Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Φάρμακα για την οστεοπόρωση σχετίζονται με τον καρκίνο του οισοφάγου

Όσοι λαμβάνουν τα ευρέως διαδεδομένα φάρμακα για την οστεοπόρωση, διφωσφονικά, για περισσότερα από πέντε χρόνια, έχουν ενδεχομένως διπλάσιους κινδύνους ανάπτυξης καρκίνου του οισοφάγου, σύμφωνα με βρετανική έρευνα. 


Οι επιστήμονες που συνέταξαν την έρευνα δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά αλλά δεν θα πρέπει να οδηγήσουν τους γιατρούς ή τους ασθενείς σε άμεση αλλαγή της συνταγογράφησεις τους. Τα διφωσφονικά βοηθούν στην ενίσχυση των αδύναμων οστών των ηλικιωμένων.

"Ναι μεν θα πρέπει να ανησυχήσουμε, αλλά αυτή είναι η πρώτη μεγάλη μελέτη με μακροχρόνια παρακολούθηση, που βρήκε αυτές τις επιπτώσεις και είναι μόνο μια έρευνα παρατήρησης", δήλωσε η Jane Green της Μονάδας Επιδημιολογίας Καρκίνου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, του οποίου η έρευνα δημοσιεύθηκε στην το British Medical Journal.

"Επιπλέον, επειδή ο καρκίνος του οισοφάγου είναι σπάνιος, ακόμα και ο διπλάσιος κίνδυνος εξακολουθεί να είναι χαμηλός", δήλωσε η ίδια σε τηλεφωνική της επικοινωνία με το Reuters.

Τα διφωσφονικά αποτελούν μια κατηγορία φαρμάκων που αποσκοπούν στην πρόληψη καταγμάτων των οστών και στην καταπολέμηση της εξασθένησης των οστών, η οποία σχετίζεται με την εμμηνόπαυση και την οστεοπόρωση. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται τα Fosamax της Merck & Co, Boniva της Roche, Reclast της Novartis και Actonel της Warner Chilcott.

Στην έρευνα μελετήθηκαν οι περιπτώσεις περίπου 3.000 γυναικών και ανδρών άνω των 40 ετών, που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο μεταξύ 1995 και 2005

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι σε όσους χορηγούνταν πάνω από δέκα φορές διφωσφονικά ή τα έπαιρναν για τουλάχιστον πέντε χρόνια είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του οισοφάγου σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όπως ανέφεραν, το ποσοστό περιστατικών καρκίνου του οισοφάγου σε άτομα 60-79 ετών είναι 1 στα 1.000 και αυξάνει σε 2 στα 1.000 λόγω της χρήσης των διφωσφονικών φαρμάκων. 

ΕΚΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ