Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

"Είδος προς εξαφάνιση" οι πιστωτικές κάρτες


http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:h6xPXB8YNa7jRM:http://madmedia.gr/wp-content/uploads/2010/05/kartes_pistotikes.jpg&t=1
Της Έφης Καραγεώργου

Κατακόρυφη πτώση εμφανίζουν από την αρχή του χρόνου οι αγορές με πιστωτικές κάρτες, εν αντιθέσει με τις χρεωστικές που ο τζίρος τους για αγορές από καταστήματα παρουσιάζει ρυθμό ανάπτυξης 20%.

Ήδη, λέει ο υπεύθυνος της Visa Hellas, κ. Νίκος Καμπανόπουλος, το 17% του συνόλου των συναλλαγών πραγματοποιείται μέσω των χρεωστικών καρτών, ενώ σημαντική άνοδο εμφανίζουν και οι αγορές με μετρητά. Όπως λέει, στην Ευρώπη το 70% του τζίρου των αγορών πραγματοποιείται με χρεωστικές κάρτες.



Τα χρέη που έχουν σωρεύσει τα νοικοκυριά από τις πιστωτικές κάρτες, τα υψηλά επιτόκια, αλλά και οι μειώσεις στις αποδοχές τους, έχουν αναγκάσει μεγάλη μερίδα των καταναλωτών να βάλουν την πιστωτική κάρτα στη «ναφθαλίνη».

Η πτωτική τάση στις αγορές με πιστωτικές κάρτες είναι έντονη από το 2009, καθώς η καταναλωτική δαπάνη με πλαστικό χρήμα -κάρτες Visa και MasterCard- μειώθηκε κατά 5,5% (στα 6 δισ. ευρώ). Το 2010 η πτώση συνεχίζεται και μάλιστα εντείνεται με γεωμετρική πρόοδο και ήδη προσεγγίζει το 50%.

«Παγωμένες» όμως είναι και οι αναλήψεις μετρητών από τις πιστωτικές κάρτες, καθώς οι καταναλωτές σταμάτησαν να δανείζονται από τις πιστωτικές τους, με αποτέλεσμα το cash advance να παρουσιάζει πτώση πάνω από 60%.

Και αυτό επειδή, αφενός οι τράπεζες έχουν περιορίσει σημαντικά τα ποσά που μπορούν να αναληφθούν από την πιστωτική κάρτα, αφετέρου οι περισσότερες πιστωτικές είναι χρεωμένες στο 100% του πιστωτικού τους ορίου ή οι καταναλωτές τις έχουν «κλείσει» επιλέγοντας τη λύση της συγκέντρωσης οφειλών.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος, τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών ακολουθούν σταθερά πτωτική πορεία και διαμορφώνονται στα 9 δισ. ευρώ, από τα 10,1 δισ. τον Ιανουάριο 2009.

Ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης είναι αρνητικός τους τελευταίους μήνες με τις καθυστερήσεις να απογειώνονται στην κυριολεξία και σε ορισμένες τράπεζες να έχουν φτάσει ακόμα και στο 25%, με τις «κόκκινες» οφειλές να βρίσκονται στα 2 δισ. ευρώ.

Οι τραπεζίτες περιμένουν ότι το κομμάτι της καταναλωτικής πίστης θα συνεχίσει να συρρικνώνεται και εκτιμούν ότι οι καθυστερήσεις θα δείξουν σταθεροποίηση μέσα στο 2011. Αυτός είναι και ο λόγος που οι τράπεζες απορρίπτουν τα 8 στα 10 αιτήματα για νέες κάρτες, ενώ περιορισμένες είναι και οι μεταφορές υπολοίπων από κάρτες σε κάρτα. Ταυτόχρονα σε πολλές περιπτώσεις που ο καταναλωτής καθυστερεί να πληρώσει τη δόση του, η κάρτα καθίσταται ανενεργή μέχρι να εξυπηρετηθεί η οφειλή.

CAPITAL