Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Σαρκοζί: Θετικό βήμα η συμφωνία Τουρκίας – Ιράν


Η πρόταση για ανταλλαγή ιρανικού ουρανίου στην Τουρκία είναι ένα «θετικό βήμα», έκρινε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει λογικά να συνοδεύεται από μια διακοπή από το Ιράν του εμπλουτισμού ουρανίου σε ποσοστό 20%.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας (Νικολά Σαρκοζί) κρίνει ότι η μεταφορά 1.200 κιλών ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού εκτός Ιράν αποτελεί ένα θετικό βήμα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας που δόθηκε στη δημοσιότητα στη διάρκεια επίσκεψης του Σαρκοζί στην Ισπανία.
«Θα πρέπει λογικά να συνοδεύεται από μια παύση του εμπλουτισμού (ουρανίου) σε ποσοστό 20%» από το Ιράν, προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Η Γαλλία θα την εξετάσει (τη συμφωνία αυτή) με την Ομάδα των Έξι (διεθνών δυνάμεων) και είναι έτοιμη να συζητήσει χωρίς προκαταλήψεις όλες τις συνέπειες που θα έχει για το σύνολο του ιρανικού φακέλου», καταλήγει η γαλλική προεδρία.
Παράλληλα Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι κύριοι υπουργοί της ισραηλινής κυβέρνησης εξέτασαν σήμερα τη συμφωνία ανταλλαγής πυρηνικού καυσίμου, η οποία επετεύχθη αυτήν την εβδομάδα στις συνομιλίες του Ιράν με τη Βραζιλία και την Τουρκία, και έκριναν ότι πρόκειται περί «απάτης».
«Το περιορισμένο υπουργικό συμβούλιο (επτά υπουργοί) συνήλθε σήμερα οι υπουργοί ενημερώθηκαν εν συντομία για τη συμφωνία που συνήφθη από το Ιράν με την Τουρκία και συμφώνησαν ομόφωνα ότι πρόκειται περί απάτης», εξήγησε ο ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Καμία επίσημη ανακοίνωση δεν δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη σύνοδο αυτή.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ