Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Σε χειµάρρους το δηλητήριο- Πολύ περισσότερο απ’ όσο πιστεύεται ίσως είναι το πετρέλαιο που διαρρέει


Στις φροντίδες των ειδικών αφήνεται ένας πελεκάνος, θύµα της 
πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού
Το πετρέλαιο που διαρρέει από κατεστραµµένη πετρελαιοπηγή στον βυθό του Κόλπου του Μεξικού µπορεί να είναι πολύ περισσότερο απ' ό,τι πιστεύεται και σχηµατίζει τεράστιους χειµάρρους µήκους έως και 16 χιλιοµέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ανακοίνωσαν επιστήµονες, ενώ η ΒΡ δοκίµαζε χθες για τρίτη ηµέρα την τελευταία ιδέα της για να επιβραδύνει τη διαρροή - αυτή τη φορά µε επιτυχία.
Επί δύο ηµέρες η ΒΡ προσπαθούσε µάταια να βάλει έναν σωλήνα µέσα στην πετρελαιοπηγή ώστε να διοχετεύσει σ’ ένα δεξαµενόπλοιο το πετρέλαιο και το αέριο που διαρρέουν σε βάθος 1,6 χιλιοµέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οµως χθες τα κατάφερε και πιστεύει πως η ιδέα θα λειτουργήσει.

Η είδηση αυτή είναι ίσως η µοναδική θετική εξέλιξη στην καταστροφή που συντελείται στον Κόλπο του Μεξικού. Επιστήµονες που µελέτησαν βίντεο από ροµπότ τα οποία πλησίασαν την κατεστραµµένη πετρελαιοπηγή υπολογίζουν πως το πετρέλαιο µπορεί να διαρρέει µε ρυθµό όχι 5.000 βαρελιών (795.000 λίτρων) ηµερησίως, όπως έχει ανακοινώσει η αµερικανική κυβέρνηση, αλλά 25.000 έως 80.000 βαρελιών την ηµέρα. Το πετρέλαιο αυτό διαρρέει από τις 20 Απριλίου, µετά την έκρηξη που σηµειώθηκε στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου Deepwater Ηorizon, η οποία βυθίστηκε δύο ηµέρες αργότερα.

Οικολογική καταστροφή
Στο µεταξύ, πληροφορίες ότι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας έχουν δηµιουργηθεί χείµαρροι πετρελαίου αυξάνει τις ανησυχίες για το µέγεθος της οικολογικής καταστροφής που συντελείται στον Κόλπο του Μεξικού. Ερευνητές του αµερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Υποθαλάσσιας Επιστήµης και Τεχνολογίας ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι εντόπισαν τους χειµάρρους αυτούς σε βάθη λίγο κάτω από την επιφάνεια ως και περισσότερα από 1.200 µέτρα.

Βρέθηκαν τρεις ή τέσσερις µεγάλοι χείµαρροι, από τους οποίους ένας έχει µήκος τουλάχιστον 16 χιλιοµέτρων και πλάτος 1,6 χιλιόµετρα, ενώ σε µερικά σηµεία το πάχος του φτάνει τα 100 µέτρα, δήλωσε στους «Νιου Γιορκ Τάιµς» η Σαµάνθα Τζόγι, καθηγήτρια Ναυτικών Επιστηµών στο Πανεπιστήµιο της Τζόρτζια.

Αξιωµατούχοι της Λουιζιάνας, οι ακτές της οποίας απειλούνται από την πετρελαιοκηλίδα, κατηγορούν την ΒΡ ότι µετατρέπει τον Κόλπο του Μεξικού σε πεδίο τοξικών δοκιµών, αφού της επετράπη από την οµοσπονδιακή κυβέρνηση να χρησιµοποιήσει πειραµατικές χηµικές µεθόδους για να καταπολεµήσει την πετρελαιοκηλίδα.

Μάλιστα οι ερευνητές Βέρνον Ασπερ και Αρνι Ντιρκς υποστήριξαν πως η δηµιουργία των υποθαλάσσιων χειµάρρων πετρελαίου «οφείλεται ίσως στο ότι η ΒΡ έριξε χηµικά διαλυτικά σε µεγάλο βάθος» προσπαθώντας να διαλύσει το πετρέλαιο στο σηµείο που αναβλύζει, πριν ανέβει στην επιφάνεια. Οργή των κατοίκων
Μέχρι στιγµής η πετρελαιοκηλίδα είχε µικρές συνέπειες για την ακτογραµµή και την άγρια ζωή. Οµως οι κάτοικοι των παραλίων της Λουιζιάνας έχουν εξοργιστεί µε ένα σχόλιο του επικεφαλής της ΒΡ, του Τόνι Χέιγουορντ, ο οποίος είπε πως το µέγεθος της πετρελαιοκηλίδας είναι «ελάχιστο» σε σύγκριση µε το µέγεθος του Κόλπου του Μεξικού. «Είναι τρελός», λέει ο 56χρονος Κένεθ Τεριό στην πόλη Τσόβιν της Λουιζιάνας, ο οποίος ψαρεύει γαρίδες µε το σκάφος του. «Δεν µε νοιάζει πόσο µεγάλος είναι ο Κόλπος.

Ολο το πετρέλαιο έρχεται εδώ».
ΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ
Το πετρέλαιο ίσως διαρρέει µε ρυθµό όχι 5.000 βαρελιών ηµερησίως, αλλά έως 80.000 βαρελιών

«Να δεσµευτεί η ΒΡ ότι θα πληρώσει»


Η ΒΡ αντιµετωπίζει αυξανόµενη πολιτική πίεση για να αποδείξει ότι πράγµατι θα πληρώσει για κάθε κόστος που σχετίζεται µε την πετρελαιοκηλίδα. «Η ΒΡ πρέπει να δεσµευτεί ξεκάθαρα ότι θα επανορθώσει όλη τη ζηµιά που έχει προκληθεί ή θα προκληθεί στο µέλλον ως αποτέλεσµα της πετρελαιοκηλίδας», αναφέρουν σε επιστολή τους προς τον Χέιγουορντ ο υπουργός Εσωτερικών Κεν Σαλαζάρ και η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Τζάνετ Ναπολιτάνο.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος Οµπάµα επέκρινε δηµόσια τις εταιρείες που ενέχονται στην καταστροφή. Τα στελέχη της ΒΡ που εκµεταλλευόταν την εξέδρα, της Τransocean στην οποία ανήκει η εξέδρα και της Ηalliburton που βοηθούσε στην ολοκλήρωση των εργασιών στην πετρελαιοπηγή όταν συνέβη η καταστροφή, δηµιούργησαν ένα «γελοίο θέαµα» στις ακροάσεις του Κογκρέσου, «καθώς κατηγορούσαν ο ένας τον άλλον». 

Ο Οµπάµα επέκρινε τη «χαλαρή σχέση» ανάµεσα στην πετρελαϊκή βιοµηχανία και τον οµοσπονδιακό οργανισµό που την ελέγχει, την Υπηρεσία Διαχείρισης Ορυκτών, και προανήγγειλε αλλαγές στο καθεστώς έκδοσης αδειών για γεωτρήσεις, αφού τώρα «πολύ συχνά δίνονται άδειες µόνο µε τις διαβεβαιώσεις των πετρελαϊκών εταιρειών αναφορικά µε την ασφάλεια». Οι οικολόγοι κατηγόρησαν τον πρόεδρο ότι παραδέχεται τα λάθη της κυβέρνησής του πολύ αργά… 

http://www.tanea.gr