Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Επικράτηση Ερντογάν επί των στρατηγών

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS1zpp63vpn1r1Azk7s1WZfjUqp3bR7jmWiNaaqU0XF5JZaaoY&t=1&usg=__2mZ86fmXOhBoeLMhpW0fyj5KPTw=
Επηρέασε, όπως επιθυμούσε, τις κρίσεις στο στράτευμα
 
«Ερντογάν - στρατηγοί, σημειώσατε 1». Επικράτηση του Ταγίπ Ερντογάν κατά την κρίσιμη τετραήμερη σύνοδο του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (YAS) διαπιστώνουν οι αναλυτές, σε έναν αγώνα με γρήγορες ντρίμπλες, όπως στο ποδόσφαιρο. Τώρα η «ρεβάνς» παραπέμπεται στις 30 Αυγούστου, καταληκτική ημερομηνία για την αποχώρηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ και τον διορισμό νέου αρχηγού.

Στη σύνοδο συνέβη το απρόσμενο: η διαδοχή Μπασμπούγ από τον στρατηγό Ισίκ Κοσανέρ, αρχηγό του στρατού ξηράς, δεν συνετελέσθη, διάδοχος στη θέση του κ. Κοσανέρ δεν ορίστηκε ο «επίλεκτος» Χασάν Ισίζ. Οι «ένδεκα» άλλοι στρατηγοί, εις βάρος των οποίων εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για ανάμειξη στο σχέδιο «Βαριοπούλα», δεν πήραν προαγωγή. Από τον σχετικό κατάλογο που ενέκριναν οι κ. Γκιουλ και Ερντογάν έλειπαν όλοι οι «ανεπιθύμητοι».
«Η διένεξη αυτή θα λήξει έτσι όπως θέλει η κυβέρνηση. Ο στρατός από εσφαλμένη αξιολόγηση ενεπλάκη σε μάχη που έμοιαζε εκ των προτέρων χαμένη», έγραφε χθες η «Ραντικάλ».
Η πρόθεση του κ. Ερντογάν να κατευθύνει τις κρίσεις στο στράτευμα ήταν εξίσου προφανής με εκείνη των στρατηγών να προαγάγουν τους δικούς τους. Εξ ου και πριν από την έναρξη της συνόδου, ο στρατηγός Μπασμπούγ «δέχθηκε προειδοποιήσεις» και από τον πρωθυπουργό και από τον πρόεδρο Γκιουλ. Ο μηχανισμός που θα έκρινε το αποτέλεσμα ήταν ήδη έτοιμος.
Στις 23 Ιουλίου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος 102 στρατιωτικών, μεταξύ αυτών 25 εν ενεργεία στρατηγών και ναυάρχων, και του στρατηγού Τσετίν Ντογάν, που κατονομάζεται ως εγκέφαλος του σχεδίου «Βαριοπούλα». Από τους 102, στους οποίους ανήκαν και οι «ένδεκα» υποψήφιοι για προαγωγή, ουδείς συνελήφθη, διότι άσκησαν έφεση προκειμένου να παρακάμψουν τη στρατιωτική νομοθεσία βάσει της οποίας απαγορεύεται η προαγωγή συλληφθέντων αξιωματικών. Την Τρίτη το βράδυ το αρμόδιο δικαστήριο απέρριψε την έφεση, επιτρέποντας τις συλλήψεις. Ταυτόχρονα, από το γραφείο του πρωθυπουργού ανακοινώθηκε ότι την Τετάρτη, τελευταία ημέρα της συνόδου, αυτός δεν θα μετάσχει στις εργασίες, γεγονός που σήμαινε ότι ούτε ο ίδιος ούτε ο κ. Γκιουλ θα εγκρίνουν τις αποφάσεις.
Εκκρεμούσε η υποψηφιότητα του «ανεπιθύμητου» στην κυβέρνηση στρατηγού Χασάν Ισίζ, αρχηγού της πρώτης στρατιάς, για την αρχηγία του στρατού ξηράς. Την Τρίτη, ο κ. Ισίζ κλήθηκε να καταθέσει ως ύποπτος ανάμειξης στην άλλη υπόθεση συνωμοσίας, την Εργκένεκον. Ετσι τορπιλίστηκε η υποψηφιότητά του και αναβλήθηκε ο διορισμός του στρατηγού Κοσανέρ στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων. Χθες ανακοινώθηκε ότι ο διοικητής της χωροφυλακής, στρατηγός Ατίλα Ισίκ, επίδοξος «αντικαταστάτης» της υποψηφιότητας Ισίζ στην ηγεσία του στρατού ξηράς, ζήτησε να παραιτηθεί «για να ανακόψει τα σχέδια Ερντογάν». Κάποιοι αναλυτές στην Αγκυρα δεν πείσθηκαν.
Εχοντας μεθοδεύσει τη μεταρρύθμιση στο δικαστικό σύστημα, ο κ. Ερντογάν αγνόησε τους στρατιωτικούς – με εξαίρεση, λένε ορισμένοι, την περίπτωση του στρατηγού Σαλντιράι Μπερκ, φίλου του κ. Μπασμπούγ, που αν και βαθιά μπλεγμένος στη «Βαριοπούλα», προήχθη «ελαφρώς».
Η φιλοκυβερνητική «Ζαμάν», κοιτώντας προς την ημέρα της κρίσης στις 30 Αυγούστου, συνέδεε, επικαλούμενη δικαστικά στοιχεία για επιθέσεις εναντίον εκκλησιών και συναγωγών, τη «Βαριοπούλα» με τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στο Πέρα, τον Νοέμβριο του 2003.

 kathimerini.gr