Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Στο 5,5% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

 
Οι ελεγκτές της τρόικας έχουν ήδη αναθεωρήσει επί τα χείρω τις εκτιμήσεις τους για τον πληθωρισμό στη χώρα και, όπως ανακοίνωσαν χθες, προβλέπουν πληθωρισμό 4,75% σε μέσα επίπεδα για το 2010. 
 
Στο 5,5% αυξήθηκε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (πληθωρισμός) τον Ιούλιο φέτος, από 5,2% τον Ιούνιο 2010 και 0,6% τον Ιούλιο 2009, και πλέον επανήλθε στα επίπεδα του 1997 (Ιούλιος 1997, 5,4%).
Οι ελεγκτές της τρόικας έχουν ήδη αναθεωρήσει επί τα χείρω τις εκτιμήσεις τους για τον πληθωρισμό στη χώρα και, όπως ανακοίνωσαν χθες, προβλέπουν πληθωρισμό 4,75% σε μέσα επίπεδα για το 2010, ωθούμενο, κυρίως, από την αύξηση των έμμεσων φόρων. Σε ανάλογες εκτιμήσεις προέβη και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει μια αναθεώρηση του εκτιμώμενου πληθωρισμού με βάση τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών».
Σύμφωνα, επίσης, με τον υπουργό, στόχος είναι η υλοποίηση όλων των ειδικών δράσεων για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τον ανταγωνισμό, την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς και της μελέτης για τη συμβολή του λιανικού εμπορίου στην ανταγωνιστικότητα των τιμών, την απασχόληση και την ανάπτυξη.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ) του Ιουλίου 2010, προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουλίου 2009, προκύπτει αύξηση 5,5% έναντι αύξησης 0,6% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του 2009 προς το 2008. Ο Γενικός Δείκτης τον Ιούλιο 2010, σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2010, παρουσίασε μείωση 0,5% έναντι μείωσης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση κατά 5,5% προήλθε από τις αυξήσεις των εξής δεικτών, που αφορούν σχεδόν στο συνολικό φάσμα των προϊόντων και υπηρεσιών:
α) Κατά 19,2% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιριζόμενων ποτών, καθώς και των τιμών των τσιγάρων.
β) Κατά 1,6% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
γ) Κατά 8,1% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης-αποχέτευσης, του ηλεκτρισμού και των υπηρεσιών κοινοχρήστων.
δ) Κατά 1,2% της ομάδας «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα υαλικά, στα επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, στα είδη καθαρισμού και στις οικιακές υπηρεσίες.
ε) Κατά 1% της ομάδας «Υγεία», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ιατρικών, οδοντιατρικών υπηρεσιών και της νοσοκομειακής περίθαλψης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των φαρμάκων.
στ) Κατά 18,4% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη: αυτοκίνητα, τέλη κυκλοφορίας- διόδια, καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), ανταλλακτικά αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου- μοτοσικλέτας, υπηρεσίες μεταφορών.
ζ) Κατά 5,4% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω αύξησης των τιμών της κινητής τηλεφωνίας.
η) Κατά 0,9% της ομάδας «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: μικρά είδη αναψυχής- άνθη-κατοικίδια ζώα, βιβλία- εφημερίδες- περιοδικά- γραφική ύλη- σχολικά είδη, υπηρεσίες αναψυχής. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ειδών οπτικοακουστικού εξοπλισμού και των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
θ) Κατά 3% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων και των ΙΕΚ.
ι) Κατά 3,5% της ομάδας «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ειδών: φαγητό εκτός οικίας, αναψυκτικά- γλυκά- καφές- ποτά (σερβιριζόμενα), κυλικεία και των τιμών των ξενοδοχείων.
ια) Κατά 4,4% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των κουρείων- κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των κοσμημάτων- ρολογιών, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των τιμών των άλλων υπηρεσιών.
Εξάλλου, ο Εναρμονισμένoς Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Εν. ΔΤΚ) παρουσίασε τον Ιούλιο εφέτος αύξηση 5,5%, από 5,2% τον Ιούνιο 2010 και 0,7% τον Ιούλιο 2009. Ο Εν. ΔΤΚ τον Ιούλιο 2010, σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2010, παρουσίασε μείωση 0,4% έναντι μείωσης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ