Νίκη του Ομπάμα
Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε χθες το βράδυ τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ από τη δεκαετία του '30, που αποτελούσε νομοθετική προτεραιότητα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.Οι γερουσιαστές υιοθέτησαν με 59 ψήφους υπέρ και 39 κατά το νομοσχέδιο, λίγες ώρες μετά την πρώτη ψηφοφορία που έθεσε τέλος στις συζητήσεις επί του νομοσχεδίου.
Η Γερουσία πρέπει τώρα να προσαρμόσει τη δική της εκδοχή του νομοσχεδίου στο νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, πριν το κείμενο διαβιβασθεί στον Λευκό Οίκο για να επικυρωθεί από τον πρόεδρο Ομπάμα.
"Δεν θα είναι πλέον δυνατόν να στοιχηματίζουν με τα χρήματα των ανθρώπων", δήλωσε ο ηγέτης της δημοκρατικής πλειοψηφίας Χάρι Ρέιντ στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας. "Οταν αυτό το νομοσχέδιο θα έχει επικυρωθεί, το ροντέο στη Γουόλ Στριτ θα έχει τελειώσει".
Ο Χάρι Ρέιντ επαίνεσε επίσης τους τέσσερις "θαρραλέους" ρεπουμπλικανούς που ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου. Δύο δημοκρατικοί , ο οποίοι ήθελαν να πραγματοποιηθούν ψηφοφορίες επί των δικών τους τροπολογιών, έδωσαν, ωστόσο, αρνητική ψήφο.
Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε χθες μετά την πρώτη ψηφοφορία της ολοκλήρωσης των συζητήσεων εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι προσπάθειες των "ορδών των λόμπι" της Γουόλ Στριτ δεν κατόρθωσαν να εμποδίσουν την ψήφιση του νόμου.
Εάν τέσσερις ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου , η ψηφοφορία σημαδεύθηκε από τη διατύπωση οξείας κριτικής εκ μέρους της υπόλοιπης αντιπολίτευσης κατά του νομοσχεδίου. "Αυτό το νομοσχέδιο απειλεί να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη, διότι θέτει ένα ρυθμιστικό φορτίο στις επιχειρήσεις, μεγάλες ή μικρές, δήλωσε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Σέλμπι ενώπιον της Γερουσίας δηλώνοντας ότι "οι Αμερικανοί αξίζουν κάτι καλύτερο".
Το νομοσχέδιο, το οποίο έχει ως στόχο να εμποδίσει την επανάληψη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του φθινοπώρου 2008, προβλέπει κυρίως την δημιουργία ενός οργανισμού προστασίας του καταναλωτή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στους κόλπους της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας, της Fed. Εμποδίζει επίσης τη διάσωση μεγάλων χρηματοπιστωτικών οίκων με χρήματα των φορολογουμένων.
Προβλέπει αυστηρότερο έλεγχο της τεράστιας αγοράς των παραγώγων, τα οποία θα διατίθενται πλέον μόνο μέσω διαφανών διαδικασιών και όχι μέσω ιδιωτικών συμφωνιών. Και απαγορεύει στις τράπεζες να θέτουν σε κυκλοφορία, ένα είδος παραγώγων, τα swaps.
Το τελευταίο αυτό μέτρο θεωρείται δρακόντειο, δεν εξασφαλίζει κοινοβουλευτική συναίνεση και είναι πιθανόν να τροποποιηθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων εβδομάδων οι γερουσιαστές εξέτασαν περί τις 60 τροπολογίες. Δεκάδες άλλα μέτρα που είχαν προταθεί αποκλείσθηκαν.
Μεταξύ των ρυθμίσεων που εγκρίθηκαν είναι ένα κείμενο που έχει ως στόχο να ωθήσει τη Fed σε μεγαλύτερη διαφάνεια, μέσω μιας πλήρους επιθεώρησης που θα πραγματοποιηθεί από το ελεγκτικό συνέδριο των ΗΠΑ σε διάστημα ενός έτους.
Αλλη τροπολογία δίνει στον αμερικανό εκπρόσωπο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη δυνατότητα να εναντιώνεται σε επιχειρήσεις "διάσωσης ξένων χωρών" με επιβάρυνση του αμερικανού φορολογουμένου μέσω δανείων του ΔΝΤ, εάν θεωρείται πιθανόν ότι τα δάνεια αυτά δεν θα αποπληρωθούν.
Άλλο μέτρο προβλέπει τη διευκόλυνση του έργου της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, θεματοφύλακα της τήρησης των κανόνων του ανταγωνισμού, ώστε να ενισχυθεί η προστασία του καταναλωτή.
Αλλο κείμενο έχει ως στόχο την αποτελεσματικότερη πλαισίωση των οίκων αξιολόγησης δημιουργώντας μια μεταβατική οντότητα ανάμεσα στους ίδιους και τους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς που αξιολογούν.
ΑΠΕ-ΜΠΕ