Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Πού βρίσκεται η ευτυχία; Στο Μεξικό

mexicans




Πού βρίσκεται η ευτυχία; Ανάμεσα στον 31ο βόρειο παράλληλο και τον 13ο νότιο παράλληλο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν η Coca Cola σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο «Κομπλουτένσε» της Μαδρίτης. Η έρευνα υπό τον τίτλο «Παγκόσμια Ευτυχία» πραγματοποιήθηκε σε 16 χώρες προκειμένου να εξακριβωθούν τα επίπεδα της ευτυχίας σε διάφορους πολιτισμούς. Για να καταρτίσουν τον σχετικό κατάλογο, οι ερευνητές δημιούργησαν έναν Δείκτη Ευτυχίας με τη βοήθεια του Αμερικανού ψυχολόγου Εντ Ντάινιρ. Η κλίμακα στον δείκτη κινείται από το 1 έως το 100 και περιλαμβάνει διάφορες παραμέτρους όπως η προσωπική ικανοποίηση, η αισιοδοξία και η ενέργεια, η αίσθηση υπερηφάνειας, οι κοινωνικές σχέσεις, αλλά και τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να προκαλεί στο άτομο το κοινωνικό του περιβάλλον.

Με βάση αυτόν τον δείκτη, τα υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας φαίνεται ότι βρίσκονται στο Μεξικό. Καταγράφοντας ένα σκορ ύψους 87,7 οι Μεξικανοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον πλανήτη χωρίς διακρίσεις φύλου, ηλικίας ή κοινωνικής τάξης. Για τους ερευνητές αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι από τις πρώτες θέσεις της λίστας απουσιάζουν λαοί που χαίρουν καλύτερης ποιότητας ζωής. Στη δεύτερη θέση κατατάχθηκαν οι Φιλιππινέζοι με 86,4 βαθμούς και ακολουθούν οι Αργεντινοί και οι Νοτιοαφρικανοί. Προκύπτει επίσης ότι οι Ρουμάνοι είναι πιο ευτυχισμένοι από τους Αμερικανούς. Η λίστα των 16 χωρών συμπληρώνεται κατά σειρά κατάταξης από τη Βραζιλία, την Ισπανία, τη Βρετανία, την Ιταλία, τη Ρωσία, το Βέλγιο, την Κίνα, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη - λιγότερο ευτυχή απ’ όλους - Γαλλία.
Και οι πηγές της ευτυχίας; Σύμφωνα με τις απαντήσεις των ερωτηθέντων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, είναι οι στενοί δεσμοί με την οικογένεια, μια στερεή σχέση με τον ή τη σύντροφο και τα χρήματα. Η χώρα όπου τα χρήματα χαρίζουν τη μεγαλύτερη ευτυχία είναι η Ρωσία. Και στην Ιταλία, όμως, τριάντα στους εκατό ερωτηθέντες δήλωσαν ότι ένα λαχείο που κερδίζει τον πρώτο λαχνό θα τους χάριζε την απόλυτη ευτυχία. Τα ταξίδια και η προσφορά στους άλλους έχουν επίσης το δικό τους μερίδιο.
«Αυτό που κάνει με διαφορά τους ανθρώπους ευτυχισμένους είναι να βρίσκονται μαζί με άλλους», δηλώνει στο περιοδικό L’Espresso ο Ρίτσαρντ Στίβενς, κοινωνικός ψυχολόγος και διεθνώς ένας από τους «γκουρού» της σκέψης πάνω στην ευτυχία.
«Το χρήμα είναι σημαντικός παράγοντας, αλλά δεν κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους. Μάλιστα, έπειτα από ένα ορισμένο εισόδημα έχει ελάχιστη σημασία. Χωρίς κοινωνικές σχέσεις, χωρίς αγάπη, την οικογένεια και τη φιλία, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα ήταν καθόλου ευτυχισμένοι», προσθέτει.
Οι ειδικοί εξηγούν ότι για να καταλάβουμε τι κάνει πραγματικά ευτυχισμένους τους ανθρώπους, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στις καλύτερες στιγμές της ημέρας.
«Σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι το βράδυ μετά τη δουλειά, το οικογενειακό τραπέζι, η κουβέντα με συγγενείς και φίλους», επισημαίνει ο Αμερικανός επιστήμονας. Σε αυτές τις διαπιστώσεις διατυπώνει ορισμένες ενστάσεις ο ανθρωπολόγος Ντούτσιο Κανεστρίνι, ο οποίος αναφέρει:
«Υπάρχουν μορφές κοινωνικότητας που ισοδυναμούν με παρέμβαση ή έλεγχο και που προκαλούν άγχος. Σε περιπτώσεις που δεν είναι καθόλου σπάνιες, ακόμη και η οικογένεια μπορεί να γίνει πηγή δυστυχίας».
Σε αυτό που δεν έχει καμία αμφιβολία ο Ιταλός ανθρωπολόγος είναι ότι κάποιοι λαοί έχουν μεγαλύτερη έφεση στην ευτυχία σε σχέση με άλλους. Συνήθως, οι Λατίνος είναι εύθυμοι και χαμογελούν εύκολα, επισημαίνει ο Ντούτσιο Κανεστρίνι.
Σε ένα βιβλίο του, που θεωρείται κλασικό στον κλάδο της Ανθρωπολογίας, ο Ζακ Λιζό αναφερόταν στη συνήθεια των μελών της φυλής Γιανομάμι στη Βραζιλία να περνούν τις βραδιές τους με αστείες ιστορίες και τόσο δυνατά γέλια που τους έκαναν να κυλιούνται στο χώμα. Στους Τάιμο, προκολομβιανό πολιτισμό που αποδεκατίστηκε από τους Ισπανούς κατακτητές, η ιστορική έρευνα αποδίδει μια πολύ δυνατή αίσθηση του χιούμορ. Αντίθετα, οι Βέντα, φυλή Αβοριγίνων στη Σρι Λάνκα, θεωρούνται ένας λαός που δεν ήξερε να χαμογελά.
Καθώς στην εποχή μας η ευτυχία έχει γίνει σχεδόν πολιτικός στόχος και οι περισσότεροι κάτοικοι του πλανήτη συγκεντρώνονται στα αστικά κέντρα, οι ειδικοί ζητούν «να αλλάξει η ψυχή των αστικών χώρων». Μπορεί να πρόκειται για σύμπτωση, αλλά στην Πόλη του Μεξικού οι αρχές δημιούργησαν τα τελευταία χρόνια μεγάλες πλατείες, δρόμους για ποδηλασία, χώρους συγκέντρωσης. Γιατί, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, περισσότερη επικοινωνία σημαίνει καλύτερες σχέσεις. Και τελικά, μεγαλύτερη ευτυχία.

ΑΠΕ