Πέρασε στο πάνθεον της ιστορίας ως μία από τις σπουδαιότερες μπαλαρίνες του κλασικού χορού όλων των εποχών. Τώρα μαθαίνουμε ότι η Μαργκότ Φοντέιν αναμείχθηκε σε απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης του Παναμά το 1950, το οποίο είχε την υποστήριξη του Κουβανού ηγέτη, Φιντέλ Κάστρο.
Απόρρητα έγγραφα του Φόρειν Οφις που αποσφραγίστηκαν στο Λονδίνο, περιέχουν την ομολογία τής Βρετανίδας μπαλαρίνας ότι μαζί με τον Παναμέζο σύζυγό της είχαν πάρει μέρος στην απόπειρα του πραξικοπήματος.
Η επαναστάτρια μπαλαρίνα τον Απρίλιο του 1959 πέρασε μία νύχτα στις φυλακές του Παναμά, όπου ανακρίθηκε από τις αρχές για ενδεχόμενη συμμετοχή της σε πραξικόπημα. Το επόμενο πρωί αφέθηκε ελεύθερη και επέστρεψε στο Λονδίνο. Το θέμα είχε λάβει τεράστια δημοσιότητα. Ωστόσο η 39χρονη τότε, μπαλαρίνα, η οποία βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας της, απέφυγε κάθε σχετική ερώτηση.
Όπως αποκαλύπτεται 51 χρόνια μετά η Μαργκό Φοντέιν και ο σύζυγός της Ρομπέρτο Αρίας, σημαίνουσα προσωπικότητα της αντιπολίτευσης στον Παναμά πραγματοποίησαν μία απόπειρα ανατροπής του καθεστώτος, με τη βοήθεια 125 κουβανών στρατιωτών.
Πίσω από την οργάνωση του πραξικοπήματος βρισκόταν ο Φιντέλ Κάστρο, όπως εκμυστηρεύτηκε η ίδια στον βρετανό υπουργό Εξωτερικών εκείνη την περίοδο, Τζόν Προφούμο. Η χορεύτρια και στενή συνεργάτης του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, είχε θέσει μάλιστα το πολυτελές σκάφος της στη διάθεση της επιχείρησης. Την τελευταία στιγμή,όμως, το πραξικόπημα απέτυχε και ο Ρομπέρτο Αρίας βρήκε καταφύγιο στη Βραζιλία.
Αν και η πράξη της χαρακτηρίστηκε από τους βρετανούς αξιωματούχους ανεύθυνη και επικίνδυνη, ο επικεφαλής του Φόρειν Όφις αποφάσισε να μην αποκαλύψει στους Αμερικανούς την πληροφορία κλειδί που γνώριζε, με την εισήγηση να μην αποκαλυφθεί ούτε και η ανάμιξη του Κάστρο. Η επαναστάτρια με τις πουέντ, πέρασε τελικά τα τελευταία χρόνια της ζωής της στον Παναμά, όπου άφησε και την τελευταία της πνοή το 1991
ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ