Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Ιστορική εκλογική νίκη για το BDP

Πολύ μεγάλη επιτυχία για το Κόμμα της Ειρήνης και της Δημοκρατίας θεωρείται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τις αλλαγές στο τουρκικό Σύνταγμα που πρότεινε η κυβέρνηση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η απόφαση του BDP για μποϋκοτάζ του δημοψηφίσματος είχε τεράστιο αντίκτυπο σε όλες σχεδόν τις κουρδικές πόλεις, όπου η προσέλευση των ψηφοφόρων έμειναν κάτω των 50 τοις εκατό .

Στην πιο πυκνοκατοικημένη κουρδική πόλη , το Ντιγιαρμπακίρ, σχεδόν 70 τοις εκατό των ψηφοφόρων απείχαν απο την εκλογική διαδικασία. Στο Van , την δεύτερη μεγαλύτερη κουρδική πόλη , η προσέλευση των ψηφοφόρων είναι 48 τοις εκατό , σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα . Μόνο το 7 τοις εκατό των συνολικών ψηφοφόρων μετείχαν στην διαδικασία ενω το 93 τοις εκατό απείχε στο Χακάρι.Το 77 τοις εκατό των ψηφοφόρων στο Σιρνάκ απείχε της ψηφοφορίας στις πόλεις Mardin , Siirt και Batman η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν κάτω των 50 τοις εκατό .Σε Mus 46 τοις εκατό και 35 τοις εκατό στην πόλη Dersim.

Μόνο 276.609 ψηφοφόροι απο τους 840.859 συνολικά εγγεγραμμένους μετείχαν της εκλογικής διαδικασίας περίπου μισό εκατομμύριο Κούρδοι απείχαν.
 

ANF NEWS AGENCY