Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Σε «αμοιβαία βήματα» για τα 12 μίλια καλεί η Αγκυρα

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ Η Αγκυρα καλεί την Αθήνα να ξεκινήσουν από κοινού κινήσεις για τον καθορισμό του εύρους των χωρικών τους υδάτων στο Αιγαίο. Μετά τη συνάντησή του χθες με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου επέμεινε ότι «η Τουρκία δεν θα κάνει μονομερή βήματα στο θέμα των δώδεκα μιλίων», χωρίς όμως να κάνει την παραμικρή αναφορά στην άρση του «casus belli», όπως είχαν αναφέρει τα τουρκικά ΜΜΕ.


Ο Τούρκος υπουργός μίλησε χθες στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα ελληνοτουρκικά.

Ερωτηθείς για τα πρόσφατα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου ότι ετοιμάζεται αναθεώρηση του τουρκικού δόγματος εθνικής ασφάλειας με τρόπο που να μη θεωρείται αιτία πολέμου η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, ο Νταβούτογλου είπε: «Οι εργασίες σχετικά με το δόγμα εθνικής ασφάλειας είναι απόρρητες. Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν σοβαρές αλλαγές στις σχέσεις μας με τους γείτονες».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «στο θέμα των 12 μιλίων, η Τουρκία δεν θα κάνει μονομερές βήμα. Με αμοιβαία βήματα θα αλλάξουν στάση η Τουρκία και η Ελλάδα, η μία απέναντι στην άλλη».

Και μπάσκετ
Στις 6.30 το απόγευμα έφτασε στην Αγκυρα ο Δρούτσας, ο οποίος μία ώρα μετά περνούσε, έπειτα από εγκάρδια χειραψία με τον Νταβούτογλου, την είσοδο της κατοικίας του Τούρκου υπουργού.

Η συνομιλία τους μπροστά στις κάμερες αφορούσε τον αγώνα μπάσκετ Ελλάδας-Τουρκίας. Αργότερα είχαν σύντομες συνομιλίες κατά τη διάρκεια του δείπνου και στη συνέχεια πήγαν στο γήπεδο και παρακολούθησαν τον αγώνα.

Ο Δρούτσας προσέφερε για δώρο προς τον Τούρκο υπουργό μια φανέλα της εθνικής ομάδας μπάσκετ με τις υπογραφές των παικτών.

Δηλώσεις δεν έκαναν. Η εφημερίδα «Σαμπάχ», ωστόσο έγραφε χθες ότι οι δύο υπουργοί «θα συζητήσουν τα περί της επικείμενης επίσκεψης του Τούρκου υπουργού στην Αθήνα».

Ο Δρούτσας σήμερα το πρωί αναχωρεί για την Κωνσταντινούπολη, όπου θα παρακολουθήσει στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι τη θεία λειτουργία της Αρχής της Ινδίκτου, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
 

ENET.GR