Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

"Να γυρίσουμε επιτέλους σελίδα"



   Αντιπαράθεση σε χαμηλούς τόνους, σημειώθηκε στη Βουλή ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με τον Γιώργο Παπανδρέου να εστιάζει στα θέματα της διαφάνειας και τον Αντώνη Σαμαρά να επικεντρώνεται στην οικονομία.
    Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη θεσμικών αλλαγών και κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να συμβάλει με συγκεκριμένες προτάσεις στην ανατροπή ενός πολιτικού συστήματος που οδήγησε το έθνος στη πιο κρίσιμη στιγμή του, όπως είπε, διαφορετικά, «οι πολίτες θα μας πάρουν με τις πέτρες».
    «Βοηθήστε να ξεκαθαρίσουν οι τεράστιες πληγές που μας γυρίζουν πίσω. Είναι εθνική ευθύνη όλων. Μην ακολουθήσετε τη μικροκομματική πολιτική του προκατόχου σας. Εγώ είχα πει και το επαναλαμβάνω και σήμερα. Αν δεν περάσει το αίσθημα δικαίου και της ευνομίας θα μας πάρουν με τις πέτρες. Απαιτώ τη συμβολή όλων και τις δικές σας προτάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.
    «Ήταν και είναι απαίτηση μας η διαφάνεια παντού με κανόνες λογοδοσίας, χτύπημα της διαφθοράς, να διερευνηθούν σε βάθος όλες οι μεγάλες υποθέσεις κακοδιαχείρισης» είπε ο πρωθυπουργός αναφέροντας μεταξύ άλλων τις υποθέσεις των ομολόγων και της Ζήμενς.
    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι ο μεγάλος εχθρός του τόπου είναι η ανεργία και ότι σε λίγες μέρες το κόμμα του θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για τα ζητήματα της οικονομίας χωρίς κομπορρημοσύνη και χαρακτήρισε λάθος να προσπαθούμε να ρίχνουμε τις ευθύνες στο χθες.
    Αφορμή της αντιπαράθεση των δύο πολιτικών αρχηγών, ήταν η επίκαιρη ερώτηση του κ. Σαμαρά σχετικά με την αλλαγή του διακανονισμού των συναλλαγών των ελληνικών ομολόγων, (Τ+10), αμέσως μετά τις εκλογές.
    Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για «λάθος σοβαρό και ασυγχώρητο» που αποδεικνύει, όπως είπε, ότι η κυβέρνηση δεν ήξερε τι έκανε και δεν καταλάβαινε καθώς επί μήνες, ενώ η χώρα μας ήταν στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, το ίδιο διάστημα διευρύνθηκαν τα περιθώρια κερδοσκοπίας χωρίς να ελέγχονται.
    «Μόνοι μας παραλείψαμε να ελέγξουμε τους κερδοσκόπους ενώ εμείς οι ίδιοι ήμασταν τα κυρίως θύματα της κερδοσκοπίας. Αυτό το λάθος δεν έχει εξήγηση. Τουλάχιστο ας το παραδεχτείτε. Όπως βλέπετε εξαντλούμε την καλοπιστία μας απέναντι σας. Λάθος σάς καταλογίζουμε όχι πρόθεση. Εσείς ξεκινήσατε να λέτε άλλα θέματα, σαν να υπάρχει μύγα που σας μυγιάζει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ Σαμαράς.
    Ταυτόχρονα, επέκρινε την κυβέρνηση ότι απαντά με καθυστέρηση 45 ημερών σε ένα θέμα ζήτημα για το οποίο έχουν γίνει κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
    Όπως υποστήριξε ο κ Σαμαράς με το σύστημα «Τ+10», τόσο οι διεθνείς οργανισμοί όσο και οι διεθνείς οικονομολόγοι τονίζουν επίμονα την ανάγκη αυστηρής τήρησης εποπτείας των καθορισμένων προθεσμιών διακανονισμού ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να υπάρξουν ακάλυπτες θέσεις και να διασφαλιστεί συστηματική σταθερότητα στις αγορές.
    Ανταπαντώντας, ο κ. Παπανδρέου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του θεσμικού πλαισίου σε ότι αφορά την λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των συναλλαγών και ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να καταθέσει τις δικές του προτάσεις ενώ συμφώνησε ότι η ανεργία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας τονίζοντας ότι για τη κυβέρνηση είναι στις άμεσες προτεραιότητες της.
    «Χαίρομαι που θέλετε να είστε εποικοδομητικός. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί σε άλλα κρίσιμα ζητήματα για τον τόπο, όπως τα μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε, δεν το κάνατε. Θα ήταν πολύ σημαντική η συμβολή της ΝΔ για το έθνος αν τα είχατε στηρίξει και να δώσουμε στον ελληνικό λαό ένα αίσθημα συμπαγούς προσπάθειας. Χαίρομαι επίσης που οι βουλευτές σήμερα παίρνουν μέτρα και πρωτοβουλία για τη διαφάνεια γιατί επί ημερών σας υιοθετήθηκε ένα σύστημα χαλάρωσης των θεσμών», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
   Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, με αφορμή την ερώτηση του κ. Σαμαρά (αλλά και των δέκα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ), ζήτησε να προσέλθει ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος και να δώσει εξηγήσεις στην Επιτροπή Θεσμών Διαφάνειας της Βουλής.
   Οι δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τη Βάσω Παπανδρέου, ζητούσαν με ερώτησή τους διευκρινίσεις σχετικά με την αλλαγή των διαδικασιών διακανονισμού των συναλλαγών επί των ελληνικών ομολόγων.

   Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Αλ.Τσίπρα
   Η κυβέρνηση έχει κάνει κινήσεις προς την κατεύθυνση του ελέγχου της αγοράς και θα κάνει και άλλες στο μέλλον. Χωρίς ωστόσο ισχυρό καταναλωτικό κίνημα και με τη χώρα στην επιτήρηση, κληρονομιά της Νέας Δημοκρατίας, οι υπουργοί δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της ακρίβειας - ανέφερε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα για τις «ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις» που παρατηρούνται.
   «Τι κάναμε τους οκτώ μήνες που είμαστε κυβέρνηση; Είναι πολύ βασικό να λειτουργήσει το παρατηρητήριο τιμών, επιτρέποντας στον καταναλωτή να παρακολουθεί σούπερ μάρκετ και αγορές. Δεύτερον οι αγορανομικοί έλεγχοι με τα πρόστιμα. Οι Περιφέρειες θα πρέπει να έχουν ισχυρές ελεγκτικές αρχές και εποπτεία - ακόμα και στις λαχαναγορές. Έχουμε προωθήσει αγορανομικές διατάξεις όπως π.χ. στα φάρμακα, όπου επιτυγχάνεται για τα ταμεία, όφελος 140 εκ. ευρώ μηνιαίως. Παγώσαμε τα δίδακτρα στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, δώσαμε εντολή, για πρώτη φορά, υποβολής φακέλων τεκμηρίωσης των ενδοομιλικών συναλλαγών. Θέλουμε μια ανεξάρτητη και ισχυρή Επιτροπή Ανταγωνισμού για να τελειώνουμε με τους κουμπάρους» ανέφερε ο πρωθυπουργός, ενώ αφιέρωσε μεγάλο μέρος της απάντησής του σε περιγραφή της κατάστασης στην αγορά.
   «Είστε πρωθυπουργός οκτώ μήνες και δεν αρκούν οι διαπιστώσεις. Βεβαίως θα πρέπει να υπάρξει οργάνωση του καταναλωτικού κινήματος, αλλά υπάρχει και μία κυβέρνηση που αναλώνει πολλά για την επικοινωνία και λίγα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων» απάντησε ο Αλ. Τσίπρας.
   Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως ενώ οι μισθοί μειώνονται, αλλά "οι τιμές τραβάν την ανηφόρα, κυρίως στα είδη λαϊκής κατανάλωσης", ανέφερε πως σύμφωνα με έρευνα της νομαρχίας Πειραιά, οι τιμές των εισαγόμενων εκτοξεύονται από 180% έως 450% και αναρωτήθηκε ποιος θα ελέγξει αυτήν την αισχροκέρδεια. «Όταν το καταναλωτικό κίνημα είπε «"εν πληρώνουμε", καταστήσατε την άρνηση φορολογικό αδίκημα. Θα κάνετε το ίδιο για την προστασία των καταναλωτών και για τον έλεγχο των τιμών;», είπε ο κ. Τσίπρας.
   «ΕΒρήκαμε μια κατάσταση με τη χώρα σε επιτήρηση - γι' αυτό οι αγορές είχαν την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν» ανταπάντησε ο πρωθυπουργός.
    «Ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε, αλλά πρέπει να βρούμε το πρόβλημα. Τα συμφέροντα είναι πολλά και παντού και είναι και μέσα στο κράτος, τις λειτουργίες του. Έχουμε τεράστια περιουσία που θέλουμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος του λαού με τρόπο διαφανή. Αυτά όμως, απαιτούν ανατροπές που δεν εξυπηρετούνται με γενικόλογο επαναστατικό λόγο. Στη μάχη αυτή δεν περιμέναμε μηδέν κριτική, αλλά να συμβάλλετε. Περιμένετε από 15 υπουργούς να λύσουν τα προβλήματα της κοινωνίας αν δεν υπάρχει ένα ισχυρό καταναλωτικό κίνημα;»
    «Φύγετε από τις εύκολες επαναστατικές κουβέντες και ελάτε στην πραγματική μάχη που δίνει αυτή η κυβέρνηση - και θα τα καταφέρει» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

   Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση Γ.Καρατζαφέρη
   Μέτρα για την πάταξη του παραεμπορίου εξήγγειλε από την Βουλή, ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη.
   Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα χρονίζον και μεγάλο θέμα, το οποίο βλάπτει τα έσοδα του κράτους, επηρεάζει την νόμιμη ιδιωτική επιχειρηματικότητα, αφορά τους ίδιους τους καταναλωτές, την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων, ενώ δημιουργεί προβλήματα σε πολλούς επαγγελματίες αφού στο χώρο αυτό αναπτύσσονται και άλλες παράνομες δραστηριότητες (λαθρεμπόριο, παραβίαση της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία κ.α.)
   Παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες είναι κι αυτό ένα μέρος της μεγάλης μάχης που δίνει η κυβέρνηση για την διαφάνεια και την ευνομία, σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνον με κατασταλτικά μέτρα, αλλά απαιτείται συλλογική δραστηριοποίηση και συντονισμένη συνεργασία σε βάθος χρόνου, όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Για αυτό τον λόγο θεσμοθετούνται κοινές δράσεις και ενεργειών από όλους τους φορείς (ΟΤΑ και υπουργεία).
   Ο κ. Παπανδρέου απέδωσε το μέγεθος του προβλήματος και στην γραφειοκρατία, στις πολλαπλές αρμοδιότητες και οι οποίες δημιουργούν ένα περίπλοκο κομμάτι για να τονίσει ότι ο Καλλικράτης θα παίζει σημαντικό ρόλο στο να σπάσει η γραφειοκρατία.
   Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Καρατζαφέρης έκανε λόγο για αύξηση του παραεμπορίου, γεγονός που αφαιρεί έσοδα τα οποία φθάνουν σε 4 δισ. από τον απωλεσθέντα ΦΠΑ, «την μισή δηλαδή δόση του Μαΐου από τα χρήματα που πήραμε». Είπε πως υπάρχουν 17.000 μικροπωλητές οι οποίοι πλήττουν ακριβώς τον αντίστοιχο αριθμό μαγαζιών, συμπληρώνοντας ότι «χάσαμε τη βιομηχανία από λάθη των δύο μεγάλων κομμάτων και κινδυνεύουμε να χάσουμε και το εμπόριο». Πρόσθεσε πως όσο πτωχεύει ο ελληνικός λαός καταφεύγει στο παραεμπόριο. Ως αποτέλεσμα ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι είναι ο αφανισμός 12 κλάδων, λόγω της εισαγωγής από την Κίνα υποδημάτων, ρούχων κι άλλων προϊόντων - "μαϊμού". Ζήτησε από τον πρωθυπουργό να «κάνετε ότι έκανε ο Τζουλιάνι, που κατέστρεφε το παράνομο προϊόν», αναφέροντας πως αν δεν πατάξουμε το φαινόμενο έχουμε διαρροή 12 δισ. Πρότεινε επίσης όποιος εξάγει χρήματα στο εξωτερικό να είναι φορολογικώς ενήμερος. «Υπάρχουν τρόποι αρκεί να συνοδεύονται από βούληση και θέληση» κατέληξε.

APE