Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπεται να δικαστεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Παναγής Βουρλούμης και ένα ακόμη στέλεχος του Οργανισμού, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.
Το βούλευμα (αριθμός 1693/2010) παραπέμπει τον κ. Βουρλούμη καθώς και τον διευθυντή Τεχνικού Δικτύου του ΟΤΕ Γιώργο Ιωαννίδη, για την κατηγορία της απιστίας από κοινού, που αφορά υπερτιμολογημένες συμβάσεις που είχε υπογράψει ο Οργανισμός το διάστημα 2003-2007 με εταιρίες, μεταξύ των οποίων η Siemens και η Intracom.
Σύμφωνα με το βούλευμα το τίμημα στις συμβάσεις αυτές ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό στο οποίο είχε καταλήξει η Διεύθυνση Διαχείρισης και Συντήρησης Δικτύων του ΟΤΕ.
Με το ίδιο βούλευμα απαλλάσσονται από την κατηγορία επτά μέλη του ΔΣ του ΟΤΕ, καθώς κρίθηκε ότι δεν υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις σε βάρος τους.
Για την υπόθεση είχε διατάξει προκαταρκτική εξέταση, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου, πριν περίπου δύο χρόνια, ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και την έρευνα είχε διενεργήσει η Εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ελένη Τουλουπάκη.
Ανακοίνωση του ΟΤΕ
Τη βεβαιότητα ότι θα αποδειχθεί το "έωλο της κατηγορίας, διατυπώνει σε ανακοίνωσή του ο ΟΤΕ, η οποία ουσιαστικά αποτελεί απάντηση στο πρωτόδικο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.
Σε ανακοίνωση του Οργανισμού αναφέρεται ότι "τα στελέχη του τα οποία έλαβαν την σχετική απόφαση ενήργησαν αποκλειστικά προς το συμφέρον της Εταιρίας, διαχειριζόμενοι με τον καλύτερο τρόπο μία κατάσταση την οποία παρέλαβαν".
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά στις συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης με τις Εταιρίες INΤΡΑΚΟΜ - SIEMENS - ANKO για τη συντήρηση των δικτύων του ΟΤΕ την περίοδο προ του 2004 που ανέλαβε η παρούσα Διοίκηση.
Στην ανακοίνωσή του ο ΟΤΕ καταλήγει ότι ο Οργανσιμός "μελετά το βούλευμα προκειμένου να προβεί σε περαιτέρω νομικές ενέργειες, όντας πεπεισμένος ότι θα αποδειχθεί το έωλο της κατηγορίας".
Κατάθεση Σκανδαλίδη στην επιτροπή για τη Ζήμενς
O βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, διέψευσε οποιαδήποτε ανάμειξη του ονόματός του με την υπόθεση του C4I και παράνομες πληρωμές, ύστερα από τη φημολογία και τα δημοσιεύματα για τα «non paper», που έστελνε ο Μιχάλης Χριστοφοράκος παραμονές των ΚΥΣΕΑ, υπέρ του συστήματος, που εκπροσωπούσε η αμερικανική εταιρεία SAIC.
Μετά τα σημερινά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο πρώην τεχνικός διευθυντής της Siemens, Διον. Δενδρινός, εμμέσως παραδέχθηκε χθες ενώπιον της εξεταστικής της Siemens ότι ήταν ο ίδιος ο συγγραφέας των «ενημερωτικών non paper», τα οποία έδωσε στον Χριστοφοράκο και εικάζεται ότι εκείνος τα απέστειλε στους συναρμόδιους υπουργούς, ο κ. Σκανδαλίδης εμφανίσθηκε αυτοβούλως ενώπιον της επιτροπής.
Ενημέρωσε τους βουλευτές ότι ο ίδιος, ως υπουργός Εσωτερικών, δεν ήταν στην ομάδα των συναρμόδιων υπουργείων, που σχετίζονταν με τους ολυμπιακούς αγώνες και «ως εκ τούτου δεν υπήρχε λόγος να τον πλησιάσει κανείς για να του δώσει μίζα».
Υπογράμμισε ότι, όπως θυμάται, πήρε μέρος μόνον στο πρώτο ΚΥΣΕΑ τον Φεβρουάριο 2003, όπου απλώς επισημάνθηκε από όλους ότι ήταν ιδιαίτερα υψηλό το τίμημα που ζητούσαν και οι δύο υποψήφιες κοινοπραξίες SAIC και TRS, ενώ μάλλον δεν πήρε μέρος στο δεύτερο.
Ο πρώην υπουργός είπε ακόμη ότι δεν συμμετείχε σε καμία επιτροπή, ούτε σε εκείνη που πρόκρινε το C4I, ούτε στην άλλη των ολυμπιακών έργων, κι ότι, αν συναντήθηκε με τον Χριστοφοράκο, θα ήταν για μία φορά.
Παραδέχθηκε, πάντως, ότι πήρε «non paper», «αλλά αυτά δεν συνιστούν ούτε μίζες, ούτε εμβάσματα». Τάχθηκε δε υπέρ ενός ειλικρινούς διαλόγου για το πολιτικό χρήμα και τον έλεγχό του.
Σήμερα επίσης, έχει κληθεί να καταθέσει ο επικεφαλής του ομίλου εταιρειών επικοινωνιών CIVITAS Γ. Φλέσσας, για να εξετασθεί για τις σχέσεις του με την Siemens και τις υπηρεσίες που προσέφερε σύμφωνα με τη σύμβαση που είχαν υπογράψει, ενώ ζητήθηκε από τον κ. Δ. Παπαδημούλη να επισπευσθεί η κλήση των εμπλεκομένων με τις συμβάσεις με τη Ζήμενς, Σωκράτη Κόκκαλη, Πέτρου Λάμπρου και Γιώργου Σκαρπέλη, για τους οποίους ομοφώνως έχει δεχθεί η επιτροπή να κληθούν.
Ανακοίνωση Α. Τσοχατζόπουλου
Από το πολιτικό Γραφείο του πρώην Υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου εξεδόθη η εξής ανακοίνωση:
"Από πλευράς του πρ. υπουργού Α.Τσοχατζόπουλου γίνεται γνωστό ότι ως υπουργός Ανάπτυξης καμία αρμοδιότητα δεν είχε για τις διαδικασίες σχετικά με το σύστημα C4I και ουδέποτε έλαβε "non paper" ή άλλα έγγραφα από την εταιρεία SIEMENS ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία για το θέμα αυτό. Ως μέλος του ΚΥΣΕΑ συμμετείχε σταθερά στις συνεδριάσεις του μέχρι και το 2004,-και σε αυτήν που αφορούσε το σύστημα C4I-, λόγω της ιδιότητας του ως υπουργού Ανάπτυξης, όπως προβλεπόταν από το σχετικό θεσμικό πλαίσιο".
Απαγόρευση εξόδου για τον Τ. Μαντέλη
Επικυρώνεται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών η εισαγγελική διάταξη για απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, που επιβλήθηκε στον πρώην υπουργό, Τάσο Μαντέλη, κατηγορούμενο στην υπόθεση της Siemens για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σχετικά με τα δύο εμβάσματα συνολικού ποσού 450.000 μάρκων, που αυτός έλαβε το 1998 και το 2000.
Με το βούλευμά τους (αριθμός 1357/2010) οι εφέτες αποδέχονται την πρόταση του εισαγγελέα εφετών, Κώστα Χατζίκου, ο οποίος, κρίνοντας ότι το αδίκημα του πρώην υπουργού δεν είναι παραγεγραμμένο, ζήτησε την επικύρωση του περιοριστικού όρου.
Οι εφέτες επικαλούνται λόγους δημοσίου συμφέροντος για την ισχύ της απαγόρευσης, διότι «προσήλθε μεν (σσ. ο Τ. Μαντέλης) από το εξωτερικό στην εξεταστική της Βουλής Επιτροπή για να καταθέσει, όντας, όμως, πεπεισμένος ότι οι πράξεις του έχουν παραγραφεί κατά τον περί ευθύνης υπουργών, νόμο. Ετσι, τουλάχιστον διαφαίνεται από την κατάθεσή του στη Βουλή. Η εργασία του στο εξωτερικό είναι απροσδιόριστη, ως και σχεδόν απροσδιόριστες είναι οι χώρες της Κεντρικής Ασίας, όπου προσφέρει αυτή, με την έννοια ότι η συνεχής μετάβασή του από χώρα σε χώρα για εργασία καθιστά τη διαμονή του στο εξωτερικό, επισφαλή».
Τονίζουν, μάλιστα, οι εφέτες ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση «που συντάραξε και συνταράσσει την κοινωνικο-πολιτική ζωή της χώρας» έχουν σημειωθεί «τάσεις διαφυγής των πρωταιτίων προς αποφυγή της δικαιοσύνης» και επικαλούνται «αποφυγή της πανελλήνιας κατακραυγής σε διεθνείς προεκτάσεις».
Οι εφέτες θεωρούν, επίσης, ότι ο κ. Μαντέλης «απαίτησε τον Σεπτέμβριο του 1997 από τη Siemens χρηματικό ποσό, ως δώρο». Σύμφωνα με το βούλευμα, το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας είναι μεν παραγεγραμμένο, καθώς τελέστηκε κατά την άσκηση υπουργικών καθηκόντων, αλλά ο κ. Μαντέλης διοχέτευσε τα έσοδα αυτά σε νόμιμες δραστηριότητες (πληρωμές διδάκτρων των παιδιών του) σε χρόνο που δεν ήταν υπουργός και επομένως το αδίκημα αυτό της νομιμοποίησης δεν είναι παραγεγραμμένο.
Αναδρομικός έλεγχος
Ανοίγει ο δρόμος για τον αναδρομικό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των πολιτικών που διετέλεσαν υπουργοί, υφυπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και γενικοί γραμματείς στα υπουργεία που υπέγραψαν συμβάσεις με την εταιρεία Ζήμενς κατά την τελευταία 20εταία. Ο πρόεδρος της Βουλής, παραλήπτης της επιστολής από την εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Ζήμενς, απέστειλε έγγραφο προς τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Σωτήρη Λύτρα, την επιτροπή ελέγχου των οικονομικών της Βουλής και την επιτροπή ελέγχου του Αρείου Πάγου για να διενεργήσουν την έρευνα.
Στο μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα μεταβαίνουν στη Γερμανία οι βουλευτές -μέλη της επιτροπής Βάσω Τσόνογλου από το ΠΑΣΟΚ, Πάνος Καμμένος από τη ΝΔ κα Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ προκειμένου να ανακρίνουν στο προξενείο του Μονάχου τους Ράϊνχαρτ Σίκατσεκ και Μίχαελ Κουτσενρόϊτερ κι αν καταστεί δυνατό -εφόσον συναινέσει - και τον Μιχάλη Χριστοφοράκο.
Στην Ολομέλεια το πόρισμα για το Βατοπέδι
Τη Δευτέρα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας.
Η συζήτηση γίνεται με πρωτοβουλία των βουλευτών της πλειοψηφίας.
ΑΠΕ