Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Aνασχηματισμός "ante portas" - Ερώτημα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας



Image
Θέμα ελάχιστων ημερών, πιθανότατα και εντός του σαββατοκύριακου, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Σήμερα μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ.Πεταλωτή κατέστη σαφές ότι «Πολλοί υπουργοί θα είναι υποψήφιοι», αλλά "ο μόνος αρμόδιος που αποφασίζει είναι ο πρωθυπουργός" και πήγε και ένα βήμα παραπέρα λέγοντας οτι "δεν υπάρχουν μόνιμοι υπουργοί". Ο Γ.Πεταλωτής πρόσθεσε πως «Η μελέτη για τις δομικές αλλαγές δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα».

Οι δηλώσεις αυτές είχαν σύμφωνα με πληροφορίες πολλούς αποδέκτες, κυρίως γυναίκες υπουργούς της κυβέρνησης όπως η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, η υπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης, Κατερίνα  Μπατζελη ακόμα και η Λούκα Κατσέλη και η Αννα Διαμαντοπούλου, αλλά και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που εμφανίζει χαμηλή αποδοχή στις δημοσκοπήσεις.
'
Οπως λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του πρωθυπουργού, όλοι είναι μετρήσιμοι στις δημοσκοπήσεις και τα ηχηρά ονόματα θα πρέπει να βγούν μπροστά και να στηρίξουν το νέο αυτοδιοικητικό θεσμό.
 
Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι δύο (Ε.Βενιζέλος και Π.Μπεγλίτης) θα ήθελαν να αποχωρήσουν για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, αλλά πολύ δύσκολα θα συμβεί αυτό. Το "σύστημα Γιώργου"(σ.σ. Παπανσδρέου), εξακολουθεί να φοβάται τον Ε.Βενιζέλο, οπότε δύσκολα θα τον έβγαζε από το "χρυσό κλουβί" του ΥΠΕΘΑ, ενώ τίποτα δεν αποκλείεται για τον Π.Μπεγλίτη που σίγουρα θα ήθελε μία άλλη θέση για να "αναπνεύσει" πολιτικά από το βάρος του Ε.Βενιζέλου.
 
Μεταξύ των ηχηρών ονομάτων είναι και το όνομα του υπουργού Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κάτι που όπως και οι γυναίκες συνάδελφοί του δεν φαίνεται να το αποδέχεται με ευκολία.
 
Σύμφωνα με την έρευνα της GPO το 59,4% βλέπει θετικά έναν κυβερνητικό ανασχηματισμό έναντι του 27,1 που αντιτίθεται ενώ το 39,5% προτιμά στην κυβέρνηση να μπουν νέα πρόσωπα, το 34,2% να μπουν δοκιμασμένα πρόσωπα και το 14,8% πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει συνδυασμός και νέων και δοκιμασμένων προσώπων.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr