Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Στη Βουλή η ονομασία της ΠΓΔΜ

    «Η δημόσια συζήτηση για συγκεκριμένα ονόματα της ΠΓΔΜ, στη φάση αυτή δεν έχει νόημα. Δεν πιστεύω ότι είναι καλό να μιλάμε για ονόματα, όταν η άλλη πλευρά δεν έχει επιδείξει ακόμα την απαραίτητη διάθεση να διαπραγματευτεί σοβαρά» ανέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη.


    «Είπατε ότι δεν πρέπει να κυκλοφορούν ονόματα δημοσίως. Μα εσείς, δώσατε το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη», δεν γεννήθηκε στη φαντασία κάποιων δημοσιογράφων» ανέφερε αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. «Τελικά απ’ ό,τι φαίνεται, εμυρώθη, εβαπτίσθη χοροστατούντος του Αμερικανού και με ανάδοχο το ΝΑΤΟ!».

    Ο κος Καρατζαφέρης ερμήνευσε την ονοματολογία ως "κινητικότητα ενόψει του Νοεμβρίου": «Ο Νοέμβριος είναι μια κομβική χρονική περίοδος για την πιθανή είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Τα Σκόπια πρέπει να κόπτονται να μπουν στο ΝΑΤΟ, το ΝΑΤΟ μπορεί να κόπτεται για τα Σκόπια, αλλά εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο, καμία «πρεμούρα». Αυτοί έχουν το πρόβλημα και της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Εμείς γιατί να υποχωρήσουμε;» συμπλήρωσε ο κος Καρατζαφέρης και αναρωτήθηκε εκ νέου για την θέση της Νέας Δημοκρατίας, όπως επίσης, γιατί δεν προσφεύγει η κυβέρνηση στη λαϊκή ετυμηγορία για το θέμα της ονομασίας.

    «Πρακτικές σκόπιμων διαρροών για να τεστάρουμε την κοινή γνώμη, για μένα είναι άγνωστες» απάντησε ο κος Δρούτσας. «Η θέση η δική μας και της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, είναι ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση και εφόσον υπάρξουν σοβαρές προτάσεις που να πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να τις εξετάσει με σοβαρότητα και με συστηματικό τρόπο και θα δούμε πού θα καταλήξουμε».

    «Όλοι γνωρίζουμε πρώτα απ’ όλα, ότι ο κος Γκρουέφσκι πάει να κρυφτεί πίσω από την κοινή γνώμη της χώρας του. Εξωθεί συστηματικά τους οπαδούς του στα άκρα, προβάλλει στους ψηφοφόρους αρνητικά στερεότυπα για τη χώρα μας, ανακοινώνει με πανηγυρισμούς ότι είναι ενάντια σε λύση - και μετά κρύβεται πίσω από την λαϊκή ετυμηγορία. Η δέσμευση η δική μας στη διαδικασία του ΟΗΕ είναι γνήσια» συμπλήρωσε ο κος Δρούτσας, επαναλαμβάνοντας πως «δεν θα μεταθέσουμε στο λαό την ευθύνη των αποφάσεών μας».

    Συνάντηση Παπανδρέου-Γκρούεφσκι

    Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε -με ελληνική πρωτοβουλία- με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ν. Γκρουέφσκι, καθώς «πιστεύουμε πως οι απευθείας επαφές με την πλευρά των Σκοπίων, μόνον οφέλη μπορούν να προσφέρουν - τόσο στη βελτίωση των διμερών σχέσεων όσο και στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος του ονόματος» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, λίγο μετά από τη συνάντηση που είχε χθες στο κτίριο του συμβουλίου υπουργών ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Γκρουέφσκι, ο κ. Δρούτσας σημείωσε πως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας επιδιώκει «όποτε οι δύο ηγέτες βρίσκονται στον ίδιο χώρο να αξιοποιούν την ευκαιρία για μια συνάντηση». Ως προς το περιεχόμενο της συνάντησης, ο κ. Δρούτσας σημείωσε πως ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την ελληνική βούληση για λύση του προβλήματος και υπογράμμισε πως «η Ελλάδα υποστηρίζει την αναζήτηση μιας ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα προσφέρεται για κάθε χρήση», ενώ παραμένει πιστή στη διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Δρούτσας επεξήγησε ότι η ελληνική επιδίωξη της βελτίωσης των διμερών σχέσεων αποτελεί μιαν αυταξία, που «θα είναι χρήσιμο να περάσει ως μήνυμα στην κοινωνία της γειτονικής μας χώρας», ενώ υπογράμμισε ότι αν λυθεί το πρόβλημα του ονόματος «η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό της ΠΓΔΜ σε όλη της διάρκεια της δύσκολης ενταξιακής της πορείας».

    Ο κ. Δρούτσας απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως «οι δημόσιες δηλώσεις της άλλης πλευράς δεν είναι ενθαρρυντικές» παρατηρώντας πως «για τον λόγο αυτό εξάλλου έχουν μεγάλη σημασία οι απευθείας επαφές», ενώ σε ερώτηση περί της ονομασίας «Μακεδονία του Βαρδάρη» (που αναφέρθηκε σε δημοσίευμα) ο κ. Δρούτσας σημείωσε πως δεν έχει νόημα η ονοματολογία και επανέλαβε πως η Ελλάδα είναι πρόθυμη να εξετάσει «κάθε πρόταση που πληροί τις προϋποθέσεις που έχουμε θέσει».


ΑΠΕ
    -