Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Ο κ. Καρχιμάκης νέος Γραμματέας στο ΠαΣοΚ

http://asset.tovima.gr/assetservice/Image.ashx?c=15749424&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=1000

Η είσοδος στην κυβέρνηση των κκ. Παπουτσή και Ξυνίδη φέρνει τα πάνω κάτω και στα κομματικά αξιώματα

O ριζικός ανασχηματισμός στο κόμμα και στην ΚΟ ήταν μία από τις πρώτες παρενέργειες του ανασχηματισμού της κυβέρνησης και ταυτόχρονα μια εκδήλωση της προσπάθειας του κ. Γ. Παπανδρέου να διαφυλάξει ισορροπίες και να αναζωογονήσει μηχανισμούς που αδράνησαν τους τελευταίους 11 μήνες.

Με την είσοδο του κ. Χρ. Παπουτσή και του κ. Σ. Ξυνίδη στην κυβέρνηση αδειάζουν αυτομάτως οι θέσεις του γραμματέα της ΚΟ, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, καθώς και του Γραμματέα του κόμματος, ο οποίος δέχθηκε επανειλημμένες και έντονες επικρίσεις κατά το διάστημα της σύντομης θητείας του των 11 μηνών.

Η τοποθέτηση του κ. Παπουτσή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δημιουργεί νέα δεδομένα και ισορροπίες στο εσωτερικό της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος, όπου κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους είχαν σημειωθεί πολλά και διαρκή «επεισόδια»- κυρίως μεταξύ του γραμματέα της ΚΟ και του οικονομικού επιτελείου.

Για τη θέση του κ. Παπουτσή επί αρκετή ώρα ακουγόταν χθες το βράδυ το όνομα της κυρίας Βάσως Παπανδρέου, έπειτα όμως από αρκετές σκέψεις και συζητήσεις πληροφορίες ανέφεραν ότι τη θέση θα καταλάβει ο κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου, ως σήμερα πρόεδρος της Επιτροπής Διαφάνειας. Τις αμέσως επόμενες ημέρες και αφότου ορκιστεί η νέα κυβέρνηση θα οριστεί ημερομηνία για την εκλογή του νέου γραμματέα της ΚΟ, διαδικασία που αναμένεται να παρουσιάσει ενδιαφέρον για το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν αντιδράσεις.

Δεν είναι απολύτως βέβαιον αν ο κ. Παπαϊωάννου θα αναλάβει και χρέη κοινοβουλευτικού εκπροσώπου καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο κοινοβουλευτικής «αναβάθμισης» του κ. Π. Ευθυμίου, ο οποίος ωστόσο έχει αυξημένες υποχρεώσεις λόγω της ανάδειξής του στη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ.

Η έντονη κριτική που δέχθηκε τους τελευταίους μήνες ο κ. Ξυνίδης από κομματικά στελέχη, τα οποία του καταμαρτυρούσαν αδυναμία διαχείρισης συσχετισμών και κινητοποίησης κομματικών δυνάμεων, επέφερε και την απομάκρυνση του γραμματέα του ΕΣ μία μόλις ημέρα έπειτα από τη σύνοδο του ΕΣ, στην οποία μάλιστα καταφέρθηκε κατά των στελεχών που άσκησαν κριτική για την πολιτική της κυβέρνησης αλλά και τις διαδικασίες στο εσωτερικό του κόμματος.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και πληροφορίες, για τη θέση του Γραμματέα του ΕΣ θα προταθεί ο κ. Μ. Καρχιμάκης, ως χθες υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Η επιλογή του κ. Καρχιμάκη ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια του κ. Παπανδρέου να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ κομματικής ηγεσίας και βάσης σε μια περίοδο που οι ισορροπίες δοκιμάστηκαν, ειδικά κατά την περίοδο προετοιμασίας των υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Για την εκλογή του νέου Γραμματέα θα πρέπει να συγκληθεί εκ νέου το ΕΣ του ΠαΣοΚ, κατά πάσα πιθανότητα το αργότερο ως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Η υπουργοποίηση του κ. Εμμ. Οθωνα εν τω μεταξύ δημιουργεί ανάγκη συμπλήρωσης και μιας θέσης στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ καθώς υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ κομματικής και υπουργικής ιδιότητας. Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρξει και συνολική αλλαγή της σύνθεσης του ΠΣ.

Ο κ. Ξυνίδης την ίδια στιγμή αναβαθμίζεται τυπικά με την ανάληψη θέσης αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών για τη Βόρεια Ελλάδα, όπου αναμένεται ότι θα ασχοληθεί μεταξύ των άλλων και με τα θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας τα οποία είχε χειριστεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών από περιφερειακό κομματικό πόστο. Ο κ. Ξυνίδης είχε θεωρηθεί εξαρχής αδύναμος γραμματέας καθώς είχε συναντήσει έντονη εσωκομματική αντίδραση ήδη από την ημέρα της εκλογής του. Απέναντί του είχε βρεθεί ο κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος είχε κατορθώσει να συσπειρώσει γύρω του όλη τη δυσαρέσκεια για την επιλογή του κ. Παπανδρέου να προτείνει για τη θέση του Γραμματέα ένα στέλεχος περιορισμένου κομματικού βεληνεκούς και αναγνωρισιμότητας.

TO BHMA