Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Μεγάλη αυταπάτη αν πιστεύουν ότι υπηρετούν το εθνικό συμφέρον....

«Κλείδωσε» το χειρουργείο για το Ασφαλιστικό

Υστερα από παλινωδίες μηνών, αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό ακόμη και του ΠΑΣΟΚ, εμπλοκή των επιτηρητών από το εξωτερικό και, κυρίως, ένα γενικευμένο κλίμα φυγής που προκλήθηκε μεταξύ των ασφαλισμένων και πανικού συνολικά στην κοινωνία, το υπουργείο Εργασίας «κλείδωσε» με την τρόικα τις οριστικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό.

Χθες ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος είχε ένα τελικό τετ-α-τετ με την ομάδα των ελεγκτών όπου επικυρώθηκαν οι αλλαγές, εν σχέσει με το νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα τον προηγούμενο μήνα.
Η εκκρεμότητα
Είχαν προηγηθεί, Τετάρτη και Πέμπτη, δύο συναντήσεις του υφυπουργού Γ. Κουτρουμάνη με την αντιπροσωπεία και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το μόνο θέμα προς διευκρίνιση (σ.σ. θα γίνει τηλεφωνικά στις αρχές της εβδομάδας) παραμένει το όριο ηλικίας των μητέρων με ανήλικο. Με την τρόικα να επιμένει για ένταξη των μητέρων στα γενικά όρια (μεταξύ 60ού και 65ου) και με την προσθήκη πλασματικού χρόνου για κάθε παιδί. Και την ελληνική πλευρά να επιμένει στη διατήρηση των προβλέψεων του νόμου 3655/08 (Πετραλιά), με τον οποίο αυξάνονται τα όρια στο 55ο έτος (θεμελίωση στο 50ό με ανήλικο).
Οι εκτιμήσεις των στελεχών του υπουργείου Εργασίας πάνω σε αυτή τη «διαφορά» κατατείνουν στο να «κλείσει» με ορισμό του ορίου στο 60ό αλλά χωρίς πέναλτι για συνταξιοδότηση με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης.
Στις
 αλλεπάλληλες συναντήσεις των Λοβέρδου - Κουτρουμάνη με τους εκπροσώπους
 της τρόικας των επιτηρητών, χθες και προχθές, επικυρώθηκαν οι αλλαγές 
που θα γίνουν στο Ασφαλιστικό Στις αλλεπάλληλες συναντήσεις των Λοβέρδου - Κουτρουμάνη με τους εκπροσώπους της τρόικας των επιτηρητών, χθες και προχθές, επικυρώθηκαν οι αλλαγές που θα γίνουν στο Ασφαλιστικό Η χθεσινή συνάντηση έγινε στη βοή των συντονισμένων αντιδράσεων κατά του προεδρικού διατάγματος που καθιστά φθηνές και εύκολες τις απολύσεις και καταργεί τη Διαιτησία. Σε σημείο που αυτές τις συντονισμένες αντιδράσεις φέρεται να χρησιμοποίησε ο κ. Λοβέρδος για να δείξει την αδυναμία της κυβέρνησης να υιοθετήσει το σύνολο των «παραγγελιών» των δανειστών. «Κατάργησα διάταξη 90 ετών» (σ.σ. το ύψος της αποζημίωσης απόλυσης που καθιερώθηκε για πρώτη φορα από τον Ελ. Βενιζέλο το 1920), φέρεται να είπε στην αντιπροσωπεία.
Τελικό ρετούς
Ετσι το ακραίο σχέδιο στο Εργασιακό, τελικά, «ρετουσάρισε» τις απαιτήσεις της τρόικας στο Ασφαλιστικό και, μετά τη χθεσινή καταληκτική σύσκεψη, επικυρώθηκαν οι κάτωθι αλλαγές σε σχέση με το νομοσχέδιο του προηγούμενου μήνα: Η βασική σύνταξη των 360 ευρώ δεν θα δίνεται ολόκληρη με τη συνταξιοδότηση (αλλά ούτε αποκλειστικά στο 65ο), αλλά θα χορηγείται μειωμένη κατά 6% τον χρόνο πριν από το 65ο. Με εξαίρεση την 40ετία και τα Βαρέα (ΒΑΕ). Περικόπτονται τα μπόνους παραμονής πέραν των 35 ετών, το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί από το 2015 και όχι το 2018, οι επικουρικές εξαιρούνται του υπολογισμού (τις ήθελε μέσα στο ποσοστό αναπλήρωσης η τρόικα), δεν θα βγαίνει κανείς πριν από το 60ό έτος ακόμη και στα Βαρέα, καταργείται η 37ετία, το όρια ηλικίας αυξάνουν από το 2011 (δεν προβλεπόταν πριν). Παραμένει η εισφορά ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Ετσι η νέα οροφή μειώνεται από περίπου 2.830 ευρώ τον μήνα στα 2.574 (νέο πλαφόν στις συντάξεις).
Αναφορικά με τα πλασματικά χρόνια (και για την 40ετία) σε αυτά θα προσμετρώνται η λοχεία, η επιδοτούμενη ανεργία (έως 300 ημέρες), οι εκπαιδευτικές άδειες, η θητεία κ.ά. Τα δύο πρώτα χωρίς εξαγορά και πρόσθετο κόστος για τον ασφαλισμένο.
Τετάρτη στη Βουλή
Μετά το κλείδωμα των αλλαγών ο κ. Λοβέρδος σχεδιάζει να στείλει το νέο σχέδιο νόμου στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο τη Δευτέρα και να το καταθέσει στη Βουλή στις 23 Ιουνίου. Στόχος είναι να ψηφιστεί από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή μέσα στον μήνα και από την ολομέλεια στις 10 Ιουλίου (στις 13/7 το Ασφαλιστικό του Δημοσίου).
Σύμφωνα με πληροφορίες από το γραφείο του κ. Κουτρουμάνη, το νέο Ασφαλιστικό δίνει ποσοστό σύνταξης στο 65% αλλά στο σύνολο των εισφορών (από 70% σήμερα στην καλύτερη 5ετία). Αυτό το ποσοστό αφορά τα 35 χρόνια ασφάλισης στο 65ο έτος. *