Νέα Υόρκη: Ομάδα ερευνητών από το Αντικαρκινικό Κέντρο Memorial Sloan-Kettering της Νέας Υόρκης, εντόπισε αρκετά φυσικά ανθρώπινα microRNA που εμποδίζουν τον καρκίνο του μαστού να δώσει μεταστάσεις στον πνεύμονα και τα οστά, τα δύο βασικά σημεία μετάστασης του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature.
Τα microRNA (μικρό-ριβονουκλεϊκό οξέα) είναι μικρά μονής δέσμης τμήματα του γενετικού υλικού που πιστεύεται ότι ελέγχουν την γονιδιακή έκφραση και μπορεί να προκαλέσουν ή μπλοκάρουν την έκφραση σχετικών με τον καρκίνο γονιδίων.
Σε έρευνα που διενήργησαν οι Αμερικανοί επιστήμονες με επικεφαλής τον Δρ Σοχάι Ταβαζόιε με στόχο τον εντοπισμό ρυθμιστών της καρκινικής μετάστασης, βρήκαν μια ομάδα microRNA για τα οποία η έκφραση έχει χαθεί καθώς τα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του μαστού αναπτύσσουν την δυνατότητα της μετάστασης.
Σε εργαστηριακά τεστ που πραγματοποίησαν η έκφραση αυτών των microRNA αποκαταστάθηκε, και οδήγησε σε καταστολή της πνευμονικής και οστικής μετάστασης όταν προστέθηκαν κακοήθη καρκινικά κύτταρα του μαστού.
Σε άλλη μελέτη, οι επιστήμονες καλλιέργησαν ανθρώπινους καρκινικούς όγκους του μαστού σε ποντίκια. Η αποκατάσταση ενός microRNA (του miR-126) μείωσε τη συνολική καρκινική ανάπτυξη του όγκου και τον αναδιπλασιασμό και η αποκατάσταση ενός ακόμη microRNA (του miR-335) ανέστειλε την εξάπλωση του καρκίνου.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι η έκφραση του miR-126 και του miR-335 χάθηκε στην πλειοψηφία των πρωτοπαθών καρκινικών όγκων του μαστού από τις γυναίκες που είχαν υποτροπιάσει και η απώλεια της έκφρασης οποιουδήποτε εκ των δύο αυτών microRNA συσχετίστηκε με κακή επιβίωση.
Σε περαιτέρω έρευνες, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το miR-335 καταστέλλει την μετάσταση του καρκίνου του μαστού στοχεύοντας ένα μόριο που ρυθμίζει την ομάδα γονιδίων SOX4 που ευθύνονται για την κυτταρική ανάπτυξη και μετανάστευση, όπως και ένα άλλο συστατικό που εμπλέκεται στην κυτταρική μετανάστευση, την tenascin C.
Η ισχυρή σχέση μεταξύ απώλειας έκφρασης των miR-335 και miR-126 στην μεταστατική υποτροπή δείχνει ότι υπάρχει πιθανότητα χρήση αυτών των μορίων στον καθορισμό της πρόγνωσης του καρκίνου του μαστού συνδυαστικά με τους συμβατικούς κλινικούς και παθολογικούς δείκτες.
http://www.isth.gr