Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Ε.Ε.: «Ναι» στις ρυθμίσεις για hedge funds



Συμφώνησαν τελικά οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. για αυστηρότερες ρυθμίσεις στα κερδοσκοπικά κεφάλαια.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) συμφώνησαν επί του σχεδίου που προβλέπει την επιβολή μεγαλύτερου ελέγχου στα κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds), παρά την αρνητική στάση της Βρετανίας, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.
«Το κείμενο εγκρίθηκε», δήλωσε μια από τις πηγές.

Το σχέδιο έχει ως στόχο τον έλεγχο των κεφαλαίων που ονομάζονται «εναλλακτικά» και περιλαμβάνουν τα γνωστά κερδοσκοπικά κεφάλαια, αλλά και τα επιχειρηματικά κεφάλαια κινδύνου και τα επενδυτικά κεφάλαια.

Υπό το φως της χρηματοπιστωτικής κρίσης, για την κλιμάκωση της οποίας κατηγορούνται τα κεφάλαια αυτά, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε για πρώτη φορά τον έλεγχο της λειτουργίας τους.
Μια συμφωνία ως προς το θέμα είχε ήδη διαφανεί την περασμένη εβδομάδα στις συνομιλίες μεταξύ διπλωματών. Οι υπουργοί Οικονομικών επρόκειτο να την επικυρώσουν.

Οι χώρες της ΕΕ θα αρχίσουν τώρα διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για τη διαμόρφωση ενός συμβιβαστικού κειμένου και την τελική του επικύρωση, που αναμένεται πριν από το καλοκαίρι.

Από την πλευρά της, η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε ένα σχετικό κείμενο λιγότερο περιοριστικό από εκείνο στο οποίο κατέληξαν οι χώρες της ΕΕ.
Το σχέδιο ρύθμισης της λειτουργίας των κερδοσκοπικών κεφαλαίων ανησυχεί τη Βρετανία, η οποία, στην επιδίωξή της να προστατεύσει το Σίτι του Λονδίνου ως παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο, είχε μέχρι στιγμής εμποδίσει τη συμφωνία.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ