Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Υπό κατάληψη το Rachel Corrie




Φωτογραφία αρχείουΤο ιρλανδικό πλοίο Rachel Corrie, που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και κατευθυνόταν στη Λωρίδα της Γάζας, κατέλαβαν το μεσημέρι του Σαββάτου οι ισραηλινές δυνάμεις. 


Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, η επέμβαση έγινε σε διεθνή ύδατα, και οι Ισραηλινοί "εξασφάλισαν τον έλεγχο του πλοίου χωρίς βία". Την ίδια ώρα, η νεκροψία έδειξε ότι οι εννέα Τούρκοι δέχτηκαν 30 πυροβολισμούς από κοντινή απόσταση. Τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα της Γάζας είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με την υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον, ενώ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ, σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Λατινική Αμερική.

Δεν άλλαζε πορεία

"Οι δυνάμεις μας επιβιβάστηκαν στο σκάφος, και πήραν τον έλεγχο χωρίς καμία αντίσταση από το πλήρωμα και τους επιβάτες. Όλα έγιναν χωρίς βία", σημείωσε η εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.
Σύμφωνα με το Ισραήλ, το Rachel Corrie δεν απάντησε στα μηνύματα μέσω ασυρμάτου για να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί στο ισραηλινό λιμάνι του Ασντόντ, και θέλησε να φτάσει στη Γάζα παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις.
Οι ισραηλινές αρχές είχαν επανειλημμένως δηλώσει την πρόθεσή τους να απαγορεύσουν την πρόσβαση στο λιμάνι της Γάζας του εν λόγω φορτίου.

Το Rachel Corrie -που μεταφέρει 15 άτομα, υπηκόους της Ιρλανδίας και της Μαλαισίας, καθώς και 1.000 τόνους βοήθειας- επρόκειτο αρχικά να αποτελέσει μέρος του διεθνούς ανθρωπιστικού στολίσκου που ακινητοποιήθηκε και κατελήφθη την Δευτέρα από τους Ισραηλινούς.

30 φορές πυροβολήθηκαν οι εννέα Τούρκοι

Την ίδια στιγμή, η νεκροψία στους εννέα Τούρκους που σκοτώθηκαν έδειξε ότι πυροβολήθηκαν 30 φορές από κοντινή απόσταση.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 19χρονου φοιτητή, ο οποίος δέχτηκε πέντε σφαίρες από απόσταση μικρότερη των 45 εκατ..

Σύμφωνα με τους "Τάιμς" του Λονδίνου, ένας μόνο Ισραηλινός πυροβόλησε τα έξι από τα εννιά θύματα για να προστατεύσει, όπως ισχυρίζεται, τους υπόλοιπους στρατιώτες από τους ακτιβιστές.
Παράνομο χαρακτηρίζει τον αποκλεισμό της Γάζας η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ και ζητεί την άρση του.

Απόψεις σχετικά με το χειρισμό του θέματος της Γάζας αντάλλαξαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Γιώργος Παπανδρέου και η Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγές: Reuters, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ