρκικού εκλογικού σώματος στο πρόσωπο του Τούρκου πρωθυπουργού. Η αξιωματική αντιπολίτευση απέτυχε να πείσει τους τούρκους πολίτες ότι οι δημοκρατικές αλλαγές που εισάγει η κυβέρνηση είναι η «απειλή αυταρχισμού εκ μέρους της πλειοψηφίας».

Πηγή: ΝΕΤ 105,8/ΝΕΤ/ΑΠΕ-ΜΠΕ