Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Αλβανία: Ανάβουν εθνικιστικές φωτιές

Ανάβουν εθνικιστικές φωτιές

Σκιές στις σχέσεις Αθήνας - Τιράνων επιχειρούν να βάλουν κύκλοι της γειτονικής χώρας. Πεδίο δράσης έχουν βρει και συμφέροντα που το τελευταίο διάστημα επιχειρούν να αρπάξουν περιουσίες-φιλέτα της Αδριατικής, που ανήκουν σε Ελληνες ομογενείς

Κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα, στις αρχές Αυγούστου, και τη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ιλιρ Μέτα προσδιόριζε ως προτεραιότητες της γειτονικής χώρας τη σύντομη απελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων (visa) από την Ε.Ε. και την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε.Ε. για την Αλβανία.


Υπογράμμιζε μάλιστα το πόσο πολύ υπολογίζει η χώρα του στη σταθερή υποστήριξη που παρέχουν η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός της Γιώργος Παπανδρέου για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στην περιοχή.
Την ίδια ώρα, η οικονομική κρίση στη χώρα μας δείχνει, ανάμεσα στα άλλα, και πόσο πολύ εξαρτημένη από την Ελλάδα είναι η οικονομία της γειτονικής χώρας.
Οι εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί μετανάστες έχουν βελτιώσει σημαντικά τη θέση τους στη χώρα μας, ζουν ομαλά, ενώ με τα εμβάσματά τους επί χρόνια τροφοδοτούν την αλβανική οικονομία.
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει ήδη αντανάκλαση και στην οικονομία της γειτονικής χώρας, ενώ ένας σημαντικός αριθμός Αλβανών που δεν βρίσκει δουλειά επιστρέφει στη χώρα του, προσθέτοντας πολλά προβλήματα και στην κυβέρνηση Μπερίσα.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από τον περασμένο Οκτώβριο -παρά τις στενές σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εντι Ράμα- συνέχισε με την κυβέρνηση του συντηρητικού Σαλί Μπερίσα τις καλές και σταθερές σχέσεις των τελευταίων χρόνων. Ενώ, όμως, στην Ελλάδα ελάχιστοι ασχολούνται πλέον με τα αλβανικά και δεν υπάρχει πρόθεση για τη δημιουργία εντάσεων, στην Αλβανία αντίθετα υπάρχει μία υπολογίσιμη μερίδα του πολιτικού κόσμου και των ΜΜΕ που πυροδοτούν το εθνικιστικό κλίμα με στόχο την Ελλάδα.
ΑφορμέςΤο τσάμικο, η ένταση στη Χειμάρρα, κάποια γεγονότα από την Ελλάδα που αφορούν Αλβανούς μετανάστες και παρουσιάζονται συνήθως μεγεθυσμένα από τα ΜΜΕ κ.ά. ανακυκλώνονται για να συντηρούν αυτό το εθνικιστικό κλίμα, ενώ το τροφοδοτούν σκόπιμα και κάποιοι κύκλοι που το τελευταίο διάστημα επιχειρούν να αρπάξουν περιουσίες μελών της ελληνικής μειονότητας και κυρίως τα φιλέτα των παραλιακών περιοχών στην Αδριατική.
Το έγκλημα στη Χειμάρρα, με τη δολοφονία του 37χρονου Αριστοτέλη Γκούμα, από ομάδα νεαρών ατόμων που ήρθαν από τα βόρεια, από την Αυλώνα, για να προκαλέσουν Χειμαρριώτες επειδή μιλούν... ελληνικά, τροφοδοτήθηκε από αυτό το κλίμα.
Το ανησυχητικό είναι ότι τα φαινόμενα εθνοτικής βίας πολλαπλασιάζονται, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν ΜΜΕ που τροφοδοτούν αυτό το κλίμα και δεν λείπει και η οργανωμένη προσπάθεια... ηρωοποίησης των δολοφόνων.
Αθήνα
Ανησυχία για το μπαράζ προκλήσεων
Η ελληνική πλευρά, παρά τους χαμηλούς τόνους που ακολούθησε το υπουργείο Εξωτερικών διά του εκπροσώπου του, προειδοποιώντας ότι τέτοια γεγονότα μπορούν να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες και να υπονομεύσουν τις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας, ζητώντας να καταδικαστούν από το σύνολο της αλβανικής κοινωνίας και τους πολιτικούς εκπροσώπους της, παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή όλες τις εξελίξεις και δεν κρύβει την ανησυχία της για το γεγονός ότι οι προκλήσεις συνεχίζονται.
Οπως είπε ο κ. Δρούτσας, «είμαστε σε συνεχή επαφή με την αλβανική πλευρά και λέμε αυτά που πρέπει να πούμε και τα λέμε με τον τόνο που πρέπει να τα πούμε». Αυτό που ξέρουν οι Αλβανοί είναι ότι η Ελλάδα σήμερα έχει διπλωματικά και άλλα πλεονεκτήματα, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει κατάλληλα ώστε να γίνουν αισθητά και να έχουν πρώτα απ’ όλα επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.
ΕξαίρεσηΜε αφορμή τα γεγονότα στη Χειμάρρα και τις επιθέσεις που δέχονται οι ελληνικής καταγωγής κάτοικοί τους επειδή και μιλούν ελληνικά και προβάλλουν την καταγωγή τους, να σημειώσουμε ότι η περιοχή δεν περιλαμβάνεται στις μειονοτικές ζώνες που είχε καθορίσει ο Εμβέρ Χότζα από το 1946-’47. Μέχρι τα τέλη της περασμένης δεκαετίας η ελληνική πλευρά διεκδικούσε την αναγνώριση στην περιοχή της ελληνικής μειονότητας. Ομως, από το 2000 και μετά, ουσιαστικά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ακολουθεί την πολιτική κατάργησης συνολικά των μειονοτικών ζωνών και την αναγνώριση του status του Ελληνα στην καταγωγή, οπουδήποτε και αν ζει στην Αλβανία, με βάση και τις σημερινές διεθνείς συνθήκες και την απόδοση των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των μειονοτικών.
Χειμάρρα
Πλήθος κόσμου στο μνημόσυνο για τον Αρ. Γκούμα
«Ράγισαν» καρδιές χθες το πρωί στην εκκλησία των Αγίων Πάντων στη Χειμάρρα όπου τελέστηκε το μνημόσυνο για τα εννιάμερα από τον θάνατο του Αριστοτέλη Γκούμα.
Οι γονείς του, ο αδελφός του Παναγιώτης, αλλά και οι δύο αδελφές του που ζουν μόνιμα στην Αθήνα, δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους, ενώ ο ιερέας π. Παναγιώτης Μπιτζίλης ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να μην ξεχάσουν τον Αριστοτέλη.
Σχεδόν όλη η Χειμάρρα, αλλά και κάτοικοι από τα γύρω χωριά ακολούθησαν την πομπή στο κοιμητήριο, όπου τελέστηκε τρισάγιο και οι συγκεντρωμένοι τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο.
«Ας είναι το παιδί μου το τελευταίο θύμα ενός ακραίου φανατισμού. Τους δράστες τους αφήνω στην κρίση του Θεού, ας το βρουν από αυτόν, τον υπέρτατο κριτή», είπε ο πατέρας του αδικοχαμένου 37χρονου, Ηλίας Γκούμας, ευχαριστώντας όσους συμπαραστέκονται στην οικογένεια.
Τα ίδια λόγια είχε πει και την Πέμπτη το μεσημέρι, στο σημείο που έχασε τη ζωή του ο Αρ. Γκούμας, εκεί όπου κατέληξε η συγκέντρωση Χειμαρριωτών μετά τον συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Αγίων Σαράντα-Αυλώνας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του ομογενούς.
Οι διαδηλωτές ζήτησαν την παραδειγματική τιμωρία των δραστών, αλλά και εξονυχιστική έρευνα της αστυνομίας για το νέο περιστατικό βίας που σημειώθηκε την Τετάρτη το απόγευμα όταν άγνωστοι πυροβόλησαν έξω από το σπίτι του θύματος.

Χρίστος Τελίδης

ΕΘΝΟΣ