Η Γαλλία του Νικολά Σαρκοζί απελαύνει από την περασμένη Πέμπτη τους Ρομά και παρά τη θύελλα αντιδράσεων δηλώνει ότι «δεν δέχεται μαθήματα». Η Ιταλία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ετοιμάζεται να ακολουθήσει ακριβώς τον ίδιο δρόμο.
Η γαλλική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν πρόκειται για επαναπατρισμό αλλά για «εθελοντική επιστροφή» των βουλγαρικής και ρουμανικής ιθαγένειας Ρομά που προωθούνται με πτήσεις της Αir France από τα τέλη της περασμένης βδομάδας στις πατρίδες τους. Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ερίκ Μπεσόν υποστηρίζει επίσης ότι η Γαλλία σέβεται όσο καμία άλλη χώρα της Ευρώπης τα ανθρώπινα δικαιώματα και «ειδικά τα δικαιώματα των ξένων που βρίσκονται παράνομα» στη γαλλική επικράτεια. Οι απελάσεις αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες εβδομάδες παρά τις αντιδράσεις της γαλλικής αντιπολίτευσης, οργανώσεων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και της Εκκλησίας. Στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος κατηγόρησαν τον γάλλο πρόεδρο ότι «επαναφέρει το Εθνικό Μέτωπο στο κέντρο της πολιτικής ζωής» και ότι ανοίγει το κουτί της Πανδώρας διχάζοντας τους Γάλλους. «Ντρέπομαι για τη χώρα μου. Η δουλειά των πολιτικών δεν είναι να επιτίθενται στους πιο αδύναμους», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Β. Πεϊγιόν.
Σύμμαχοι
Απέναντι σε αυτή τη θύελλα αντιδράσεων, η Γαλλία φαίνεται να βρίσκει έναν σύμμαχο. Και αυτός δεν είναι άλλος από την ιταλική κυβέρνηση. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Corriere della Sera», ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι προτίθεται να απελάσει από το ιταλικό έδαφος πολίτες άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που «παραβιάζουν τους κανόνες σχετικά με τα όσα απαιτούνται για να ζει κανείς σε άλλη χώρα-μέλος της Ε.Ε.». Μέλος της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, ο Μαρόνι υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της χώρας του να απελαύνει πολίτες της Ε.Ε. που «δεν έχουν ένα ελάχιστο επίπεδο εισοδήματος, κατάλληλη στέγη και αποτελούν βάρος για το σύστημα της κοινωνικής πρόνοιας της χώρας που τους φιλοξενεί». Με αφετηρία αυτές τις δηλώσεις, η Ιταλία εγκαινιάζει ουσιαστικά έναν δεύτερο γύρο διώξεων κατά των Ρομά μετά το 2008 όταν η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι προχώρησε σε μαζικές απελάσεις έχοντας κηρύξει «εθνικό συναγερμό» στο θέμα της ασφάλειας. Στα σχέδια της κυβέρνησης ήταν και η λήψη αποτυπωμάτων από τους περίπου 60.000 Ρομά και τα παιδιά τους που δεν έχουν την ιταλική ιθαγένεια». Οι χώρες υποδοχής, πάντως, δέχθηκαν με διαφορετικά συναισθήματα τους επαναπατρισθέντες πολίτες τους. Η βουλγαρική κυβέρνηση προτίμησε να υιοθετήσει το δόγμα της «εθελοντικής επιστροφής», και ο Τύπος της χώρας κρατά χαμηλούς τόνους. Αντίθετα στη Ρουμανία υπήρξαν έντονες αντιδράσεις.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
«Μπορούμε να διώξουμε όσους δεν έχουν ένα ελάχιστο επίπεδο εισοδήματος και αποτελούν βάρος για το σύστημα της κοινωνικής πρόνοιας»
Ηγετικά «παιχνίδια» με τη δημοτικότητα
ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ χαρτί της ασφάλειας, ο Νικολά Σαρκοζί (δεξιά) είδε για πρώτη φορά έπειτα από πολλούς μήνες να ανεβαίνουν τα ποσοστά του στη γαλλική κοινή γνώμη. Με το φάντασμα των πρόωρων εκλογών να πλανάται τον τελευταίο μήνα πάνω από την Ιταλία, αναλυτές εκτιμούν ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι (αριστερά) ποντάρει επίσης στους Ρομά για να αποκαταστήσει την τραυματισμένη δημόσια εικόνα του. Ο ιταλός πρωθυπουργός προχθές απείλησε ότι εάν δεν λάβει τον Σεπτέμβριο την ψήφο εμπιστοσύνης που έχει ζητήσει από τη Βουλή, θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες έως το τέλος του έτους. Παρά τις δημοσκοπήσεις που δηλώνει ότι έχει υπόψη του και υποτίθεται πως του δίνουν τη νίκη με ποσοστό άνω του 50%, ο Μπερλουσκόνι θα ήθελε να αποφύγει τη λαϊκή ετυμηγορία. Ο Καβαλιέρε παρουσίασε ένα «πρόγραμμα συμφιλίωσης» στους αντάρτες βουλευτές που είχαν ακολουθήσει τον Τζανφράνκο Φίνι, μετά την αποπομπή του από το κυβερνητικό κόμμα, αποσπώντας τη δέσμευσή τους ότι θα το στηρίξουν.
TA NEA