Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Χωρίς υποκρισία για την Τουρκία


 
FINANCIAL TIMES
 

Τη σημασία της Τουρκίας για τον δυτικό κόσμο μπορεί να εκτιμήσει κανείς από το γεγονός ότι και ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ντέιβιντ Κάμερον μίλησαν στην τουρκική εθνοσυνέλευση μήνες αφότου ανέλαβαν την εξουσία.

Η Δύση νοιάζεται για την Τουρκία διότι πρόκειται για ένα κράτος-σύνδεσμο ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση και σπάνιο παράδειγμα μουσουλμανικής χώρας που ταυτόχρονα είναι κοσμική δημοκρατία. (...)

Η χώρα ψήφισε κατά των κυρώσεων που επέβαλε ο ΟΗΕ στο Ιράν και έχει επικίνδυνα ανταγωνιστική σχέση με το Ισραήλ. Είναι όμως η τρεκλίζουσα προσπάθειά της να γίνει μέλος της Ε.Ε. που έμελλε να γίνει σύμβολο της αβέβαιης σχέσης της με τη Δύση. «Μιλάμε για την Τουρκία» σημαίνει μιλάμε ευθέως και πάμε στην καρδιά του θέματος. Στην Ε.Ε. όμως, το «μιλάμε για την Τουρκία» έχει καταστεί συνώνυμο με την αμφιλογία και την πρόφαση. (...)

Θα ήταν θαυμάσιο αν η Τουρκία εντασσόταν στην Ε.Ε. Αν όμως πρόκειται να συμβεί αυτό, η τουρκική ένταξη θα πρέπει να συμφωνηθεί σε νέα βάση. Δεν μπορεί να περιλαμβάνει πλήρη ελευθερία μετακίνησης ανθρώπων μεταξύ Τουρκίας και της υπόλοιπης επικράτειας της Ε.Ε. (...)

Η δημιουργία νέων κανόνων για τους Τούρκους μπορεί να καταγγελθούν ως άδικες, ακόμα και ρατσιστικές. Από τη στιγμή όμως που μια τουρκική ένταξη εγείρει την προοπτική μαζικής μετανάστευσης προς την υπόλοιπη Ε.Ε., θα είναι αδύνατον να πουληθεί στους Δυτικοευρωπαίους ψηφοφόρους. (...)

Ενταξη στην Ε.Ε., χωρίς πλήρη ελευθερία κίνησης των ανθρώπων, είναι μια συμφωνία την οποία η Τουρκία μπορεί να απορρίψει ή να δεχτεί. Είναι όμως τουλάχιστον μια προσφορά που μπορεί να γίνει με καλή πίστη.
 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ