Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Στα 20 δισ. ο ετήσιος τζίρος των προϊόντων "μαϊμού"


Στα 20 δισ. ο ετήσιος τζίρος των προϊόντων "μαϊμού"

Πρωτιά της Ελλάδας στη διακίνηση προϊόντων «μαϊμού»δείχνει η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό κράτος χάνει φορολογικά έσοδα ύψους τουλάχιστον 5 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΣΕΕ την Παρασκευή (06/08), μόνο πέρυσι, οι ελληνικές τελωνειακές αρχές δέσμευσαν 21,9 εκατ. τεμάχια προϊόντων απομιμήσεων, σχεδόν το 20% επί των συνολικών προϊόντων "μαϊμού", που εντοπίστηκαν στην ΕΕ των "27".


Συνολικά, για τους "27" της ΕΕ, δεσμεύτηκαν από τα τελωνεία των κρατών μελών 118 εκατ. προϊόντα, το 2009.

Στις κατηγορίες προϊόντων με τα υψηλότερα ποσοστά δεσμεύσεων από τα τελωνεία συγκαταλέγονται τα τσιγάρα, με ποσοστό 19%, άλλα προϊόντα καπνού (16%), τα επώνυμα προϊόντα (13%) και τα φάρμακα (10%), ενώ σημαντικό μερίδιο, καταλαμβάνουν και τα προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως σαμπουάν, οδοντόκρεμες, φάρμακα, παιχνίδια, αλλά και ηλεκτρικές συσκευές.

Στις χώρες προέλευσης των προϊόντων μαϊμού συγκαταλέγονται η Άπω Ανατολή, η Κίνα, η Μαλαισία, η Ινδονησία, το Πακιστάν και η Ινδία.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο κ. Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), δήλωσε ότι η παραοικονομία στην Ελλάδα ανέρχεται στα 60 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 δισ. ευρώ οφείλονται στην εμπορία απομιμητικών προϊόντων.

Επίσης, ο κ. Κορκίδης τόνισε ότι αυτό σημαίνει απώλειες εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο της τάξης τουλάχιστον των 5 δισ. ευρώ, αν υπολογίσει κανείς ότι το 23% είναι η απώλεια από το ΦΠΑ και 25% από τη φορολογία.

Σχετικά με τις απώλειες εισοδήματος ανά τομέα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ εκτιμά ότι ανέρχονται περίπου στα 9 με 10 δισ. ευρώ, το χρόνο.

Όσον αφορά το ποσοστό κυκλοφορίας των προϊόντων μαϊμού, ο κ. Κορκίδης επεσήμανε ότι στην ένδυση-υπόδηση το ποσοστό ανέρχεται στο 20%, στα ηλεκτρικά είδη στο 10%, στα είδη δώρων (gadget) στο 15%, στα ποτά-καπνό περίπου στο 2,5%, ενώ στα τρόφιμα το ποσοστό ακόμη είναι μη μετρήσιμο.

Οι “τρεις ταυτόχρονες ενέργειες” για την καταπολέμηση του προβλήματος

Όσον αφορά στα μέτρα, που επιβάλλεται να ληφθούν για τη διασφάλιση του εισοδήματος του καταναλωτή και του μικρομεσαίου επιχειρηματία, ο κ. Κορκίδης υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξουν τρεις ταυτόχρονες ενέργειες.

Οι προτάσεις του κ. Κορκίδη ειδικότερα είναι, να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος στα τελωνεία κατά την είσοδο των προϊόντων αυτών στη χώρα μας, η διενέργεια αυστηρών ελέγχων στις αποθήκες που συγκεντρώνονται τα εμπορεύματα και στο δίκτυο πώλησης και τέλος, η καταστροφή των προϊόντων αυτών, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.

“Τα προϊόντα "μαϊμού", σε σχέση με τα γνήσια προϊόντα, είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσει ο καταναλωτής”, δήλωσε ο κ. Μιχάλης Τσιφάκης, πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι η χαμηλή τιμή σε συνδυασμό με την ποιότητα, πρέπει να προκαλούν στον καταναλωτή υποψίες.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, σε αγορές προϊόντων "μαϊμού" οδηγούνται κατά κύριο λόγο οι νεαρές ηλικίες, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο, γεγονός που, κατά την άποψη του, οφείλεται στο προφίλ του νέου, αρεστού και μοντέρνου καταναλωτή, που προβάλλεται μέσα από τα διαφημιστικά μηνύματα.

Επιβλαβή - και - για την υγεία

Πολλούς κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή εγκυμονούν τα προϊόντα απομίμησης, κατά τον κ. Νίκο Κατσαρό, επιστημονικό συνεργάτη του Δημόκριτου και επιστημονικό σύμβουλο της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας.

Κατά τον ίδιο, τα στοιχεία, τα οποία πρέπει να παρατηρεί ο καταναλωτής, όταν πρόκειται να προβεί σε μια αγορά, είναι αν αναγράφεται στο προϊόν η ημερομηνία λήξης, τα συστατικά του, καθώς και το σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την επικινδυνότητα των προϊόντων μαϊμού ο κ. Κατσαρός την απέδωσε στο γεγονός ότι αυτά τα προϊόντα δεν τηρούν τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τα καλλυντικά, τα αρώματα και οι κρέμες χεριών, προσώπου, αν πρόκειται για προϊόντα απομίμησης, στις ηπιότερες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν δερματικές αλλεργίες, ενώ στις σοβαρότερες περιπτώσεις προκαλούν πονοκεφάλους και ζαλάδες.

Αυτό οφείλεται, στο ότι τα προϊόντα αυτά ενδεχομένως να εμπεριέχουν συστατικά τα οποία δεν είναι εγκεγκριμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά τα ρούχα-απομιμήσεις, ο επιστημονικός σύμβουλος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας ενημέρωσε ότι αυτά περιέχουν χρωστικές, που περνούν από το δέρμα στον οργανισμό και εκτός από δερματικές αλλεργίες, πονοκεφάλους, ζαλάδες, μπορούν να προκαλέσουν και βλάβες στο συκώτι, το αμυντικό σύστημα, καθώς και νευρολογικές διαταραχές.

Τέλος, σχετικά με τα παιχνίδια-απομιμήσεις, κατά τον κ. Κατσαρό, λόγω των χρωστικών που περιέχουν, στην επαφή τους με τα μικρά παιδιά, προκαλούν δερματικές αλλεργίες, βλάβες στο αμυντικό σύστημα, ορμονικές διαταραχές, ενώ μπορεί να καταλήξουν και σε πνιγμό, αφού η αποκόλληση κομματιών από ένα τέτοιο παιχνίδι γίνεται πιο εύκολα.

hbnews