Το άνοιγμα ενός ακόμη κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας, που αφορά συγκεκριμένα «την ασφάλεια των τροφίμων, την κτηνιατρική και φυτο-υγειονομική πολιτική» αποφάσισε στις Βρυξέλλες η Ενταξιακή Διάσκεψη ΕΕ-Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε σε υπουργικό επίπεδο.
Με τη σημερινή απόφαση φτάνουν τα 13, από τα συνολικά 35, τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας, στα οποία έχει ανοίξει η διαπραγμάτευση.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος τόνισε ότι η σημερινή απόφαση αποτελεί ισχυρό μήνυμα πως η Τουρκία ευθυγραμμίζεται με τα ευρωπαϊκά κριτήρια και αποδεικνύει πως η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας παραμένει πολύ ζωντανή και σημειώνει πρόοδο.
Σε ότι αφορά τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων τόνισε ότι δεν υφίσταται καμία αλλαγή στην πολιτική της ΕΕ και ότι συνεχίζονται οι εργασίες για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο υπουργός εξωτερικών της Ισπανίας δήλωσε ότι στη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας σημειώθηκε πρόοδος στις συνομιλίες τονίζοντας ότι «εργαζόμαστε όλοι για μια συνολική λύση του Κυπριακού». Ο κ. Μορατίνος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό και επεσήμανε τη δέσμευση των δύο πλευρών για την εξεύρεση λύσης με βάση τις διεθνείς συμφωνίες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας εξέφρασε ακόμη την ελπίδα να προχωρήσουν οι συζητήσεις μεταξύ των δύο ηγετών ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να μιλάμε, όπως είπε, για πρόοδο στο Κυπριακό.
Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Στέφαν Φούλε δήλωσε ότι το κλειδί για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκία βρίσκεται στα χέρια της Αγκυρας. Τόνισε παράλληλα ότι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων βασίζεται στην επίδειξη αξιοπιστίας τόσο από την πλευρά της ΕΕ για δέσμευση στην ενταξιακή διαδικασία για την οποία, όπως είπε, δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία όσο και από την πλευρά της Τουρκίας για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε τη δέσμευση της Τουρκίας για συνέχιση της ενταξιακής διαδικασίας και προώθησης των μεταρρυθμίσεων.
Σε ότι αφορά το Κυπριακό ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την επίλυσή του τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι κανένα ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο δεν μπορεί να κατηγορήσει την Αγκυρα για τη στάση της στο Κυπριακό. Ο Α. Νταβούτογλου ζήτησε να υπάρχει από την ΕΕ ίση αντιμετώπιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων οι οποίοι, όπως είπε, έχουν τιμωρηθεί για τη στάση τους στο Κυπριακό και ζήτησε να υπάρξει επανεξέταση των οκτώ κεφαλαίων που έχουν παγώσει λόγω του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα επί βελγικής προεδρίας να υπάρξει υπογραφή της Συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ και νέα πρόοδος στο θέμα των διευκολύνσεων για τις θεωρήσεις σε Τούρκους πολίτες.
Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και επικεφαλής στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας, Ενγκεμέν Μπαγκίς εξέφρασε την ελπίδα στο δεύτερο εξάμηνο του 2010 να ανοίξουν τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων που αφορούν την Παιδεία, τον Πολιτισμό και την Ενέργεια. Σε ότι αφορά την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ είπε ότι το Κυπριακό δεν θα πρέπει να επηρεάσει την ένταξη της Τουρκίας όπως έγινε δηλαδή, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, με την ένταξη της Μεγάλης Βρετανίας που διατηρεί βάσεις στην Κύπρο αλλά και της Ελλάδας. «Υπάρχει κόστος που θα πρέπει να αναληφθεί σε περίπτωση που η Τουρκία μείνει εκτός ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά ο Ε. Μπαγκίς.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ