Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Βρετανία: Στόχος να αποτραπεί "ελληνικού τύπου" κρίση


Ο έκτακτος προϋπολογισμός που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση την Τρίτη θα προλάβει μία ελληνικού τύπου κρίση

Ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν Ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν
Παράδειγμα προς αποφυγή αποτελεί για τη βρετανική κυβέρνηση η χώρα μας, η οποία παίρνει μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης με τον έκτακτο προϋπολογισμό που έχει καταρτίσει.


«Η μεγαλύτερη απειλή για την βρετανική οικονομία είναι το υπέρογκο δημοσιονομικό έλλειμμά της και ο έκτακτος προϋπολογισμός της νέας κυβέρνησης που θα παρουσιαστεί την Τρίτη θα αποτρέψει τη χώρα από το να έχει την ίδια μοίρα με την χρεωμένη Ελλάδα, δήλωσε χαρακτηριστικά την Κυριακή ο βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν.


Μεταξύ των μέτρων που αναμένεται να περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό είναι το πάγωμα των μισθών για τα έξι εξατομμύρια εργαζόμενους στον βρετανικό δημόσιο τομέα, η μεταρρύθμιση του συστήματος πρόνοιας και η φορολόγηση των τραπεζών.


Επίσης τα μέτρα προβλέπουν φοροελαφρύνσεις για τις νέες επιχειρήσεις και μείωση των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων.


"Στο πρόσωπο της Ελλάδας μπορείτε να δείτε το παράδειγμα μίας χώρας που δεν αντιμετώπισε τα προβλήματά της και αυτή την εξέλιξη θέλω να αποφύγω", είπε ο Οζμπορν σε συνέντευξή του στο BBC.


"Είμαι απολύτως ξεκάθαρος - δεν θέλω ούτε να μου υποβληθεί η ερώτηση: "Μπορεί η Βρετανία να καλύψει τις ανάγκες της;". Την Τρίτη θα
αποδείξω ότι μπορούμε", είπε ο υπουργός.
Στο πρόσωπο της Ελλάδας μπορείτε να δείτε το παράδειγμα μίας χώρας που δεν αντιμετώπισε τα προβλήματά της και αυτή την εξέλιξη θέλω να αποφύγω


Το βρετανικό έλλειμμα ανέρχεται στο 11% του ΑΕΠ και ο περιορισμός του αποτελεί κυρίαρχο μέλημα της νέας κυβέρνησης συνασπισμού, στην οποία συμμετέχουν οι κεντροδεξιοί Συντηρητικοί και οι κεντροαριστεροί Φιλελεύθεροι Δημοκράτες.


Ο έκτακτος προϋπολογισμός που θα ανακοινωθεί την Τρίτη αναμένεται να είναι ο σκληρότερος των τελευταίων 30 χρόνων και με τις προβλεπόμενες απολύσεις στον δημόσιο τομέα και τις περικοπές στα επιδόματα πρόνοιας και στους μισθούς, αναμένεται ότι θα προκαλέσει έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια και "πονοκέφαλο" στην κυβέρνηση.


Δημοσκόπηση της εταιρίας ComRes που διεξήχθη για την εφημερίδα Independent on Sunday διαπίστωσε ότι η στήριξη για τα τρία μεγαλύτερα κόμματα στη Βρετανία δεν έχει αλλάξει από την 6η Μαϊου που διεξήχθησαν οι εκλογές, αλλά έδειξε διαφωνίες για κάποια από τα μέτρα λιτότητας.


Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες συμφωνούν ότι τα επιδόματα τέκνων θα πρέπει να καταργηθούν για τους πλουσιότερους, το 48% συμφωνούν ότι προτιμούν να πληρώνουν μεγαλύτερο φόρο εισοδήματος από το να μειωθούν οι δημόσιες υπηρεσίες και το 49% διαφωνούν ότι η κυβέρνηση υπερβάλλει στις διαστάσεις του προβλήματος προκειμένου να δικαιολογήσει τις περικοπές στον δημόσιο τομέα. 

ΣΚΑΙ