Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Φέτος το διεθνές βραβείο UNESCO- Ελλάδα «Μελίνα Μερκούρη»


melina_merkouri_copy




Στις 20 Αυγούστου λήγει η προθεσμία υποβολής των ελληνικών υποψηφιοτήτων για το διεθνές βραβείο UNESCO- Ελλάδα «Μελίνα Μερκούρη» που δίνεται ανά διετία για την προστασία και τη διαχείριση του πολιτιστικού τοπίου. Το βραβείο φέρει το όνομα της μεγάλης ηθοποιού και πρώην υπουργού Πολιτισμού, που πρωταγωνίστησε κατά το παρελθόν στην προσπάθεια υιοθέτησης των εννοιών της ολοκληρωμένης διαχείρισης και της βιώσιμης ανάπτυξης στον τομέα του πολιτισμού. Απονέμεται από τον Γενικό Διευθυντή της UNESCO σε πρόσωπο ή ομάδα ανθρώπων που έχουν σημαντική συμβολή στη συντήρηση, διαχείριση και προβολή πολιτιστικών τοπίων. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο αξίας 30.000 δολαρίων, που προσφέρει η UNESCO σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Πολιτισμού.

Σκοπός η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς

Ο σκοπός του βραβείου είναι να αναδείξει τη σημασία της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της ανάδειξης του πολιτιστικού τοπίου ως όρου που συμπληρώνει τις συμβατικές έννοιες του αρχαιολογικού μνημείου ή χώρου.
Οι υποψηφιότητες 2010 θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου και θα πρέπει να εμπίπτουν σε μία τουλάχιστον από τις προαναφερθείσες κατηγορίες.
1. Πολιτιστικό τοπίο που έχει ξεκάθαρα διαμορφωθεί από ανθρώπινη επέμβαση (π.χ. κήποι και πάρκα διαμορφωμένα για λόγους αισθητικής).
2. Πολιτιστικό τοπίο που προέκυψε κατά την πάροδο των χρόνων από την αλληλεπίδραση φύσης και ανθρώπινης κοινωνίας, μέσω της οικονομικής, κοινωνικής, διοικητικής ή θρησκευτικής επέμβασης επί του φυσικού περιβάλλοντος και αποκρυστάλλωσε τη σύγχρονή του μορφή σε σχέση με αυτό.
Διακρίνεται σε δύο υποκατηγορίες:
  • ένα κατάλοιπο (ή απολίθωμα) πολιτιστικού τοπίου στο οποίο η διαδικασία εξέλιξης έχει σταματήσει στο παρελθόν αλλά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι ακόμα ορατά σε υλική μορφή
  • ένα ζωντανό πολιτιστικό τοπίο που διατηρεί ενεργό ρόλο στη σύγχρονη κοινωνία, στενά συνδεδεμένο με τον παραδοσιακό τρόπο ζωής και στον οποίο η διαδικασία αλληλεπίδρασης ανθρώπου - φύσης είναι ακόμα σε εξέλιξη. Αυτή η υποκατηγορία θα πρέπει να εμφανίζει σημαντικά υλικά δείγματα της εξέλιξης του τοπίου ανά τους αιώνες.
3. Πολιτιστικό τοπίο που σχετίζεται με πολιτισμικές εκδηλώσεις της ανθρώπινης κοινωνίας και αφορά σε σημαντικές θρησκευτικές, καλλιτεχνικές ή πολιτισμικές συσχετίσεις που κάνουν οι άνθρωποι που κατοικούν σε μια περιοχή με το φυσικό τοπίο που τους περιβάλλει. Εδώ τα υλικά στοιχεία δεν είναι απαραίτητα.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τη συμπλήρωση της αίτησης και των απαραίτητων προς υποβολή δικαιολογητικών, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στο site του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, καθώς και στo Εκτελεστικό Γραφείο του Τομέα Πολιτισμού του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς του Διεθνούς αυτού Οργανισμού, στα τηλ: 0033 1 45 68 43 25, fax: 00331 45 68 55 91.

Η υποβολή των ελληνικών υποψηφιοτήτων θα πρέπει να γίνεται στην Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNESCO, (Ακαδημίας 3, 100 27, Αθήνα, τηλ. 210 368 23 95 - 6 - 7, fax 210 368 23 84, email: unescogr@mfa.grΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ), μέχρι τις 20 Αυγούστου.

ΕΡΤ