Οι επαφές του διάσημου οικονομολόγου Νουριέλ Ρουμπινί με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, συζητήθηκαν αρνητικά, λόγω της συγκυρίας. Ο κ. Ρουμπινί, είχε τοποθετηθεί δημοσίως, το προηγούμενο βράδυ, υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, προτείνοντας ως εναλλακτική επιλογή την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ, και την επιστροφή στο καθεστώς της δραχμής.
Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες , η αλληλουχία των γεγονότων δεν ήταν τυχαία. Το Μέγαρο Μαξίμου, και ειδικότερα οι ξένοι σύμβουλοι του Γιώργου Παπανδρέου, συζητούν εδώ και μερικές εβδομάδες με τον κ. Ρουμπινί την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ζητώντας τις προτάσεις του για το δέον γενέσθαι. Αυτό λοιπόν που πρότεινε ο Νουριέλ Ρουμπινί στους τεχνοκράτες συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, και φέρεται να επανέλαβε… off the record χθες στον Έλληνα Πρωθυπουργό, είναι ότι η χώρα μας μπορεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους, χωρίς η εξέλιξη αυτή να συνεπάγεται χρεοκοπία!
Ο κ. Ρουμπινί έχει στο μυαλό του ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, που θα προβλέπει ότι η Ελλάδα δεν θα αναδιαρθρώσει το ύψος του χρέους της, αλλά τους όρους της αποπληρωμής του. Δηλαδή, δεν θα μειωθεί το ποσό που χρωστάμε στους δανειστές μας, αλλά θα επιδιωχθεί να αλλάξουν οι όροι της αποπληρωμής. Με βασικά ζητούμενα, σε μια τέτοια περίπτωση, να είναι το επιτόκιο, αλλά και το μέχρι που θα φτάσει η χρονική διάρκεια της αποπληρωμής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νουριέλ Ρουμπινί έχει προσφερθεί να συνδράμει μια τέτοια πρωτοβουλία, αξιοποιώντας το διεθνές κύρος και τις επαφές του, ενώ ένα πρώτο «τεστ αντοχής» θα είναι η έγκριση της επιμήκυνσης αποπληρωμής του δανείου της τρόικας, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς και το κατά πόσο θα καμφθούν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το «Ο.Κ.» για την επιμήκυνση.
Πάει σε ανασχηματισμό!
Από τη μια η συναίνεση, και από την άλλη η συντεταγμένη ανταρσία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που στη χθεσινή συνεδρίαση του Τομέα Οικονομίας και Εργασίας, «έστησαν στον τοίχο» τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, και τη Λούκα Κατσέλη.
Μέσα σε ένα τέτοιο δύσκολο κλίμα, ο Γιώργος Παπανδρέου δέχεται τις τελευταίες ώρες εισηγήσεις από στενούς συνεργάτες του, να προχωρήσει σε σαρωτικό ανασχηματισμό, με δομικά χαρακτηριστικά. Προκειμένου να θυμίσει σε όλους ότι «έχει το πάνω χέρι», να περιορίσει τις αντιδράσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, και να δώσει νέα δυναμική στην Κυβέρνησή του, ενόψει των δύσκολων 100 ημερών που απομένουν, μέχρι το ορόσημο του Μαρτίου του 2011, για την έγκριση ή μη εκταμίευσης της 4ης δόσης του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης της τρόικας.
Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που πιστεύουν ότι ένας ανασχηματισμός της Κυβέρνησης στην παρούσα φάση, θα άνοιγε αντί να κλείσει μέτωπα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ενώ οι νέοι υπουργοί θα έχαναν πολύτιμο χρόνο, μέχρι να μάθουν… τα κατατόπια στις καινούριες αρμοδιότητές τους, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι μεταρρυθμίσεις που ζητά η τρόικα.
Σε κάθε περίπτωση, οι οριστικές αποφάσεις του Πρωθυπουργού αναμένεται να ληφθούν το Σαββατοκύριακο, μετά την επιστροφή του από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, όπου θα κριθεί η γενικότερη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην οικονομική κρίση, και χώρες όπως την Ελλάδα. Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι θιασώτης της ιδέας ενός σαρωτικού ανασχηματισμού, που θα έρθει να επιβεβαιώσει ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε συγκρούσεις, ρήξεις και ανατροπές.
sofokleous10